Vyhledávaní

Startování přes kabely

14.5. 2024
Někdy se to stane každému. Ráno sednete do auta, otočíte klíčkem a nic. Baterie řekla dost. Ale nebojte, startování auta přes kabely zvládnete levou zadní. Že nevíte, jak použít startovací kabely? Pojďme se podívat na návod na startování auta přes kabely.

Image by jcomp on Freepik

Co budete potřebovat?

Než se pustíme do práce, ujistěte se, že máte správné nástroje – potřebujete kvalitní startovací kabely, které jsou dostatečně dlouhé a mají dobrý průřez, aby unesly potřebný proud. A samozřejmě druhé vozidlo s plně nabitou baterií.

Startování přes kabely Diesel vs. Benzin

Předtím, než se startováním začnete, mějte na paměti, že dieselové motory potřebují více proudu k nastartování, protože mají vyšší kompresní poměr. To znamená, že je obzvláště důležité použít kabely s dostatečným průřezem a ujistit se, že baterie druhého vozidla je plně nabitá.

Postup startování přes kabely

Připravte obě auta: Postavte je blízko sebe, ale tak, aby se nedotýkaly. Zajistěte, aby byly oba motory vypnuté a obě vozidla v neutrálu.

Jak zapojit startovací kabely:

  • Připojte červený kabel k pozitivnímu (+) pólu vybité baterie a poté k pozitivnímu pólu nabité baterie.
  • Připojte černý kabel k negativnímu (-) pólu nabité baterie a druhý konec ke kovové části bloku motoru vybitého auta, daleko od baterie.
Startujte: Nejdříve nastartujte vozidlo s dobrou baterií a nechte ho chvíli běžet. Pak zkuste nastartovat vozidlo s vybitou baterií. Pokud auto naskočí, nechte jej běžet, aby se baterie dobila.

Odpojení kabelů: Jakmile je auto s vybitou baterií nastartované, odpojte kabely v opačném pořadí, než jste je připojovali. Začněte černým kabelem na vybitém vozidle a pak pokračujte dle kroků zpětně.

Image-by-gpointstudio-on-Freepik.jpg

Image by gpointstudio on Freepik

Důležité tipy 

  • Nikdy nepřipojujte negativní černý kabel přímo k negativnímu pólu vybité baterie – mohlo by dojít k poškození až výbuchu baterie.
  • Pokud má vaše auto systém START-STOP, ujistěte se, že startovací kabely jsou kompatibilní s tímto systémem. Startování přes kabely u START-STOP režimu pak probíhá podobně, jako u běžných aut: připojíte svorku na kladný pól (+) vybité baterie, připojíte svorku na kladný pól (+) pomocného auta, připojíte svorku na záporný pól (-) pomocného auta a poslední svorku připojíte na kostřící bod motoru u auta s režimem START-STOP. Pak pokračujete podle postupu výše.
  • Při startování přes kabely u 24V systému se ujistěte, že používáte vozidlo s odpovídajícím napájecím systémem pro startování.
A co startování motorky přes kabely? Postup je stejný, jako u startování auta, nicméně musíte být trochu opatrnější, protože vše je menší a elektronika motorky citlivější. 

Image-by-freepika.jpg
Image by Freepik

Startování přes startovací kabely je hračka

Postup startování auta přes kabely je v klidu, pokud víte, jak na to a jak připojit startovací kabely. Pamatujte, že správný postup a bezpečnost jsou klíčové. Ať už řešíte ranní překvapení s vybitou baterií nebo jdete pomoct kamarádovi, vždycky je dobré mít v autě sadu kvalitních startovacích kabelů. 

Nezapomeňte o svou baterii pečovat a také pravidelně kontrolovat stav své baterie, hlavně v chladných měsících, kdy je baterie více namáhaná. Správné startování přes kabely vás nejenže dostane z nepříjemné situace, ale také může prodloužit životnost vaší baterie. Kontrola baterie by měla být součástí základní údržby auta.

Další články poradny