Vyhledávaní

Jak jezdit s automatem

8.11. 2023
Čeští řidiči přicházejí na chuť vozidlům s automatickou převodovkou. Velkou zásluhu na tom mají elektromobily a cenová dostupnost aut s tímto typem řazení. Pojďme se na to společně podívat a rozebrat řízení automatu a manuálu.

Řízení automatu


Autoškola a zásadní volba

Trendy autoškoly nabízejí možnost výběru výuky s manuální nebo automatickou převodovkou. Můžete lehce nabýt dojmu, že manuál je historie a potřebujete se jen naučit, jak jezdit s automatem

Řízení vozidla je komplexní záležitost a patří k tomu kvedlání s řadící pákou. Stále je mezi námi velký podíl vozidel s manuální převodovkou a upřímně doporučujeme si osvojit a naučit tento styl řazení. Přechod z manuálu na automat je extrémně jednoduchý a návykový. Naopak to jde celkem ztuha.


Jedu dopředu a dozadu

Nadsázka potvrzující skutečnost. Jak řídit automat se dá jednoduše shrnout na dvě slova, a to jedu dopředu nebo dozadu. Mýty dejme stranou a na rovinu si řekněme, že jízda s automatem je naprosto pohodlná, méně unavující a v mnoha ohledech bezpečnější než u manuálního řazení.

Zařadit páku nebo volič jízdy do polohy D - Drive, sevřít volant do dlaní, přiložit pravou nohu k pedálům a můžete vyrazit na cestu. Levá noha odpočívá a poklepává si do rytmu oblíbené písně.

Dopravní situace či parkování vás mohou donutit k couvání a zde jednoduše (po úplném zastavení vozidla) přijde změna na režim R - Reverse. Stačí poté pustit brzdový pedál a vozidlo začne pomalu couvat i bez přidávání rychlosti. 

automat řazení


Automat vs Manuál

  • pohodlné a snadné řízení

  • klidnější a jednodušší couvání

  • srovnatelná nebo nižší spotřeba paliva

  • menší míra únavy a stresu bez nutnosti řazení

  • vyšší bezpečnost a soustředění se pouze na cestu a okolí


Nevýhody automatické převodovky

  • potřeba měnit olej v převodovce

  • citlivost na chování a jízdní styl řidiče

  • opotřebení pneumatik dle typu náhonu

  • vyšší náklady při opravách


Budoucnost s automatikou

Dnes jsou některé modely vozidel výhradně s automatickou převodovkou a tento trend je na vzestupu. Manuální řazení je však možné mít i v kombinaci s automatem. Řazení přes pádla je zajímavým řešením a milovníky manuálu dokáže nadchnout.


Časté otázky a odpovědi

Jak jezdit s automatem v koloně?

Překvapivě snadno. Pohodlně se usadíte, naladíte music nebo podcast a jen pouštíte brzdu. Jakmile uvolníte brzdu, auto se malou rychlostí vydá vpřed. Mějte však stále oči na stopkách, protože stačí malá nepozornost a navštívíte kufr před vámi jedoucího vozidla.

Jaká je jízda z kopce s automatem?

Srovnatelná jako jízda do kopce či po rovině. Určitě se vyplatí mít pravou nohu podvědomě připravenou k okamžité nutnosti brzdění. Přidat plyn můžete kdykoliv.

Jak jezdit s automatem DSG?

Jezdit stejně jako s dalšími typy automatů. Stále zde platí, že zásadní vliv na životnost převodovky má řidič a jeho jízdní styl. Pečujte o ni svědomitě, je to ve vašem zájmu s ohledem na komfort, který nabízí jízda s automatickou převodovkou.


Dále by vás mohlo zajímat


Další články poradny