Vyhledávaní

Co je to mezinárodní řidičák a jak ho zařídit?

12.4. 2024

Plánujete road trip za hranice Evropy? Pak potřebujete mezinárodní řidičský průkaz (MŘP), jednoduše označovaný jako mezinárodní řidičák. Tady najdete vše, co byste o něm měli vědět, tak jdeme na to!

Image by Freepik 

Co to je ten mezinárodní řidičák?

Jednoduše řečeno, mezinárodní řidičák je vaše vstupenka k řízení auta v zemích, kde váš standardní řidičák nemusí být dostatečný. Ať už míříte do USA, Vietnamu, na Mauricius, nebo kamkoliv jinam, mezinárodní řidičák se tu bude hodit. Každá země má svá vlastní pravidla, takže než vyrazíte, určitě si ověřte, zda je vaše destinace na seznamu těch, které MŘP vyžadují. Myslete na to, že mezinárodní řidičák je jako globální jazyk vaší řidičské způsobilosti!

Jak získat mezinárodní řidičský průkaz?

Žádost o mezinárodní řidičský průkaz je hračka. Kde žádat? Stačí zajít na příslušný úřad s rozšířenou působností, nejčastěji městský úřad nebo úřad obecního zastupitelstva, s vaším stávajícím řidičákem, průkazovou fotografií a občankou. A samozřejmě, nezapomeňte si s sebou vzít i peněženku!
person-preparing-get-driver-license.jpg

Image by Freepik 

Kolik stojí mezinárodní řidičský průkaz?

Cena mezinárodního řidičáku je 50 korun ve formě správního poplatku. Celkově se může mírně lišit podle ceny průkazové fotografie, kterou si musíte zařídit zvlášť. Považujte to za dobrou investici do vašich bezstarostných cestovních zážitků!

Jaká je platnost mezinárodního řidičského průkazu?

Platnost mezinárodního řidičského průkazu se liší, ale můžete počítat s tím, že vám bude sloužit jeden nebo tři roky. Podle toho, zda vaše cílová destinace spadá do Vídeňské nebo Ženevské úmluvy, kupříkladu:
  • Mezinárodní řidičák USA - spadá pod Ženevskou úmluvu, platí tedy 1 rok
  • Mezinárodní řidičák Vietnam - naopak spadá pod obě úmluvy, můžete si tedy na úřadě vybrat delší průkaz na 3 roky
Ideálně dlouhá doba, abyste stihli procestovat pár snových destinací!

Závěrečné tipy


young-rural-travellers-driving-through-country-side.jpgImage by Freepik 

Pokud je vaším příštím cílem exotická destinace nebo jen toužíte po změně scenérie, nezapomeňte si zařídit mezinárodní řidičský průkaz. Přejeme vám bezpečnou jízdu a nezapomenutelné zážitky!

Další články poradny