Vyhledávaní

Jak poznat sjeté pneumatiky a vyhnout se pokutě či nehodě?

5.4. 2023

Sjeté pneumatiky patří mezi časté prohřešky na silnicích. Kromě vysoké pokuty a ztráty bodů řidiči si však řidiči s ojetými pneumatikami koledují také o pořádný malér v případě autonehody. Jezděte zodpovědně a odhalte konec životnosti pneu včas.

Jak poznat sjeté pneumatiky?

Hloubku dezénu a tedy i sjeté pneumatiky lze celkem spolehlivě zkontrolovat pomocí gumové destičky umístěné na dně podélných drážek. U letních pneumatik je tato destička tlustá 1,6 mm, což odpovídá minimální hloubce dezénu.

sjeté pneumatiky

Pro zimní pneumatiky platí minimální hloubka dezénu 4 mm. Tyto 2 hranice tedy určují, zda jsou již ojeté pneumatiky.

Dejte pozor na sjeté zimní pneumatiky

Především ojeté zimní pneumatiky jsou obzvlášť nebezpečné vzhledem k menší přilnavosti a prodloužené brzdné dráze.


Pokud je destička na stejné úrovni s běhounem, je nutné pneumatiku vyměnit. I když se jedná pouze o orientační odhad, obvykle poskytuje spolehlivý přehled o opotřebení pneu. Pokud je potřeba přesnější měření hloubky dezénu, můžete použít hloubkoměr.

hloubkomer.jpg

Některé pneumatiky mají integrovaný indikátor opotřebení

V poslední době začali především prémioví výrobci vybavovat pneumatiky tzv. indikátorem opotřebení. Indikátor opotřebení má často podobu písmen TWI (Tred Wear Indicator). Na běhounu však a mohou být také vyražená čísla, která indikují stupeň opotřebení. Ty můžete najít například na pneumatikách Nokian Tyres.

Sjeté pneumatiky a policejní kontrola = pokuta

Pokuta za sjeté pneumatiky není zrovna nejmenší. Existují dvě situace, které se vám mohou stát, když vás policie zastaví a zjistí, že máte sjeté pneu.

  1. Za mírně sjeté pneumatiky vám může udělit pokutu ve výši až 2000 Kč na místě.
  2. ​V případě, že však policista vyhodnotí, že vzorek pneu už výrazněji ohrožuje bezpečnost provozu, má dokonce možnost vám udělit zákaz řízení na 6 až 12 měsíců a pokutu ve výši 10000 Kč.

Zkontrolujte, jestli se vaše pneumatiky nesjíždějí nerovnoměrně

Občas se stane, že má auto špatně seřízenou geometrii. Výsledkem mohou být sjeté pneumatiky na vnitřní straně.

sjetá vnitřní strana pneumatik
Pokud jsou naopak pneumatiky sjeté na vnější straně, může jít o tzv. rozbíhavost kol, případně je na viněpříliš rychlá jízda v zatáčkách. Problémy s geometrií jdou poměrně snadno vyřešit v autoservisu.

Dále by vás mohlo zajímat:

Další články poradny