Vyhledávaní

K čemu slouží vymezovací kroužky na ALU kola?

24.4. 2023

Hledáte cestu, jak na přesné vycentrování ALU kol s univerzální středovou dírou? Vymezovací kroužky zajistí spolehlivé upevnění na náboj brzdového kotouče. To přispívá k perfektnímu vycentrování kol, ale i pohodlnou a bezpečnou jízdu.

K čemu jsou dobré vymezovací kroužky na alu kola?

Vymezovací kroužky se vám budou hodit v případě, že potřebujete vycentrovat alu kola s univerzální středovou dírou. Středící kroužky je tedy potřeba použít pro vycentrování většiny neoriginálních alu kol. Kromě dokonalého vystředění kol, středící kroužky na alu kola také zvyšují komfort a bezpečnost jízdy.

Vymezovaci-krouzky-(4).jpg

Jak funguje vymezovací kroužek?

Vymezovací kroužek slouží k vyplnění mezery mezi nábojem brzdy a středem kola. Jeho hlavní funkcí je zajištění dokonalého vystředění kol. Tento výsledek je patrný jak během jízdy, tak na celkovém stavu vozidla. 

Díky vymezovacím kroužkům nedochází k vibracím volantu při vyšších rychlostech a náprava automobilu je vystavena menší zátěži. Kromě toho chrání kroužky i samotné vozidlo.

Z jakého materiálu se vyrábí středící kroužky?

Plastové vymezovací kroužky

Plastové středící kroužky jsou nejčastější a nejlepší volbou. Vzhledem k tomu, že nerezaví, jsou lepší než hliníkové kroužky. 

Vymezovací kroužky kovové

Pokud se rozhodnete pro hliníkové kroužky, je důležité na ně nanést tenkou vrstvu měděné pasty nebo jiného maziva, abyste zabránili korozi.

Jak vybrat správné vymezovací kroužky do alu kol?

Před výběrem vymezovacích kroužků na kola je nutné znát dva rozměry:

  • Vnější průměr středové díry ALU kol
  • Vnitřní průměr náboje brzdového kotouče.
  • Naopak není potřeba znát typ brzd, protože kroužky lze použít jak na kotoučové, tak na bubnové brzdy.

Můžu použít vymezovací kroužky na plechové disky?

U plechových disků obvykle není třeba pro vycentrování použít středící kroužky, neboť jsou již přesně vystředěné výrobcem automobilu pro daný vůz. Nicméně není vyloučené jejich použití v případě, že chcete namontovat na vůz plechová kola s větší středovou dírou, než má náboj vozidla.

Doufáme, že náš dnešní článek rozšířil vaše znalosti o vymezovacích kroužcích a centrování kol a přispěl k vašemu bezpečnému cestování. Středové vymezovací kroužky pro alu kola jsou totiž nezbytné pro bezpečnou jízdu na neoriginálních alu discích.

Dále by vás mohlo zajímat:

Další články poradny