Vyhledávaní

Jak je to s řidičákem od 17 a s řidičákem na zkoušku?

15.5. 2024
Dnes se podíváme na téma, které možná rozproudí krev v žilách nejednoho nadšeného mladého řidiče - řidičský průkaz od 17 let, známý také jako řidičák od 17" nebo L17. A hodíme očko také na to, co je to řidičák na zkoušku.

Image by Freepik 

Co je vlastně řidičák od 17?

Řidičák od 17 let umožňuje mladým lidem, jak už název napovídá, sednout za volant už v 17 letech. Ale nečekejte, že vám hned dají klíče od rodinného kombíku a požehnání šlápnout na to až na podlahu. Průkaz je k mání pod podmínkou, že vedle vás bude sedět zkušený mentor, který už má nějaké řízení za sebou.

Kdo je mentor a jaké jsou podmínky?

Mentorem nemůže být jen tak někdo. Musí to být řidič, který má za sebou minimálně 5 let bezúhonné jízdy, je ochoten sdílet své zkušenosti, má nervy ze železa a udrží si chladnou hlavu v každé situaci. Zkrátka někdo, kdo mladému řidiči poradí v neobvyklých situacích a naučí ho to, co autoškola nezvládla. Pokud například nezletilý řidič jezdil v autoškole s manuálem - zkušený mentor mu vysvětlí, jak jezdit s automatem a celkové detaily, které se v autoškole zkrátka nestihnou naučit. Jako třeba správné brzdění i jak jezdit na sněhu a ledu v zimním období.

A co řidičák na zkoušku?

Od roku 2024 existuje pro nové řidiče speciální režim, kdy novopečený řidič, který úspěšně prošel zkouškami na řidičák, je následné 2 roky tzv. “ve zkoušce”. Je to jakýsi přechodný stav, kdy sice už máte volant ve svých rukou, ale pokud něco provedete, musíte absolvovat dopravně-psychologický pohovor a školení.

Čeká vás to za vážné dopravní přestupky (např. řízení pod vlivem či ublížení na zdraví), přestupky se zákazem řízení (např. překročení rychlosti o 40 km/h v obci) nebo za přestupky a trestné činy za 6 bodů (např. nebezpečné předjíždění nebo jízda na červenou). Cílem řidičáku na zkoušku rozhodně není jednodušší zákaz řízení, ale naopak vytvoření prostoru pro uvědomění chyb

Image-by-senivpetro-on-Freepik.jpg

Image by senivpetro on Freepik

Jak vše zařídit a kolik to stojí?

Pokud vám ještě nebylo 18 a chcete se vrhnout za volant, budete potřebovat nejen odvahu, ale i několik administrativních kroků. Zahrnuje to teoretický a praktický kurz, úspěšné zvládnutí zkoušek na řidičák a registraci do programu, kde je zapotřebí určit vašeho mentora. Ceny se mohou lišit podle autoškoly a regionu, ale počítejte s investicí přes deset tisíc korun..

Kde všude s řidičákem od 17 mohu řídit?

S řidičákem na auto od 17 let můžete řídit auto prakticky kdekoliv, ale pamatujte, že musíte mít po svém boku zkušeného mentora. Jakmile ale dosáhnete plnoletosti a úspěšně absolvujete období na zkoušku, svět silnic je váš!

Ať už sníte o tom, jak zdoláváte kilometry vlastním autem, nebo si jen chcete užívat svobody a nezávislosti, kterou řidičský průkaz bezesporu přináší, je dobré být informovaný. Vždycky si ale pamatujte, že s velkou svobodou přichází velká zodpovědnost, a to nejen na silnici. Nezapomínejte na kvalitní pneumatiky, správné obutí vašeho nového parťáka je stěžejní po celý rok. A je také dobré připomenout, že i na tyto typy řidičáků se samozřejmě vztahuje bodový systém, tak na to myslete. Držíme palce, ať už se vydáte na jakoukoliv cestu!

Další články poradny