Vyhledávaní

Vše, co potřebujete vědět o zelené kartě

10.7. 2023

Zelená karta je jediný mezinárodně v Evropě uznávaný doklad o existenci pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla. Zelená karta jednak umožní prokázat, že řidič příslušného vozidla má v pořádku pojištění odpovědnosti, jednak umožní vstup a provoz vozidla na území cizího státu bez nutnosti uhradit tzv. hraniční pojištění. V následujících řádcích si odpovíme na nejčastější otázky související s tímto dokladem.

Co je zelená karta na auto?

Zelená karta je důkazem, že jste uzavřeli a zaplatili povinné ručení za své vozidlo. Je známá také pod oficiálním názvem „Mezinárodní automobilová pojišťovací karta“.

zelena-karta-(1).jpg
 

Musí být zelená karta zelená?

Zažitý název „zelená karta“ je odvozen od barvy papíru, na který byla dříve je tištěna, ale od roku 2020 už může být vytištěna na běžném bílém papíře. „Zelená karta“ tedy už pár let nemusí být zelená.

Bez zelené karty ani ránu

Rozhodně je však povinností řidiče vozit zelenou kartu v automobilu, protože při silniční kontrole hrozí pokuta od policie až ve výši 3000 Kč v případě, že ji nemáte u sebe. 

  • V ČR ji však už nějakou dobu stačí ukázat i na displeji mobilu.
  • V zahraničí toto moc často povoleno není, proto ji na zahraniční dovolenou rozhodně doporučujeme vozit zelenou kartu v autě.
  • Pokud míříte do zahraničí, nezapomeňte si do auta přibalit i duplikát zelené karty. V případě nehody v zahraničí totiž po vás policisté mohou vyžadovat odevzdání duplikátu zelené karty.

Jaké údaje obsahuje zelená karta?

Zelená karta musí obsahovat řadu důležitých informací. Patří mezi ně:

  • údaje o vozidle
  • ​platnost zelené karty
  • územní platnost
  • informace o asistenční službě 

Je důležité zkontrolovat, zda uvedené informace odpovídají skutečnému stavu. Pokud dojde k nějaké změně, například vaší registrační značky, je nutné včas informovat vaši pojišťovnu, která vám následně vystaví novou zelenou kartu.

Co je dočasná zelená karta?

V případě uzavření nového povinného ručení se občas vydává dočasná zelená karta, která má obvykle platnost 1 měsíc. Tato dočasná karta vám umožňuje provozovat vozidlo od okamžiku uzavření pojištění až do jeho úhrady.

Přepis vozidla a zelená karta

V České republice neexistuje možnost převodu povinného ručení, a proto je kupující povinen uzavřít nové povinné ručení při nákupu vozidla, zatímco prodávající musí vypovědět smlouvu na povinné ručení při prodeji vozidla.

  • ​Ke zrušení povinného ručení je nezbytné předložit pojišťovně výpověď a kopii kupní smlouvy. Povinné ručení zaniká až v den oznámení pojišťovně, nikoli v den prodeje vozidla.

Kde platí zelená karta a kde je třeba sjednat hraniční pojištění?

  • S pomocí zelené karty můžete s klidem cestovat do většiny evropských zemí, bez ohledu na to, zda jsou členy Evropské unie nebo ne. 
  • ​Existují však některé výjimky mezi evropskými státy, jako je Bělorusko, Moldavsko a Rusko, stejně jako země mimo Evropu, do kterých se občas Češi vydají vlastním vozem (Izrael, Maroko, Tunisko). Ve všech těchto zemích máte tedy povinnost zřídit tzv. hraniční pojištění.

Konkrétní státy, které jsou zahrnuty ve vašem povinném ručení, jsou uvedeny přímo na zelené kartě. Především byste však měli důkladně zkontrolovat technický stav vozidla před každou dovolenou.

Na co se nevztahuje povinné ručení?

  • Povinné ručení se nevztahuje na závady způsobené zjevným zanedbáním údržby vozidla, což by mohlo zvýšit vaše náklady na opravy v zahraničí. 
  • ​Stejně tak pojišťovna má právo snížit výši pojistného plnění, pokud by byl alespoň jedním z faktorů příčiny nehody používání letních pneu v zimních podmínkách.

Dále by vás mohlo zajímat:

Další články poradny