Vyhledávaní

Jak si vytvořit SPZ na přání a kolik to stojí?

12.4. 2022
Splnili jste si sen a pořídili jste si přesně ten vůz, co jste si přáli a chcete si udělat radost i originální poznávací značkou? Co to obnáší, jaká jsou pravidla a postup při žádosti o SPZ na přání? Vše podstatné najdete v našem článku.

Pravidla pro návrh vlastní SPZ

Od ledna 2016 mají všichni řidiči, dle novely zákona č. 56/2001 Sb. možnost jezdit s SPZ neboli registrační značkou (RZ) s vlastním textem. Registrační značky na přání si mohou zvolit řidiči aut, motocyklů i mopedů. SPZ u osobních automobilů je složená z 8 znaků, motorky mají 7 znaků a mopedy pouze 5. Výroba SPZ na přání není žádnou vědou, musí však splňovat zákonem stanovené podmínky.
IAM-S0RRY-(1).jpg

Podrobné podmínky pro SPZ na přání

  • Každá SPZ na přání musí obsahovat minimálně jednu číslici.
  • Značka nesmí obsahovat diakritiku, ani speciální znaky (Y*+).
  • Některá písmena není možné použít. Jde o písmena G, CH, O, Q, W. Ale např. písmeno O lze jednoduše nahradit pomocí čísla 0.
  • Nelze použít ani neslušné, hanlivé či urážející výrazy. Jejich seznam najdete zde.
  • Při návrhu registrační značky na přání vynechejte také zkratky veřejných orgánů, např. PCR, MVCR, HZSCR apod.
  • Další výběr písmen a čísel je jenom na vás. Server penize.cz pro vás připravil jednoduchý nástroj - tzv. “SPZ na přání konfigurátor”, který rovnou ověří možnost užití SPZ. Ověření dostupnosti SPZ na přání můžete provést online pomocí zmiňovaného nástroje na kontrolu SPZ na přání.

Posouzení a schválení návrhu na registrační značku provádí úřady obcí s rozšířenou působností. Centrální registr vozidel hlídá, aby nebyly vydány dvě zcela totožné SPZ, nebo stejná SPZ na přání již není rezervovaná. Podívejte se nakompletní seznam a mapu obcí s rozšířenou působností.

Originální a vtipné SPZ na přání

Nejoblíbenější jsou zatím SPZ se jménem, nebo vtipné SPZ na přání. Např. BAR B0RKA, VYS 0CINA, 111 LINDA, 111 PANDA, XXL B00BS, IAM L0ST2 a jiné. Možnost mít auto vylepšené svou vlastní SPZ občas využívají také firmy, které na firemní vozy uvádějí nejčastěji název společnosti v kombinaci s čísly.
111-PANDA

A po českých silnicích už se prohání také motorky s vtipnými SPZ ve tvaru TYB RZD0, HEL LB0Y a M0T 0RKA.

Kolik stojí SPZ na přání?

 

Cena SPZ na přání je 5 tisíc Kč za jednu tabulku. Pokud byste tedy rádi prémiové značky na osobním automobilu, připravte si 10 tisíc Kč. Registrační značku, respektive unikátní nápis, si můžete také zabookovat až na tři měsíce, rezervace spz na přání vás bude stát 500 korun. SPZ vám bude doručena do 15 dnů od podání vyplněné a podepsané žádosti na příslušném úřadě.

Co udělat s registrační značkou při prodeji vozu?

  1. Vaši značku na přání si můžete nechat přeregistrovat na jiné vozidlo, nebo si ji můžete na 3 měsíce rezervovat a poté ji začít používat na novém voze. Při prodeji auta si na příslušném úřadě necháte značku přeregistrovat na jiné auto.
  2. Registrační značku můžete prodat zároveň s vozem, v tomto případě se jedná o klasický převod. Převod značky je možný ale pouze v případě, že auto bude stále registrováno v ČR a půjde o převod mezi fyzickými či právnickými osobami. V případě prodej vozidla do zahraničí, nebo převodu z právnické osoby na fyzickou, je značka nepřenositelná.
Nejste si jistí, jak správně vyměnit SPZ, abyste si nepoškodili rámeček? Obraťte se na váš oblíbený autoservis, kde vám SPZ odborně namontují. Výměnu SPZ můžete spojit také s přezutím na letní pneumatiky.​

Další články poradny