Vyhledávaní

Jak funguje a proč používat momentový klíč?

2.1. 2023
Při výměně pneumatik a při dalších servisních úkonech se vám možná bude hodit momentový klíč. K čemu slouží, jaký moment vybrat a jak o klíč pečovat si ukážeme v následujícím článku.

Co je momentový klíč?

U složitějších strojů a zařízení, mezi které bezpochyby patří i automobily, je u většiny šroubů výrobcem předepsaný utahovací moment. To zjednodušeně řečeno znamená, jak silně je třeba klíčem zabrat, tedy jaké síly je třeba k tomu, abyste klíč dotáhli tak akorát. Běžným klíčem správnou sílu nikdy neodhadneme tak přesně, jako s pomocí momentového klíče.

momentový klíč

Na co se používá momentový klíč v autě?

Momentový klíč se hodí nejen pro správné dotažení kola při výměně pneumatiky, při nouzové výměně kola, ale i pro dotažení dalších šroubů a matek v autě.

Jak funguje momentový klíč?

Na momentovém klíči se předem nastaví požadovaný utahovací moment šroubů kol a podle druhu klíče vám buď nedovolí dosáhnout při utahování větší sílu nebo vás varovná zvukový signál upozorní, že jste dosáhli maximálního utažení.

Jak nastavit momentový klíč pro dotažení kol?

Momentový klíč má obvykle rozsah nastavení podle toho, na co je určený. Například utahovací moment kol se pohybuje v rozmezí 85–140 Nm, nejčastěji je 120 Nm. V profesionálním autoservisu mají momentových klíčů více, aby pokryli každý utahovací moment šroubu.

Dále by Vás mohlo zajímat:

Další články poradny