Vyhledávaní

Jak vybírat pneumatiky do terénu?

26.4. 2023

Terénní pneumatiky, to je kapitola sama pro sebe. Na trhu je totiž hned několik druhů offroadových pneumatik. Jejich výběr záleží hlavně na tom, na jakém podkladu a s jakým autem se chystáte jezdit. Pomůžeme vám s výběrem pneumatik do terénu pro váš terénní vůz či SUV. 

U terénních vozů je nejdůležitější vysoká odolnost pneu

Pneumatiky do terénu, někdy též označované jako pneu 4X4 či offroad pneu jsou vhodnou volbou pro majitele terénních vozidel, které mají specifické nároky na pneumatiky.

terenni-pneumatiky.jpg

Plánujete-li jezdit v těžkém terénu, bude pro vás důležitá především vysoká odolnost pneumatik. Terénní pneu a pneumatiky na offroad oceníte na horách, v poušti, na nezpevněných cestách i v zasněženém těžkém terénu.

Rozdělení terénních pneumatik

Ideální offroadové pneumatiky musí fungovat v mnoha různých prostředích. Kromě toho musí zvládnout i cestu po běžné silnici. Ujasněte si v první řadě to, za jakým účelem pneumatiky pořizujete a kde se budete pohybovat. Na výběr máte ze tří základních skupin teréních pneumatik. 

  1. All Terrain pneu do terénu využijete ve všech terénech od písku, přes bahno až po běžné silnice.
  2. Poloterénní pneumatiky (Mud Terrain) nejsou vhodné pro jízdu na silnicích. Nejlépe budou fungovat při jízdě v hlubším sněhu nebo třeba štěrku.
  3. Polosilniční pneumatiky (Hughway Terrain) slouží řidičům, kteří spíše jezdí na klasických silnicích, ale občas rádi zavítají také mimo silnici.

Mimo tyto tři skupiny ještě existují samozřejmě také závodní pneumatiky do terénu, např. pro extrémní závod Rallye Paris Dakar, ale ty v běžném provozu nepoužijete. Okrajovou záležitostí jsou pak terénní protektory. Ty však příliš nedoporučujeme. Stejně jako u běžných osobních pneumatik samozřejmě také vybírejte správné rozměry pneumatik.

Pneumatiky pro SUV

Pokud jste majitelem SUV a pohybujete se hlavně na běžných silnicích, vybírejte pneumatiky pro SUV. Tyto vozy jezdí většinou v běžném provozu silnice a dálnice, ale zvládnou i občasnou jízdu po nezpevněných cestách.

Na co se soustředit při výběru offroad pneumatik?

Co by při výběru pneu pro váš 4X4 vůz mělo hrát důležitou roli? Vybírejte dezén pneu dle terénu, kde se budete nejvíce pohybovat. 

Pokud jezdíte v těžkém kamenitém terénu, volte hluboký šípový dezén, který bude fungovat i mezi ostrými kameny. V žádném případě byste se neměli zaměřit na hledání nejlevnější offroad pneumatiky. Hledejte raději kvalitní terénní pneumatiky vhodné do prostředí, kde budete autem nejčastěji jezdit.

Dále by vás mohlo zajímat:

Další články poradny