Vyhledávaní

Co je to systém ABS a co dělat, když svítí kontrolka ABS?

21.12. 2022

Systém ABS je už od roku 2004 povinným bezpečnostním prvkem každého auta vyrobeného v EU. Zkratka ABS skrývá plný název Anti-lock Brake System, což volně překládáme jako Anti-Blokovací Systém Brzd. Tento jízdní asistent maximalizuje brzdný účinek, stabilizuje vůz a brání smyku v případě nouzového manévru.

Co je to ABS?

Princip systému ABS je poměrně jednoduchý. Na každém z kol je indukční spínač otáček, který odesílá aktuální informace řídící jednotce. Ta poté měří frekvenci otáček a kontroluje, zda je jízda plynulá a jestli nehrozí smyk. V případě, že řídící jednotka vyhodnotí, že je riziko smyku při brzdění vysoké, povolá do služby ABS systém.

kontrolka ABS

Jak funguje ABS?

ABS následně redukuje brzdění tím, že několikrát během sekundy uvolní zablokovaná kola a umožní vám, aby bylo vozidlo ovladatelné. Kdyby ABS nefungovalo, kola by se při smyku zablokovala, došlo by ke ztrátě přilnavosti a auto by se stalo zcela neovladatelným. ABS auto tedy chrání před vznikem smyku.

Ovladatelnost a brzdná dráha vozu s ABS

Aktivaci ABS poznáte podle klepání brzdového pedálu. Nezkušení řidiči se často leknou a sundají nohu z brzdy. Měli byste však nadále brzdit plnou silou a směřovat vozidlo směrem, kterým potřebujete. Tím docílíte toho, že ABS bude plnit svou funkci až do zastavení auta.

Mylnou informací, která se často šíří je to, že ABS zkracuje brzdnou dráhu. Samotný systém ABS brzdnou dráhu výrazněji nezkracuje, ale brání smýkání kol, což ve výsledku maximalizuje brzdný účinek na kluzkém povrchu.

ABS vám pomůže především při jízdě na sněhu a zmrzlé vozovce, kde snižuje riziko smyku. Samozřejmostí by měly být obuté zimní pneumatiky s dostatečným vzorkem.

Co dělat, když svítí kontrolka ABS?

Po otočení klíčkem v zapalování se automaticky rozsvítí kontrolka ABS. Při správné funkci ABS by však kontrolka měla za chvilku zhasnout. Svítí-li dál, může jít jen o zanesené či povolené čidlo na některém kole, ale i horší problémy s funkčností ABS. Neznamená to však, že by v tu chvíli bylo auto nepojízdné nebo by nebrzdilo. Je však třeba dávat si pozor při prudkém brzdění, na sněhu, na ledu či v dešti.

Jak poznat špatné čidlo ABS?

Problémy s čidlem možná vyřeší důkladná očista podvozku v myčce, nebo ometení sněhu, který mohl zanést čidla. Pokud jste vyzkoušeli všechny možnosti a kontrolka na palubní desce ABS stále svítí, budete muset zajet na diagnostiku do autoservisu.

Pokud kontrolka ABS svítí zároveň s blikající kontrolkou brzd, půjde o větší problém. V takovém případě raději zastavte a zavolejte odtahovou službu.

Dále by vás mohlo zajímat:

Další články poradny