Vyhledávaní

Kdy a jak používat sněhové řetězy?

22.1. 2024

Sněhové řetězy sice nepatří do povinné zimní výbavy, ale v autě by minimálně při cestě na hory neměly v zimě chybět. Na trhu jsou dnes řetězy různých druhů. Důležité je také vybrat správné řetězy podle velikosti kol a váhy auta. Více se dozvíte v následujícím článku.

snehove-retezy-1.jpg


Kdy použít sněhové řetězy?


Sněhové řetězy se v případě potřeby postarají o lepší záběr pneumatiky. Řetězy na auto byste měli používat tam v případě, že vám přikazuje dopravní značka C5a nebo ve chvílí, kdy je vozovka pokryta vyšší vrstvou sněhu či ledu.

Na těchto površích sněžné řetězy poslouží k lepšímu a bezpečnějšímu ovládání vozu. Díky řetězům se zkrátí brzdná dráha auta a zlepší se i jeho jízdní vlastnosti. Aby řetězy odvedly svou práci, je třeba vybrat správný typ, rozměr a maximální zatížení.

Vyhláška č. 294/2015 Sb.


Zákon hovoří jasně a to pomocí vyhlášky 294/2015. Dopravní značka C5a ukládá povinnost použití sněhových řetězů u motorového vozidla s více jak třemi koly a to nejméně na dvě hnací kola. Jednoduše řečeno musíte mít na hnací nápravě (většinou přední kola) nasazeny sněhové řetězy.

Značky se sněhovými řetězy mění průběžně svá místa a jsou tam, kde skutečně vládne paní Zima. Vyhláška neplatí pro pneumatiky s protiskluzovými hroty, které jsou však v České republice zakázány vyjma složek záchranného systému.

Dopravní značení C5a a C5b - použití sněhových řetězů
 

Dopravní značení C5a a C5b

 

Část řidičů se však použití řetězů vyhýbá jako čert kříži. Hlavním důvodem je nejspíš poměrně složitá montáž řetězů na kola. V dnešní době však již existuje několik druhů řetězů, z nichž některé na kolo umístíte během pár minut. 


Rychloupínací sněžné řetězy


Ocelové rychloupínací sněhové řetězy jsou stále nejčastěji používaným typem. Jde o typ řetězů, který se na vůz nasadí ideálně ještě před vjezdem na problematický úsek. Naopak ve chvíli, kdy se se auto dostane na mokrou silnici bez sněhu a ledu, je nutné řetězy okamžitě sundat. 

Jejich nevýhodou je složitější manipulace, která si žádá trochu trpělivosti a praxe. Je potřeba správně nasadit řetízky kolem kol. Výrobci se sice snaží systém nasazování řidičům co nejvíc usnadnit, i tak může instalace řetězů na 1 nápravu v nepříznivých podmínkách zabrat až několik desítek minut.

Naopak velkou výhodou klasických řetězů je jejich spolehlivost. Dostanou vás i z hlubokého sněhu a zároveň mají při správném používání dlouhou životnost.


Textilní řetězy


Další oblíbenou variantou jsou tzv. textilní sněhové řetězy na zimní pneu. Ty se hodí hlavně na náledí. Z hlubokého sněhu vám pomohou spíše výše zmíněné ocelové řetězy. Jejich obrovskou výhodou je snadná instalace. Kolo do textilního řetězu jednoduše “obléknete”.

textilní sněhové řetězy

Dalším kladem je jejich nižší hmotnost a menší velikost balení. Poměrně rychle se ale opotřebují. Musíte je tak občas vyměnit. Některé modely aut mají použití ocelových řetězů zakázáno, takže textilní řetězy jsou pro tyto automobily vhodnou alternativou.


Vyprošťovací sněhové řetězy


Zjednodušeně řečeno jde o jednorázové plastové pásy na kola pro nouzové vyproštění vozidla ze sněhu. Jsou vhodné pro osobní vozy a pro všechny běžné rozměry pneumatik. Po vyproštění vozu je jednoduše přestřihnete a vyhodíte. Tento typ rozhodně neslouží jako náhrada klasických sněhových řetězů.


Jak vybrat sněhové řetězy na váš vůz?


Sněhové řetězy je v první řadě třeba vybrat podle velikosti kol. Rozměr sněhových řetězů najdete na obalu, případně v popisku na e-shopu. Všichni výrobci řetězů používají stejné označení pro odlišení jednotlivých rozměrů.


Jak vybrat rozměr sněhových řetězů?


