Vyhledávaní

Jaká je povinná zimní výbava auta a co dalšího se vám může v zimě hodit?

27.10. 2022

Povinná zimní výbava v podobě zimních pneumatik je každému řidiči jasná. V následujících řádcích si však ukážeme, jaká další zimní výbava do auta vám může zpříjemnit cestování.

V ČR jsou během období od 1. listopadu do 31. března na voze povinné zimní pneumatiky. Tato povinnost platí v případě, kdy se na silnici nachází souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námrazy. Ta se především v horských oblastech může objevit už během října.

vymena-pneu-(3).png
I když je letošní podzim obzvlášť teplý, tak doporučujeme povinnost zimních pneu nepodceňovat a přezout na zimní pneu včas. