Vyhledávaní

Alternativní rozměry pneumatik – co je potřeba vědět?

27.2. 2023

Každý motorista občas zatouží na svém vozidle vyměnit disky nebo pneumatiky za větší, případně zvažuje nákup druhé sady disků. V těchto případech někdy musí zažádat o zapsání kol do TP a zápis pneumatik do TP. Kde alternativní rozměry pneu najdu? Můžu použít alternativní rozměr kol? Na tyto otázky se pokusíme odpovědět v článku.

Kde najdu rozměry pneu vhodné pro moje auto?

Nejlepším pomocníkem v tomto případě je velký technický průkaz (dále jen TP). V TP naleznete sekci Nápravy a v ní řádek 20 a 21. Zde jsou uvedené povolené rozměry pneu a disků. Na tomto místě jsou informace o základní sestavě, popis disků a pneumatik, které jsou pro váš typ vozu homologovány.

Alternativní rozměry pneu

Výhody a nevýhody širších pneumatik

Alternativní rozměry vás budou zajíma hlavně ve chvíli, kdy chcete autu dopřát širší pneumatiky. Ty sice vypadají skvěle a mají i určité výhody, ale samozřejmě i pár nevýhod. Zhodnoťte si tedy sami, jestli se vám široké pnematiky vyplatí. 

Výhody

  • vyšší přilnavost k vozovce
  • zkrácená brzdná dráha
  • rychlejší reakce na změny směru a stabilita v zatáčkách

Nevýhody

  • vyšší cena pneu
  • vzvýšená spotřeba paliva
  • horší tlumení případných nerovností a zvýšená hlučnost
  • možnost hromadění vody pod pneumatikou a menší odolnost vůči aquaplaningu

Výhody a nevýhody užších pneumatik

Výhody

  • obvykle nižší cena pneu
  • vysoká odolnost vůči aquaplaningu
  • vysoké pohodlí (dobré odtlumení nerovností a snížená hlučnost)
  • rychlejší reakce na změny směru a stabilita v zatáčkách

Nevýhody

  • menší přilnavost pneu k vozovce
  • horší chování v zatáčkách
  • delší brzdná dráha

Kam se dopisují alternativní rozměry pneu a disků?

O kousek níže v TP je sekce Záznamy, kde mohou být dopsané další alternativní rozměry pneu a disků, které můžete pro své vozidlo použít. Následně si z nich vyberete disky a pneu vhodné a schválené pro použití na vašem vozidle. Dodržením rozměrů pneu i disků se vyhnete případným problémům s pojišťovnou, STK nebo policí. Ty by mohly nastat v případě, že byste použili nehomologované disky nebo pneumatiky, které nejsou určeny pro váš typ vozu.

Kde najdu tabulku alternativních rozměrů pneu?

Jednou z obvyklých cest, jak zjistit správný typ pneumatik a disků, je informovat se u autorizovaného prodejce značky vašeho vozidla. Výrobce vozidla autorizovanému servisu poskytne tabulku alternativních rozměrů pneumatik a disků vhodných pro váš typ vozu. Tento seznam nemusí být vždy zapsán celý v TP. Proto může cesta přes autorizovaného prodejce přinést širší nabídku možností než velký technický průkaz.

Další variantou může být i výrobce či prodejce alu disků. Ten by měl být vybavený konfigurátorem disků pro váš typ vozidla. Musíme vás upozornit, že je dobré zajímat se u prodejce, kterého výrobce disků zastupuje a zda výrobce homologuje své výrobky.

Co je homologace alu disků?

O tom, co je to homologace litých kol jsme už psali. Každý autorizovaný výrobce alu disků má svou výrobu homologovanou. Je tedy možné zapsat alternativní pneu a disky do TP.

Přečtěte si podrobnější pravidla pro zápis alternativních rozměrů pneu do TP. Při jejich splnění lze rozměry pneumatik a disků v technickém průkazu rozšířit o další velikosti.
 

Co hrozí při jízdě na pneumatikách, které nemám zapsané v TP?

Pokud jezdíte na pneumatikách či discích, které nemáte zapsané v technickém průkazu, hrozí vám postih. Auto v tomto případě totiž nebude „technicky způsobilé pro provoz pozemních komunikacích.“ Policisté vám tak při běžné kontrole mohou techničák zmrazit a samozřejmě zde hrozí i nemalá pokuta. Na odstranění této „závady“ poté budete mít 30 dní.

Dále by vás mohlo zajímat:

Další články poradny