Vyhledávaní

Co způsobuje hlučnost pneumatik a jak se jí zbavit?

26.9. 2022

Hlučnost pneumatik je téma, které motoristé řeší. Stejně tak se s těmito dotazy obracíte na nás. Pro kvalifikovanou odpověď je potřeba se na celou problematiku podívat hlouběji. Je nutné si také uvědomit, zda řešíme hlučnost zimních pneumatik nebo letních či dokonce celoročních.

hlucnost-pneu.jpg
Hlavní důvody hlučnosti pneumatik

Hlučné pneumatiky ruší nejen všechny okolo, ale hluk pneumatik se může přenášet i do kabiny vozu. Obecně lze říct, že velký vliv na hlučnost pneu má tvar dezénu. Můžou to ale být i technické závady na vozidle, nebo nerovnoměrně ojeté pneu. Tato závada má ve většině případů jasného viníka, a to špatnou geometrii kol.

Hlučnost pneumatik může zapříčinit i špatný stav podvozkové části auta, zavěšení kol a tlumiče. Velice často jsou to i ložiska kol, kdy závada narůstá postupně. Proto je nutné vždy identifikovat to, co zvýšenou hladinu zvuku zapříčiňuje. Nelze ihned automaticky říct: „Jsou to pneumatiky.“

Pojďme ale zpět k samotným pneumatikám. Každý výrobce se snaží vyrobit pneumatiku s nízkou hladinou hluku. Tedy poskládat dezénové bloky tak, aby zvuk nevytvářely, ale spíše ho rozbíjely. Tím se k vám do vozidla a okolí dostane méně hluku.

EU štítky: Pomocník při výběru tichých pneumatik

Podle směrnice Evropské unie jsou pneumatiky dovážené nebo vyráběné pro trhy v rámci EU označeny štítky. Uvedena je na nich i hlučnost pneumatik v DB. Tu pneumatika vydává při jízdě. Pokud se ve štítcích zrovna nevyznáte, přečtěte si, co určují energetické štítky na pneumatikách. Tento údaj o hlučnosti vám může pomoci při výběru vhodných pneumatik.

Hlučnost zimní pneumatiky – liší se oproti letní a celoroční?

Hlučnost zimních pneumatik je obvykle vyšší, protože dezénové bloky a směs pneu je speciálně vyráběná pro zimní podmínky. Směs pneu a dezén mají tím pádem vyšší hodnoty hluku. 

Ale i mezi zimními pneumatikami najdete ty, které mají lepší výsledky. Hlučnost u celoročních pneumatik bývá často způsobena faktem, že se jedná o kompromis mezi zimní a letní pneumatikou. Letní pneumatiky budou tedy méně hlučné než zimní a celoroční pneumatiky.

Zvýšenou hlučnost pneumatiky je nutné řešit

Berte prosím v potaz, že jde o obecné pravidlo a záleží na dezénu a výrobci pneumatik, jak si s tímto problémem poradí. Pokud se vám začne zdát, že pneumatiky na vašem vozidle začaly být hlučné, je nutné identifikovat důvod hluku. 

Může to být technická závada na vozidle, která se druhotně projeví jako zvýšená hladina zvuku od pneu. Když toto vyloučíte, lze se zaměřit na samotnou pneumatiku a ověřit, zda nevykazuje nějakou výrobní vadu nebo poškození. Identifikaci hluku ať už vychází odkudkoli vám provedou v každém dobrém autoservisu.

Dále by vás mohlo zajímat:

Další články poradny