Vyhledávaní

Hasicí přístroj do auta

14.5. 2024
Hasicí přístroje do auta jsou tématem, které by nemělo uniknout pozornosti žádného řidiče. Možná si říkáte, že je to zbytečnost, ale věřte, že v krizových případech se vám mohou opravdu hodit. Pojďme se podívat na to, proč je fajn mít v autě hasičák a co všechno byste o něm měli vědět. 

Image by user18526052 on Freepik

Jak je to s používáním hasicího přístroje u nás a v zahraničí?

Hasicí přístroj v autě není jen o dodržování zákona (v některých zemích je to povinná výbava), ale hlavně o bezpečnosti vás a vašich spolucestujících. U nás je třeba součástí povinné výbavy nákladních aut. Hasičák do auta musíte mít v Pobaltských státech, Bulharsku, Řecku, Moldavsku, Rumunsku, Rusku, Turecku, na Ukrajině nebo v Bělorusku. V Polsku a Belgii platí pak povinnost pouze pro auta, která jsou v těchto zemích registrovaná.

Doporučení mít hasičák v autě pak platí pro Dánsko, Norsko, Švédsko, Makedonii a Island. Co se týká povinné výbavy v Rakousku a v našich dalších sousedních státech, tady můžete hasicí přístroj vynechat. Neznamená to však, že by se vám nemohl hodit…

Jaké typy hasicích přístrojů do auta na trhu najdete? 

Při výběru malého hasicího přístroje do auta se setkáte hlavně se dvěma typy a to s práškovým a s pěnovým hasicím přístrojem

1. Práškový hasicí přístroj se používá k hašení drtivé většiny typů požárů, které můžete v autě zažít. Hodit se vám bude hlavně v případě požáru elektroniky. Práškové hasičáky jsou dostupné v různých velikostech, obvykle 1kg nebo 2kg. 
2. Pěnový hasicí přístroj je pak vhodný zejména pro hašení kapalin (nafta, benzín, olej), na elektroinstalaci to nestříkejte. Tyto hasicí přístroje jsou taktéž dostupné v 1kg či 2kg balení, takže je do auta snadno schováte. 

Image-by-rawpixel-com-on-Freepik.jpg

Image by rawpixel.com on Freepik

Jaký hasicí přístroj do auta tedy vybrat? 

Při koupi hasicích přístrojů zvažte hlavně tyto faktory:

  • Velikost: Pro osobní auta postačují menší hasičáky. Ideální hasicí přístroj do auta má 1 kg - 2 kg, počítejte však s tím, že celé auto s takovým hasičákem rozhodně neuhasíte. Tyto velikosti jsou dostatečné pro zvládnutí menšího lokálního požáru - i v tomto případě byste však měli zavolat hasiče, ale k tomu se dostaneme. 
  • Typ: Jak jsme již zmínili, hasicí přístroje do auta jsou dostupné hlavně ve dvou variantách - práškový a pěnový. Za nás můžeme doporučit hlavně práškový hasicí přístroj, který je univerzální - zkrotíte s ním kapalné, plynné i pevné látky a poradí si i s palivem nebo olejem. Navíc je mrazuvzdorný, takže ho v autě můžete v klidu nechat celý rok. 
  • Certifikace: Ujistěte se, že hasicí přístroj splňuje normy a má potřebné certifikace, což zaručuje jeho efektivitu a bezpečnost.

Jak připevnit hasicí přístroj do auta a kam ho vlastně dát? 

Ideálně by měl být hasicí přístroj umístěn v dosahu řidiče – například pod sedadlem nebo v boční přihrádce dveří, kde na něj můžete snadno a rychle dosáhnout. Větší hasičáky pak můžete umístit do kufru, ale vždy tak, aby byly snadno dostupné a nezabíraly příliš mnoho místa. Hasicí přístroj můžete v autě připevnit pomocí různých upevňovacích pásků, nacvakávacích držáků nebo pomocí speciální “kapsy” na suchý zip, kterou využijete hlavně u větších hasičáků. Připevnění je důležité zejména v případě nehody, letící kovový předmět při nárazu nebo převrácení představuje velké riziko.

Kde koupit hasicí přístroj a kolik stojí?

Hasicí přístroje můžete koupit ve specializovaných auto-moto obchodech, některých supermarketech nebo online. Ceny se mohou lišit, ale obecně se cena pohybuje od několika stovek do pár tisíc korun, v závislosti na typu a velikosti hasicího přístroje.

Image-by-master1305-on-Freepik.jpg

Image by master1305 on Freepik

5 tipů, co dělat, když v autě začne hořet 

Tomuhle se chceme samozřejmě všichni vyvarovat, ale stát se může cokoliv. Pokud však budete připraveni a budete rychle reagovat, jsme si jistí, že to zvládnete. Když už tedy vypukne požár: 

1. Při jakémkoliv náznaku požáru, jako je viditelný kouř nebo jeho zápach, je nezbytné okamžitě a bezpečně zastavit

2. Motor auta vypněte a pokud to situace dovoluje, odpojte baterii, protože častou příčinou požárů bývá elektrická závada. 

3. Vy i všichni ostatní cestující vystupte z auta a proveďte vizuální kontrolu, abyste zjistili zdroj ohně. V případě, že hoří prostor motoru, nikdy neotevírejte kapotu úplně. Omezíte tak přístup kyslíku a oheň zbytečně nerozdmýcháte. Haste s kapotou jen mírně otevřenou a buďte opatrní, abyste se nepopálili o rozžhavený kov. 

4. Ještě před začátkem hašení volejte na tísňovou linku 150 nebo 112. Pokud nemáte k dispozici hasicí přístroj, snažte se uhasit začínající požár například pomocí kabátu, deky nebo čehokoliv, co může zamezit přístupu vzduchu k plamenům. Tato rada však platí jen pro opravdu malá ohniska. V případě rozsáhlejšího požáru čekejte v bezpečné vzdálenosti na příjezd profesionálních hasičů. 


5. Zachování lidských životů a zajištění bezpečnosti vaší i ostatních účastníků silničního provozu musí být vždy prioritou. Pokud vidíte jiného motoristu v nouzi, neváhejte zastavit a nabídnout pomoc, může to zachránit život.

Mějte na paměti, že hasicí přístroj je investice do vaší bezpečnosti. Není to něco, co byste měli kupovat na poslední chvíli nebo na tom extrémně šetřit. Přejeme vám bezpečnou jízdu a doufáme, že hasicí přístroj v autě nikdy nebudete potřebovat. A pokud ano, teď už budete vědět, co dělat. 

Další články poradny