Vyhledávaní

Jak zvýšit bezpečnost dětí při jízdě autem?

18.5. 2022

Upatlané zadní sedačky, auto plné drobků a časté otázky typu: „Už tam budem?“ Přes všechny tyto nepříjemnosti svoje děti prostě milujeme. Tak nezapomínejme zajistit jejich bezpečnost i při jízdě autem. Ukážeme vám, jak by měla vypadat přeprava dětí v autě, jaké jsou v současnosti předpisy a jak můžete bezpečnost dítěte v autě případně zvýšit.

Česká legislativa myslí na odlišnou stavbu těla dospělých a dětí, proto se k dětem vztahují i nejrůznější předpisy a pravidla. Dozvíte se, od kdy může sedět dítě v autě bez podsedáku, kdy vyměnit vajíčko za autosedačku a od kdy může sedět dítě na předním sedadle. A ukážeme vám i žhavé tipy pro bezpečnou přepravu vašich ratolestí.

Děti a povinnost autosedačky

Dětské tělo je křehčí než tělo dospělého, proto na něj může mít autonehoda i větší následky. Bohužel malé dítě může zranit i mírný náraz v nízké rychlosti. Z toho důvodu naše předepisuje povinné používání autosedaček pro děti.

Autosedacky.jpg


Povinnost autosedačky se v zákoně neodvíjí od věku dítěte, ale jeho výšky a váhy. Dětskou autosedačku musí používat děti, které jsou menší než 150 centimetrů a jejichž váha je nižší než 36 kilogramů.

Jak vybrat autosedačku?

S výběrem správné autosedačky pro dítě vám poradí přehledná tabulka:
 

Druh autosedačky Pro jaké dítě je vhodná
Dětská sedačka kategorie 0 (0 až 13 kg) Je vhodná pro nejmenší děti (cca. do 10 měsíců věku, což odpovídá váze 0 až 13 kg). Vajíčko směrujte vždy proti směru jízdy. V prvních měsících života děti ještě nemají zafixovaný krk. Prudké škubnutí zvyšuje riziko zlomení vazu. Obrácené otočení má za úkol škubnutí zmírnit.
Dětská sedačka kategorie 1 (9 až 18 kg) Pro děti do 4 let je vhodná sedačka typu kategorie 1. Ta má většinou vlastní popruhový systém a je přivázána běžnými pásy k sedadlu, případně systémem IsoFix. Uvnitř sedačky jsou ještě pohodlné pásy k upoutání dítěte. Autosedačka se již umísťuje po směru jízdy.
Dětská sedačka kategorie 2 (15 až 25 kg) Dětská sedačka kategorie 2 je vhodná pro děti zhruba do 6 let věku. Na rozdíl od předchozích dvou typů tato sedačka nemá vlastní popruhový systém a dítě je v ní zajištěno běžnými bezpečnostními pásy.
Dětská sedačka kategorie 3 (22 až 36 kg) Autosedačka kategorie 3 se skládá z opěrky hlavy, opěrky zad a podsedáku, který lze často používat i samostatně. Doporučujeme však používat i zádovou část, která chrání i při bočním nárazu a současně „uši“ pomáhají udržení hlavy při spánku dětí. Lepší sedačky mají nastavitelnou šířku sedáku i opěrky zad a lze je naklápět. Součástí jsou i opěrky na ruce a u některých i opěrky pro nohy.
Podsedák Podsedák má za úkol, aby byl bezpečnostní pás pro děti v ideální výšce. Je vhodný pro děti zhruba od 6 do 11 let, případně do 150 cm. Vyvýšená poloha zajistí, aby v případě nárazu dítě nepodklouzlo.

Vajíčko

Jak upevnit autosedačku?

Upevnění sedačky není tak složité, jak by se mohlo na první pohled zdát. Pokud koupíte novou autosedačku, bude ní přiložený návod včetně názorných obrázků, díky kterému se dozvíte, jak upevnit autosedačku pásem.

