Vyhledávaní

Nezanedbávejte základní údržbu automobilu

21.6. 2023
Každý den spoléháme, že nás naše automobily dopraví tam, kam potřebujeme. Ačkoli moderní vozidla jsou stále spolehlivější a technologicky vyspělejší, je důležité si uvědomit, že každý automobil vyžaduje pravidelnou údržbu. Mnoho majitelů automobilů se však bohužel dopouští té chyby, že přehlížejí a zanedbávají základní údržbu auta. V tomto článku se podíváme, jaké základní servisní úkony byste u vašeho automobilu neměli zanedbávat.

První věc, na kterou s údržbou auta myslet? Měňte pravidelně olej a filtry!

Výměna motorového oleje je jedním z nejdůležitějších servisních úkonů a měla by být součástí pravidelné údržby automobilu. Olej je životně důležitý pro mazání motoru a odvádění nečistot. Doporučujeme měnit podle pokynů výrobce, obvykle jde každých 5 000 až 10 000 kilometrů. Zároveň doporučujeme zkontrolovat hladinu oleje po každých 2000 km.

Výměna motorového oleje

Vzduchový filtr doporučujeme měnit při výměně oleje. Mnoho řidičů se snaží ušetřit peníze tím, že ho pouze prohlédnou, vyklepnou a neprovedou výměnu. Cena nového vzduchového filtru je pár stovek korun, ale jeho výměna je zásadní pro zajištění správného chodu motoru, proto ji neodkládejte.

Stejně důležitý je také kabinový filtr, který se nachází uvnitř vozu ve vzduchovém kanálu pro ventilaci interiéru. Tento filtr slouží k zadržování nečistot, pylu a dalších alergenů, které by mohly pronikat do kabiny vozidla. Mění se podobně jako vzduchový filtr a jeho pravidelná výměna zajistí čistý a zdravý vzduch ve voze. Kromě toho může mít čistý kabinový filtr také pozitivní vliv na zabránění zamlžení oken.

S pravidelnou údržbou auta kontrolujte správný tlak v pneumatikách

Kontrolujte pravidelně také správný tlak v pneumatikách. Podhuštěné pneumatiky zvyšují spotřebu paliva a opotřebovávají se hlavně v oblasti bočnic. Naopak příliš nahuštěná pneumatika má nižší přilnavost a opotřebovává se ve střední části dezénu. Pro zachování dlouhé životnosti vašich pneumatik je tedy správný tlak zcela základním prvkem.

kontrola tlaku v pneumatikách

Zaměřte se na stav brzd a brzdové kapaliny

Brzdy jsou zásadním bezpečnostním prvkem každého vozu. Pokud máte alu kola, můžete poměrně snadno vizuálně zkontrolovat stav brzdových kotoučů a destiček. Stačí jednoduše se na ně podívat a zjistíte zbývající opotřebení. V případě, že máte plechové disky, je důležité nezanedbávat žádné příznaky opotřebení kotoučů a destiček (kopání, vibrace, pískání při brzdění), a řešit jejich výměnu včas.

Pouhá kontrola množství brzdové kapaliny nestačí. Brzdová kapalina se s přibývajícím časem může zhoršovat. Vysoký podíl vody v brzdové kapalině snižuje její bod varu. Při silném zahřátí brzd, například při dlouhém sjezdu z kopce, by se vám pak mohlo stát, že celý systém selže kvůli vypaření brzdové kapaliny. Nicméně stav brzdové kapaliny lze snadno zkontrolovat pomocí testeru, který měří obsah vody v kapalině na základě elektrického odporu.

Důležitý je také stav a hladina chladicí kapaliny

Používejte chladicí kapalinu dle specifikace doporučené výrobcem a ohlídejte si na její stáří. S časem totiž chladicí směs přichází o své nemrznoucí schopnosti. Zamrzlý chladící okruh by byl velký problém. Bod tuhnutí kapaliny lze přitom jednoduše změřit. Používá se k tomu refraktometr, který ukáže bod tuhnutí chladicí kapaliny.

Nezapomeňte na pravidelné mytí vozu

Lak na vozidle je sice odolný a dokáže vydržet hodně, ale některé nečistoty jsou velmi agresivní. Například organický odpad, který spadá ze stromů, často zanechává na laku obtížně čistitelné stopy, které pak musíme odstraňovat pomocí chemických prostředků.
myti-auta.jpg

Zvláštním případem je pak ptačí trus, který může způsobit poškození laku a zanechat nepříjemné stopy. Setřete ho proto ihned alespoň vlhkou hadrou. To, jestli budete auto umývat ručně, nebo na myčce necháme na vás, důležité je především nenechat špínu působit dlouhodobě. Stejně tak věnujte péči pravidelnému úklidu interiéru.

Zvláštní péči si zaslouží klimatizace

Správná údržba klimatizace auta je klíčová pro její optimální výkon a dlouhou životnost. Pravidelně kontrolujte a měňte vzduchový filtr, aby se zabránilo ucpání a znečištění systému. Jednou za čas zkontrolujte množství chladiva, stav těsnění a všeobecný stav klimatizačního systému.

Dále by vás mohlo zajímat

Další články poradny