Vyhledávaní

Jak vybrat kameru do auta?

9.5. 2024
Ať už řídíte pravidelně, nebo jen občas, asi to vnímáte podobně - provoz je čím dál větší. A i když se snažíte jezdit sebeopatrněji, stát se může cokoliv. Komplikace mohou nastat ve vteřině. Ani se nenadějete a jste spoluúčastník nehody. Nechceme samozřejmě nic přivolávat, nicméně kdo je připraven, není překvapen. Dnes se podíváme na to, proč je fajn mít kameru v autě - tzv. autokameru, a jak ji vybrat.

Image by Freepik 

Proč mít kameru v autě?

Autokamera do auta není jen moderní vychytávka, ale praktický pomocník. Kameru do auta využijete proti vandalismu a zaznamenáte s ní i nehody. Záznam pak můžete použít jako důkazní materiál pro policii nebo pro pojišťovnu. To se může hodit nejen pro řešení situací, kdo bude platit škodu při nehodě, ale i pro policii při vyhodnocování přestupků. A to se vyplatí! Ať už je vaše motivace jakákoli, správná palubní kamera do auta zvýší vaši bezpečnost a klid na cestách.

Jakou kameru do auta vybrat?

Autokamery do auta samozřejmě procházejí neustálým vývojem, a tak najdete širokou škálu typů, které mají různé parametry. Jak se v tom vyznat? 

Klasické autokamery

  • Tento typ je jeden z nejrozšířenějších. Kameru dáváte na přední sklo a nahráváte to, co se děje před autem. Kamery mají různé velikosti a nahrávají v různé kvalitě. Připevňujete je pomocí přísavky na sklo pod zpětné zrcátko. Pro stabilnější uchycení můžete použít i oboustranou lepicí pásku - kamera se pak tolik netřese.

Duální autokamery

  • Jinak zvané kamery do auta přední zadní, nabízejí záznam prostoru před autem, prostoru uvnitř a částečně také prostoru za autem. Pokud do vás někdo narazí zezadu, díky téhle autokameře na to budete mít důkaz. Kameru navíc využijete i při parkování, pokud ji navíc napojíte na couvací světlo a zařadíte zpátečku, displej se automaticky přepne na zadní autokameru a vy přesně vidíte, kam jedete. Tuhle autokameru také dáváte na přední sklo. 

Autokamery ve zpětném zrcátku

  • Elegantní propracované řešení, které kombinuje přední a zadní kameru s funkcí zpětného zrcátka. Výhodou je, že tyto kamery vypadají jako klasické zrcátko, a tak tolik nelákají zloděje. Opět se zaměřte na to, v jaké kvalitě chcete záznam a jaké kamera nabízí doplňkové funkce. 

Bezdrátové autokamery

  • Tyto kamery jednoduše namontujete (většinou pomocí přísavky) na přední sklo ke zpětnému zrcátku a už nemusíte nic řešit. Netrápí vás, jak schovat kabely od autokamery, takže ji jen “přilepíte” a můžete vyrazit
Ať už vás zaujala duální autokamera či autokamera na zrcátko, pamatujte na to, že nejlepší kamera do auta je taková, která bude splňovat váš hlavní cíl a nebudete s ní mít hromadu práce navíc.  

Image-by-frimufilms-on-Freepik.jpgImage by frimufilms on Freepik
 

5 důležitých parametrů, na které se při výběru autokamery zaměřit 

1. Rozlišení a kvalita obrazu

Vybírejte kameru s co nejlepším rozlišením – ideální je minimálně Full HD, aby byl obraz co nejvíc zřetelný. Myslete ale také na to, že čím kvalitnější obraz, tím více paměti spotřebujete. 

2. Úhel záběru

Širokoúhlé kamery zachytí více z okolí, ale dávejte pozor, aby obraz nebyl příliš zkreslený. Obvykle je ideální pozorovací úhel mezi 110-150°. Při menším úhlu (pod 90°) kamera nezaznamená předjíždějící auta. 

3. Funkce a vlastnosti

Dnešní autokamery toho nabízí spoustu. Existuje autokamera s GPS pro zaznamenávání trasy; autokamera s detekcí radarů; autokamera s G-senzorem, která rozpozná náhlý náraz a v jeho případě uzamkne natočené video tak, aby jste o něj nepřišli. Najdete také kamery s parkovacím režimem, autokamery s detekcí pohybu nebo s WiFi pro snadný přenos dat. 

4. Napájení autokamery

Preferujete tradiční napájení přes autozapalovač, nebo hledáte kameru se skrytým napájením? Záleží jen na vašich preferencích.

5. Montáž kamery do auta

Zvažte, jak bude kamera v autě umístěná – ideálně by neměla blokovat výhled a měla by být pevně uchycená, aby se při jízdě netřásla. Montáž autokamery zvládnete sami, ale pokud si nejste jisti, můžete to přenechat profesionálům.

woman-arranging-rear-view-mirror.jpg

Image by Freepik 

Kam ideálně umístit kameru do auta?

Umístění kamery v autě je klíčové. Autokamera by měla být umístěna tak, aby neomezovala výhled a zároveň pokrývala co největší zorné pole. Ideální pozice? Na čelním skle za zpětným zrcátkem, kde nezabírá místo ve vašem zorném poli a zároveň maximálně pokrývá dění před vozem. Dejte si také pozor při cestě do zahraničí, jaké v dané zemi platí podmínky pro pořizování záznamu i umístění kamery v autě.

Proč je autokamera dobrá investice?

Mimo to, že poslouží jako důkaz při nehodách, může vám autokamera pomoci také s parkováním, nebo s odhalením pachatelů vandalských činů. A nemluvě o možnosti zaznamenat scenérie vašich cest, což se může hodit při přípravě na dovolenou. Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv autokameru, věříme, že to budou dobře utracené peníze, i když žádnou nehodu nezaznamenáte!

Další články poradny