Dnešní normou už je však systém pro uchycení autosedačky ISOFIX. Mají ho všechny vozy vyrobené v roce 2006 a později.

isofix

Instalace snad nemůže být jednodušší, stačí z autosedačky vysunout rastrová ramena a prostě je zacvaknout do bodů, které se nacházejí vždy po obou stranách zadního sedadla. Některá auta mají sice ISOFIX i na sedadle spolujezdce, ale v tomto případě nezapomeňte před jízdou vypnout airbag!

Může jet dítě v autě bez autosedačky?

Povinnost dětské sedačky je ukotvena v §6 zákona č. 361/2000 Sb., přesto existují určité výjimky, kdy je možno přepravovat dítě v autě bez autosedačky:
  • V případě, že použití autosedačky brání zdravotní stav dítěte.​
  • Při přepravě dítěte vozidlem taxi není povinnost dětské autosedačky, dítě však musí být připoutáno bezpečnostním pásem a musí sedět na zadní sedačce.
  • Při přepravě dítěte bezpečnostními složkami, jako je policie, nebo záchranná služba není povinné použít autosedačku.
  • Jestliže v autě cestují tři děti, může nejstarší z nich sedět na zadním sedadle uprostřed pouze připoutané bezpečnostním pásem.

Od kdy může dítě sedět vepředu v autě?

Běžně se setkáváme s tím, že maminky vozí miminka v tzv. vajíčku vpředu, aby je měly neustále na očích. Možná vás napadá, zda je to vůbec v pořádku. Zákon toto umožňuje, pokud má tedy dítě správně zvolenou autosedačku, tedy tu skupiny 0.

Pokud vozíte miminko vpředu, vždy musíte mít v autě vypnutý airbag. Někdy je možné airbag u spolujezdce vypnout manuálně v autě, jindy musíte navštívit autoservis.

Již od roku 2006 neplatí hranice 12 let pro jízdu vpředu. Cestování na sedadle spolujezdce není omezeno věkem dítěte od novelizace v roce 2006. Dítě ovšem vždy musí sedět v autosedačce přiměřené svému věku, výšce a váze.

Další tipy, jak zvýšit bezpečnost dětí v autě

1. Dítě posaďte na nejbezpečnější místo

Podle statistik o dopravních nehodách je nejbezpečnějším místem v automobilu místo vpravo vzadu. Proto byste vaše dítě v ideálním případě měli posadit právě tam, tedy za spolujezdce.

2. Nevozte v autě zbytečnosti

Při nárazu se všechny neupevněné věci vymrští a můžou velkou silou udeřit pasažéry do hlavy. Proto vždy zatahujte víko v zavazadlovém prostoru a nenechávejte v interiéru volně položené věci (například mobil, notebook, plné láhve s vodou, atd.)

3. Děti do auta zbytečně nenavlékejte

I když venku mrzne, raději počkejte, až se kabina vozu vyhřeje a v autě ho svlékněte ze zimní bundy. Testy totiž prokázaly, že v oblečení z hladkého materiálu může dítě při nárazu vyklouznout z bezpečnostních pásů.

4. Svačinu nechte až na benzínku

Někteří rodiče se snaží děti zabavit po cestě tím, že je vybaví pořádnou dávkou pamlsků - piškotů, sušenek a ovoce. Při prudkém zabrždění však může jídlo dítěti zaskočit. Řešení takové situace může být dost komplikované ve chvíli, kdy potomek sedí na zadním sedadle. Svačinu tudíž raději odložte, nebo prostě na chvíli zastavte.

Na bezpečnost dětí, ale i ostatních členů posádky má samozřejmě kromě autosedačky také technický stav vozu, správně zvolené pneumatiky a správný tlak v pneumatikách. S dětmi jezděte obvzláš opatrně. A nepodceňujte ani svítící kontrolky na palubní desce.

Další články poradny