Pro určení správné velikosti sněhových řetězů budete potřebovat průměr kola, šířku pneumatiky a její výškový profil. Tyto údaje najdete na bočnici samotné pneumatiky:

Můžete zahlédnout například označení pneu ve formátu 195/55 R16:

  • 195 je šířka pneumatiky v milimetrech.
  • 55 je výškový profil udávaný v % z šířky pneu.
  • ​​R znamená radiální konstrukce pneumatiky.
  • 16 je pak průměr pneu v palcích.

Maximální zatížení sněhových řetězů


Zatížení sněhových řetězů nám říká, jaká maximální hmotnost může na řetězy působit. Sněhové řetězy podle zatížení dělíme na:

  • Řetězy pro automobily do 2 tun používá většina osobních vozů.
  • ​Sněhové řetězy pro automobily od 2 do 7,5 tuny jsou vhodné pro SUV, dodávky a nákladní vozy. Tyto řetězy mají často označení 4 × 4.

Tekuté sněhové řetězy


Další kategorií jsou tzv. sněhové řetězy ve spreji. Nejde sice o řetězy jako takové, ale spíše o vychytávku, která slibuje lepší jízdní vlastnosti na sněhové či ledové vrstvě. Tekuté řetězy se nejčastěji prodávají ve formě spreje.

Tekuté řetězy

Jednoduše je nastříkáte na pneumatiku, kde vytvoří vrstvu proti prokluzu kol. Hmota však obvykle na kole vydrží jen pár set metrů. Následně se z pneumatiky sjedou a pneu se budou zase chovat klasicky. Sněhové řetězy ve spreji tak slouží spíše jako nouzovka při náhlém uvíznutí v neprůjezdném úseku.


Na co si dát pozor při používání sněhových řetězů?


Máme pro vás pár tipů, jak se vyhnout problémům při používání sněhových řetězů:

  • Řetězy se u aut s předním náhonem nasazují na přední nápravu. U čtyřkolek je doporučeno obout řetězy na všechna 4 kola.
  • Nasazení řetězů si vyzkoušejte alespoň jednou nanečisto na klidném místě. Instalace řetězů v mrazu u cesty bude mnohem náročnější, hodí se znát základní postup.
  • Sněhové řetězy a rychlost: V ČR je maximální rychlost s řetězy 50 km/h.
  • V zimě řetězy mějte po ruce, ne zaskládané těžkými taškami pod podlážkou v kufru.
  • Nejezděte s řetězy po asfaltu. Hrozí zde možnost poškození pneumatik i samotných řetězů.
  • Ptáte se, kde jsou povinné sněhové řetězy? I takové úseky u nás existují. Označuje je dopravní značka „Sněhové řetězy“. Na dopravní značce s modrým podkladem je obrázek bílé pneumatiky s řetězem na modrém poli.
  • Podobná pravidla pro použití řetězů jsou i v dalších evropských zemích. Sněžné řetězy s sebou rozhodně přibalte, i když máte auto náhonem na všechna kola. Pomohou vyhnout se tučné pokutě.
  • Před odjezdem raději zkontrolujte povinnost použití sněhových řetězů v zemi, do které cestujete.

Značka sněhové řetězy

Jak nasadit sněhové řetězy?


Návod na montáž sněhových řetězů by měl být přiložený v balení řetězů, obvykle ale postup vypadá zhruba následovně:

  • Vyrovnaný řetěz zasuňte za kolo a potáhněte oba konce ocelového lanka k sobě.
  • ​Lanka zvedněte na dezén a spojte. Spojené ocelové lanko se následně položí na dezén pláště.
  • Boční řetěz spojte háčkem (většinou červené barvy) do koncového článku bočního řetězu.
  • Poté znovu zkontrolujte, zda není řetěz nikde překroucený, jinak hrozí nejen poničení řetězů, ale také pneumatik a dalších částí vozu.

Automatické sněhové řetězy: Konec trápení s montáží!


Jezdíte často na hory a přáli byste si sněhové řetězy, které lze snadno a pohodlně nasadíte během pár sekund? Řešením jsou automatické řetězy českého výrobce. Na disk kola se podobně jako poklice nasadí protiskluzové zařízení, tzv. automatické sněhové řetězy, které má čtyři čelisti s protiskluzovými hřeby.
 

automatické řetězy
 

Čelisti se v případě potřeby vysunou a obejmou pneumatiku. Rozevření a složení čelistí se ovládá dálkovým ovladačem. Samotné nasazení protiskluzového zařízení na disk kola trvá sotva minutu. Nevýhodou je však cena automatických řetězů, která se pohybuje kolem 10 000 Kč za 1 nápravu.

Dále by vás mohlo zajímat:


 

Další články poradny