Vyhledávaní

Jak poznat zimní pneumatiky?

10.10. 2022

Podle průzkumu společnosti Barum více než polovina řidičů neví, podle čeho pozná zimní pneu. Patříte mezi ně? V následujících řádcích vám povíme, jak poznat zimní a letní pneu.

Označení pneu M+S nemusí nutně znamenat zimní pneu

Mnoho českých řidičů se mylně domnívá, že zimní pneumatiky poznají podle nápisu M+S na bočnici pneumatiky. Tato zkratka sice v překladu znamená „mud and snow“, tedy bláto a sníh. M+S pneu však přesto nejsou vždy zimní pneu. Tuto zkratku používají také některé terénní a SUV pneumatiky, ale často také celoroční pneumatiky

Zapamatujme si proto, že tzv. MS pneumatiky automaticky neznamená označení zimní pneumatiky!

Označení zimních pneu

Jediný způsob, jak poznat zimní pneu, případně celoroční pneumatiky vhodné pro použití v zimě je najít na pneumatice tzv. 3PMFS certifikát, chcete-li Alpský symbol který je na pneumatikách označený jako hora s vločku.

3PMFS-(1).jpg

Směs a vzorek zimních pneumatik

Označení zimní pneu jsme si tedy vysvětlili. Ale v čem se liší její vlastnosti od letní pneu? Během zimních měsíců bývá počasí diametrálně odlišné oproti létu, logicky musí být rozdíl také ve ve složení a vzorku pneumatik. Směs zimních pneumatik je měkčí, v mrazech tolik netvrdnou a jejich přilnavost je vyšší.

Díky jinak řešeným lamelám a hustšímu vzorku lépe zimní pneumatiky drží na sněhu a mají lepší záběrové vlastnosti na kluzkém podkladu. Dalším důležitým poznávacím znakem je povinná minimální hloubka dezénu, která je u zimních pneu stanovena na 4 mm.

Další články poradny