Vyhledávaní

Jak správně používat tažné lano?

7.6. 2023
Vlečení vozidla na laně už dnes není tak často potřeba, ale v určitých situacích může být rychlejší, jednodušší a levnější alternativou než volání odtahové služby. Obzvláště při nepříliš závažné poruše, se kterou si řidič dokáže poradit sám, může být výhodné odtáhnout vozidlo pomocí lana, ať už k domu či do nejbližšího servisu.

Jak upevnit tažné lano?

Před upevněním tažného lana je nezbytné nejprve namontovat na jak na tažné, tak na vlečené vozidlo tažná oka. U některých starších vozidel jsou tažná oka napevno, u novějších vozidel jsou tažná oka demontovatelná. Je tedy třeba je namontovat pomocí závitu, který je skrytý pod plastovou záslepkou. Obvykle najdete tažné oko v kufru poblíž povinné výbavy vozidla. Před použitím tažného lana je důležité pečlivě zkontrolovat jeho stav a ujistit se, že není poškozené.

Auto-na-lane-1-(1).jpg

Postup, jak uvázat tažné lano je poměrně jednoduchý. Lano s karabinou stačí jednoduše zaháknout za tažná oka. Lano bez karabiny protáhněte skrze tažné oko a zajistěte ho kolíkem. Je také důležité nastavit délku lana tak, abyste dodrželi předepsanou vzdálenost mezi vozidly. Vzdálenost mezi auty musí být v rozmezí 2,5 metru až 6 metrů. Přizpůsobte tomu tedy délku tažného lana.

Při montáži tažných ok a používání tažného lana je dbejte maximální pečlivosti, protože špatné upevnění může způsobit škody nebo zranění. Nikdy nevažte tažné lano na jiné místo, než je k tomu určené.

Na co nezapomenout před jízdou na laně?

  • Označte tažné lano červeným praporkem nebo štítkem o minimální velikosti 300 x 300 mm. Tímto způsobem upozorníte ostatní řidiče na přítomnost taženého vozidla. Většina tažných lan má praporek již integrovaný.
  • ​Vlečené vozidlo označte výstražným trojúhelníkem za zadním sklem, případně reflexní vestou za zadním stěračem. Nepoužívejte po celou dobu jízdy výstražná světla, protože byste pak nemohli dávat směrové signály.
  • Vyberte si trasu s nižším provozem a minimalizujte výskyt strmých kopců, složitých rozjezdů a podobných obtížných pasáží. Na dálnici můžete táhnout vozidlo na laně pouze k nejbližšímu výjezdu.
  • Domluvte se s druhým řidičem na způsobu komunikace. Používejte jasné a zřetelné signály, například klaksonem a blikáním světel, abyste si vzájemně signalizovali.

Jak na samotné vlečení vozidla na laně?

Pokud jste úspěšně provedli výše uvedené kroky, můžete se vydat na cestu. Při jízdě s vozidlem na laně však nezapomeňte dodržovat následující pravidla:

  1. Nastartujte motor vlečeného vozidla (pokud je funkční). Pokud je motor vypnutý, nebude fungovat posilovač řízení ani posilovač brzd, což ovládání a brzdění vozidla ztíží. Pokud se necítíte dostatečně silní na řízení bez funkčních posilovačů, je lepší zavolat odtahovou službu.
  2. Odbrzděte a vyřaďte rychlost.
  3. U vlečného vozidla (tj. toho, které táhne) zapněte obrysová a potkávací světla.
  4. Při snížené viditelnosti rozsviťte obrysová nebo potkávací světla také u vlečeného vozidla. Pokud světla nefungují, musí být vlečené vozidlo označeno vpředu neoslňujícím bílým světlem a vzadu červeným světlem. Tato světla musí být umístěna na straně bližší ke středu vozovky a nesmí být více než 400 mm vzdálena od bočního obrysu vozidla.
  5. Dodržujte maximální povolenou rychlost, která je stanovena na 60 km/h.
  6. Udržujte tažné lano do auta napnuté. Pokud by se při rozjezdu povolilo, mohlo by dojít k jeho přetržení.
  7. Jezděte plynule a předvídejte. Při každém manévru si uvědomte, že souprava dvou aut je delší a těžší než na co jste zvyklí.

Myslete na to, že bezpečnost při vlečení vozidla na laně je zásadní. Dodržováním těchto pravidel snížíte riziko nehody a zajistíte si plynulou jízdu.

Vyberte si dostatečně pružné lano se správnou nosností

Pro běžné tažení osobního vozidla vám vystačí tažné lano do 3 t, ale pro SUV, dodávky a kamiony se vyrábí také tažné lano 5t, tažné lano 10t a tažné lano 20t.

kineticke-tazne-lano.jpg

Nebo vyzkoušejte kinetické tažné lano, které díky své pružnosti brání cuknutí lana a jeho přetržení. Pro tažení nákladních vozů pak použijte raději ocelové tažné lano s nosností alespoň 12 tun.

Dále by vás mohlo zajímat:

Další články poradny