Vyhledávaní

Jaký vliv má stav pneumatik při smyku?

21.6. 2023

Pokud si kladete otázku, zda a za jakých podmínek můžete dostat na cestě smyk a má-li na to vliv stav pneumatik, odpověď je jednoduchá. Ano. Podíl na tom, zda vozidlo půjde do smyku, mají řidičské schopnosti, brzdy a pneumatiky.

Stav pneumatik je důležitý pro bezpečnou jízdu

Stav, ve kterém se pneumatiky nachází má velký podíl na tom, jestli může dojít ke smyku. Dále se do toho započítává povrch vozovky, je-li cesta suchá nebo mokrá, a rychlost vozidla. Rozdíl je také v ročním období, kdy může být ledová pokrývka a důležité jsou i vaše řidičské schopnosti. Každopádně stav pneumatik patří také mezi nejdůležitější faktory. Především podhuštěné pneumatiky patří mezi nejrizikovější faktory pro vznik smyku.

Zkontrolujte tlak v pneumatikách před jízdou

Podhuštěná pneumatika jde naštěstí vyřešit během chvilky. Výrobce vozidla obvykle uvádí správný tlak v pneumatikách. Ten bývá je uvedený na štítku připevněném na víčku nádrže nebo na sloupku dveří řidiče. Doporučujeme provádět měření tlaku v pneu jednou měsíčně, nejlépe před jízdou a při chladném motoru. Ideální teplota pro měření je 20 °C.

kontrola-tlaku.jpg

Vliv stavu pneumatik na smyk

Nyní se zaměříme na samotné pneumatiky a jejich vliv při jízdě. Na smyk má vliv výška dezénu i směs pneu. Smyk může nastat v okamžiku, kdy nároky na adhezi (přilnavost pneumatik) jsou tak vysoké, že pneumatiky ztratí přilnavost k vozovce. Přilnavost pneumatik se snižuje stavem povrchu. Rozdílné vlastnosti má suchá vozovka, mokrá či pokrytá ledem nebo sněhem. V zimě proto obujte zimní pneumatiky a v létě letní pneumatiky.

smyk-(1).jpg

Dejte si pozor na ojeté pneumatiky

Pokud tedy máte pneumatiky, které jsou sjeté pod minimální hodnoty doporučené výrobcem nebo vyhláškou, jsou jejich vlastnosti omezené. Sjeté pneumatiky zbytečně zvyšují riziko smyku. Ztráta ovladatelnosti může být na ojetých pneumatikách fatální. Stejně jako v případě, že byste vyjeli na letních pneumatikách v zimě, může i jedna příliš sjetá pneumatika znamenat smyk a konec vaší jízdy. Některé pneumatiky mají také indikátory opotřebení, které vám ukážou, kdy je pneumatika sjetá.

Zkontrolujte hloubku dezénu

Výška dezénu pneumatik má samozřejmě také výrazný vliv na případný smyk. Minimální výška dezénu zimních pneu (4 mm)  i letních pneu (1,6 mm) je předepsána zákonem. Pokud se chystáte do zahraničí, počítejte s tím, že minimální povolená výška dezénu pneumatik v zahraničí se může proti naší legislativě lehce lišit. My však doporučujeme pneumatiky raději vyměnit o něco dříve, než se dostanou na pomyslnou hranu.

vyska-dezenu.jpg

Dejte si pozor na mokré vozovce

Pravděpodobně jste se již setkali s termínem aquaplaning. Ten se také týká přilnavosti pneumatik na cestě. Jak vyplývá z názvu, je to stav, kdy se pneumatiky začnou chovat jinak na vodě při vyšších rychlostech. 

Vlivů a veličin, které můžou mít vliv na to, zda udržíte vozidlo na vozovce, je spousta. Pamatujte ale, že se nevyplácí podceňovat pravidelnou kontrolu stavu vašich pneumatik.

aquaplaning-(1).jpg

Zkontrolujete kromě pneumatik i technický stav vozu

Tento článek zdaleka neobsahuje celou problematiku kolem rizika smyku, ale  má za úkol vás seznámit se základními parametry, které je třeba jednou za čas zkontrolovat. Pokud si na ni sami netroufáte, můžete samozřejmě navštívit autoservis, kde vám zkontrolují pneumatiky i kompletní technický stav vozu. To se hodí například ještě před odjezdem na letní dovolenou.

Dále by vás mohlo zajímat:

Další články poradny