Vyhledávaní

Výměna pneumatik aneb vyplatí se šetřit?

13.10. 2021

Kdy přezouvat pneumatiky? Vyplatí se mi přezouvat svépomocí? Kolik stojí profesionální přezutí v pneuservise?

Přezouvání pneumatik ze zimních na letní a z letních na zimní pneu je nekonečné téma, na kterém se málokdo shodne. Kdy přezouvat na zimní pneumatiky? Vyplatí se vám vlézt pod auto a přezout si gumy svépomocí, nebo je pro vás výhodnější zajet do pneuservisu?

Co říká zákon?

Povinnost používat zimní pneumatiky platí v České republice již několik let. Zákonem stanovené období mezi 1. listopadem a 31. březnem má však svá specifika a povinnost zimního obutí platí v těchto případech:

  • Máte povinnost použít zimní pneumatiky, pokud se na komunikaci nachází sníh, led nebo námraza.

  • Zimní pneumatiky musí být vždy na všech čtyřech kolech vozidla.

  • Máte povinnost použít zimní pneumatiky v případě, že lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat sníh, led nebo námrazu na vozovce.

  • Povinné zimní obutí v období od začátku listopadu do konce března na některých komunikacích přikazuje dopravní značka „Zimní výbava“. Jedná se o problematické úseky se zvýšeným rizikem výskytu sněhu, ledu nebo námrazy.

Praxe je však taková, že většina řidičů přezouvá pneumatiky během října a dubna. Je to bezpečné, zároveň nemusíte řešit počasí a ani se nedopustíte přestupku.

Koupě nových pneumatik je zásahem do rozpočtu. Nezapomínejte ale, se jedná o investici do bezpečné a pohodlné jízdy.

Přezouvat v servise či svépomocí?

Důrazně doporučujeme nechat výměnu pneumatik na odbornících v pneuservise. Důležitou součástí výměny pneumatik je také jejich vyvážení, které má vliv na správné jízdní vlastnosti a bezpečnost. Personál v odborných pneuservisech je na toto proškolen a má potřebné vybavení. Pokud máte jen jedny disky, návštěvě pneuservisu se nevyhnete.

Nicméně pokud se přece jen rozhodnete přezouvat doma, připravili jsme pro vás podrobný návod.

Jdu do toho sám. Co budu potřebovat na výměnu pneumatik?

Na přezutí pneu svépomocí budete potřebovat věci, které byste měli mít ve svém autě v rámci povinné výbavy. Nejdůležitějšími jsou hever a klíč na kola. Jestli máte tyhle věcičky v kufru, máte vyhráno. Za výměnu pneumatik doma zaplatíte přesně 0 Kč.

Pokud ale z nějakých důvodů toto vaše auto neobsahuje, budete muset sáhnout trochu do kapsy a obstarat tyto věci sami. Malý hever (nosnost do 1 500 kg) pořídíte v e-shopech kolem do 500 Kč. Dále si je potřeba si zajistit klíč na kola.

Tyto klíče naleznete ve skoro každém obchodě a vyjde vás na asi 100 korun. Pro méně zručné odborníci doporučují koupi momentového klíče, který pořídíte cca. za 800 Kč.

Jak si vyměnit pneumatiky doma?

Zajistěte vozidlo proti samovolnému pohybu zabrzděním, zařazením rychlosti a zakládacími klíny vepředu a vzadu na straně vozidla, kterou aktuálně nezvedáte. Dále (ještě na zemi) povolíte šrouby na kole. Tyto šrouby povolíte asi o půl závitu.

U nových aut někteří odborníci doporučují založit kolo z obou stran klínem, vyřadit rychlost a nezabrzdit. Vložíte zvedák na místo, kde se auto má zvedat. Toto místo se nazývá zvedací bod. Zvedací body naleznete v manuálu auta, či na internetových fórech.

Pokud zvedáte auto na nezpevněné cestě, je vhodné pod něj vložit desku. Deska chrání zvedák před tím, aby nezapadl do země.

Až budete mít vozidlo ve vzduchu, vložte pod něj ještě špalek pro případ, kdyby došlo k nechtěnému posunutí zvedáku.

Poté uvolněte všechny šrouby. Nasaďte kolo a utáhněte šrouby nejdříve ručně. Poté pokračujte klíčem a mírně utahujte. Dávejte však pozor jak šrouby utahujete, je důležité, abyste utahovali protilehlé šrouby, jinak by kola mohla sedět nakřivo. Takto pokračujte na každém kole.

Na zemi je kola potřeba dotáhnout ještě momentovým klíčem na hodnotu stanovenou výrobcem auta. Díky "momenťáku" budou šrouby utaženy rovnoměrně stejnou silou a nepřetažené, takže je po sezóně bez problémů povolíte a nemusíte řešit jejich případné odvrtání. Po první jízdě zkontrolujte, jestli jsou šrouby stále dotažené.

Následně určitě zkontrolujte tlak v pneumatikách. Tlak může totiž klesnout a může docházet k nerovnoměrném sjíždění.

Při výměně pneumatik je vhodné označit si jednotlivá kola. Po montáži je popište fixem, abyste je na další sezónu vyměnili správně. Pokud však takto budete měnit kola, je vhodné minimálně jednou za rok navštívit pneuservis. Aby vám zkontrolovali vyváženost kol a geometrii. Obojí vám totiž může vážně narušit jízdní vlastnosti a auto vážně poškodit.

Proč vyměnit pneumatiky v pneuservise a kolik to stojí?

Výměnou pneumatik v profesionálních pneuservisech ušetříte váš čas a zároveň budete mít jistotu, že je pneumatika správně vyvážená, nasazená a má správný tlak. Lidé v pneuservisech jsou profesionálové s léty zkušeností a správně obuté auto je základem pro bezpečnou jízdu.

Investice v řádech stokorun dle velikosti pneumatik se vám vrátí ve formě bezpečnosti. Kvalitní zimní i letní pneumatiky nakoupíte na Pneuboss.cz.

Další články poradny