Vyhledávaní

Co je to vyvážení kol a proč je tak důležité?

11.8. 2022
Stalo se vám už, že během jízdy po dálnici začal vibrovat volant? Jednou z možných příčina jsou špatně vyvážená kola. Podívejte se, co obnáší vyvážení kol a kde je nechat vyvážit.

Za ideálních podmínek je hmotnost pneumatiky a ráfku rovnoměrně rozložena okolo osy otáčení. Ale pokud tomu tak není a hmotnost je rozložena nerovnoměrně, vzniká nerovnováha. 

Nesprávné vyvážení kol na autě se projeví ve chvíli, kdy se rozjedete. Kola auta se neotáčejí tak, jak by měla. Kdyby byl podvozek trvale vystaven nerovnoměrné zátěži, mohl by se poškodit. Kola je proto třeba nechat vyvažovat pravidelně, abyste měli z řízení dobrý pocit a neohrožovali svou bezpečnost a nezadělali na případnou poruchu vozu.

Jak vzniká nerovnoměrné vyvážení kol?

Nerovnováha pneu často vzniká ve chvíli, kdy dojde k odpadnutí starého závaží, při velkém znečištění kol, nebo při nerovnoměrně sjetých pneumatikách. Nerovnoměrné opotřebení může být způsobeno zejména individuálním stylem řízení. Náhlé brzdění, rychlé vybírání zatáček celkově agresivní styl řízení přispívá k různé míře opotřebení drážek a žeber běhounu pneumatiky

Výsledkem je nerovnováha kol, která se dá vyřešit opětovným vyvážením pneu. Vyvážení pneumatik patří mezi základní služby každého pneuservisu. Nerovnováhu je třeba eliminovat a přidat závaží na ráfek, takže dojde doslova k vyvážení kola. Vzorek se při správném vyvážení bude sjíždět rovnoměrně a předejdete dalším možným poruchám.

Jak často myslet na vyvážení kol?

Kola byste měli s ohledem na nerovnováhu zkontrolovat alespoň jednou ročně. Ideální příležitostí je výměna letních pneumatik na zimní a zpět a je zcela nezbytné ho provést ve chvíli, kdy se na ráfky nasazují nové pneumatiky. Pokud máte jen jedny disky, vyváží vám kola při každém přezutí pneumatik.

Vyvážení zajistí hladké a bezchybné fungování kol.
Pokud při řízení zaregistrujete neobvyklé chování (např. znatelné vibrace volantu), nastal čas pro vyvážení kol.

Znaky, které signalizují nerovnováhu kol

  • Vibrující či „házející“ volant
  • Nižší plynulost jízdy
  • Menší kontakt pneu s povrchem vozovky, auto tzv. plave.
  • Delší brzdná dráha

Jak se vyvažují pneumatiky?

I když byste nejraději veškerou péči o auto zvládli sami, důrazně nedoporučujeme, abyste se pouštěli do vyvažování pneu svépomocí. Vyvážení kol by měli provádět pouze proškolení odborníci se speciálním vybavením.

vyvážení kol

Jde především o vaši bezpečnost, jízdní komfort a kilometry, které na pneumatikách ujedete. Pneuservisy obvykle provádějí stacionární vyvažování pneumatik. To probíhá tak, že se kolo upevní ve vyvažovačky a nechá se otáčet.

Speciální snímače zjistí, zda je v profilu pneumatiky a ráfku nějaká nerovnováha. Pokud je zjištěna nerovnováha, připevní se k ráfku na konkrétních místech maličká závaží. Ta se postarají o to, aby se kolo otáčelo hladce.

Alternativou ke stacionární metodě vyvažování je přesnější elektronické vyvažování. Při této metodě zůstává při testování kolo na vozidle. Výhodou této metody je, že lze také odhalit a odstranit jakékoli nesouměrnosti nábojů kol, brzdových bubnů a brzdových kotoučů.

Kolik stojí vyvážení pneumatik?

Cena za přezutí a vyvážení kol se pohybuje v rozmezí od 600 Kč do 3000 Kč. Cena vyvážení kol záleží na velikosti pneumatik, typu ráfků, spotřebě závaží a samozřejmě i cenách v konkrétním pneuservisu.

Co vám přinese vyvážení kol?

 
Pravidelné kontroly a vyvážení pneu výrazně zvýší váš jízdní komfort a životnost vašich pneumatik, ale také bezpečnost jízdy. Dále se díky němu můžete vyhnout například poškození ložisek kol, které může být pěkně drahé.

Další články poradny