Vyhledávaní

Jak vybrat pneumatiku odolnou proti průrazu?

1.4. 2020

Najetí na obrubník nebo výmol může mít za následek poškození bočnice pneumatiky. Stejně tak neopatrné zaparkování u obrubníku se vám může pěkně vymstít. Pokud víte, že máte vy nebo někdo ve vaší rodině sklony k nechtěnému najíždění na obrubníky, zvolte pro své auto odolné pneu.

Jak vybrat odolné pneumatiky?

Odolnost pneumatiky může napomoci tzv. ochrana ráfku, kterou u některých modelů nabízí samotní výrobci pneumatik. Takto pojmenované pneumatiky mají většinou ve svém názvu označení zkratku FR, MFS, FSL apod. Vysoce odolné pneumatiky, které mají ochranu ráfku, jsou zkonstruovány tak, aby při najetí na obrubník ochránily pneumatiku a disk před poškozením.

 

Společnost Nokian si nechala patentovat zesílení bočních částí pneu aramidovým vláknem. Tato technologie zesiluje celou bočnici a díky ní jsou pneu odolné při defektu.

 

Pneumatika odolná proti průpichu – existuje?

Pokud vás napadá otázka: „Existují-li pneumatiky odolné vůči poškození bočnice, existuje i pneumatika odolná proti průpichu?“ V zásadě se každý výrobce pneu snaží vyrobit dezén pneumatiky, který je díky složení směsi a materiálu odolný proti průpichu. V neposlední řadě i tvar dezénu a jeho konstrukce má vliv na odolnost pneumatiky proti vniknutí cizího předmětu do pneu.

 

Jsou situace, kdy ani všechny tyto technologie nezabrání poškození pneumatik. Jestli jste je vystavili nestandardnímu zacházení, najeli jste na výmol nebo obrubník a pneu jsou poškozeny, vždy je nechte zkontrolovat u odborníků. Ti posoudí, zda je možné pneumatiku opravit a dál ji používat nebo je nutné pořídit novou.

Další články poradny