Vyhledávaní

Diagnostika auta

6.12. 2023
Přístrojová deska problikává jako na diskotéce a snažíte se přijít na to, co vaše vozidlo trápí? Řešení je snadné a to pomocí diagnostiky auta, která rychle analyzuje potenciální problémy. Pojďme to rozebrat více do detailu.
obd2-obdII-1.jpg
 

Co je diagnostika auta?

Diagnostika auta je moderní a chytrá metoda pro zjištění stavu vozidla. Jednoduše řečeno diagnostika koukne do každé trubky v autě, zpracuje data a svůj výstup převede do řeči vašeho kmene.

Systém diagnostiky se začal používat v osmdesátých letech dvacátého století. Změnil tím přístup k analýze poruch a péči o vozidla, jelikož dříve stačil skvělý sluch, cit a kladivo. Dnes jsou vozy nabité technologiemi, které si spolu povídají přes elektroniku a je potřeba s nimi pracovat jiným způsobem.

OBD2 a další standardy

OBD2 v plném znění On-Board Diagnostics II je standardizovaný systém pro připojení diagnostické jednotky na vozidlo. Dříve měly svůj konektor automobilky unikátní a na přelomu 20. století došlo k sjednocení na formát OBDII.

Setkat se můžeme i s dalším označením jako je EOBD a JOBD.
Evropská Unie definovala svůj standard v rámci funkčnosti a poskytovaných dat - EOBD. JOBD je na tom podobně a je používán hlavně v Japonsku, kde mají jiné požadavky na sledované parametry.

Jistotou však je, že všechny diagnostické systémy OBD2, EOBD a JOBD používají jednotný port a k vozidlům se dá snadno připojit.

autodiagnostika-1.jpg

Diagnostika do auta a do kapsy

Rozlišujeme v zásadě dva typy diagnostik a to na profesionální a pro domácí užití.

Domácí diagnostika auta

Chytré telefony skvěle slouží pro domácí diagnostiku a základní přehled o stavu vozidla. Data jsou přehledná, snadno se v nich orientuje a člověk získá okamžité informace o výskytu závady nebo problému.
Propojení často funguje (dle typu) jen přes bluetooth a aplikaci v telefonu, takže žádný kabel na diagnostiku auta nejsou potřeba.

Profesionální diagnostika auta

Vše má své limity a domácí diagnostika je dobrá pro základní orientaci stavu vozidla. Profesionální diagnostika auta je jiný level a dokáže analyzovat obrovské množství dat senzorů, systémů a komponent. Autoservis je běžně vybaven moderní diagnostikou a jeho pravidelná návštěva předchází poškození a problémům s autem.

Co zjistí diagnostika auta?

  • Paměť závad během jízdy, které jsou pravidelné i nahodilé.
  • Diagnóza a test akčních členů - funkce motoru, ABS a další.
  • Základní konfiguraci a údaje o vozidle jako je například VIN kód - Vehicle Identification Number.
.. a spoustu dalších informací, které jsou naprosto zásadní pro opravu a vyřešení závady vozidla.

Časté otázky a odpovědi

Nejlepší diagnostika na auta?

Nejlepší diagnostiku najdete v autoservise. Důvěryhodnost informací má zde cenu nejvyšší.

Diagnostika auta a cena?

Pohybuje se standardně od 500 Kč a výše.

Kabel na diagnostiku auta?

Diagnostický kabel, který na jedné straně má koncovku OBD2 se 16 piny a na druhé USB.

Pokračovat ve čtení


Další články poradny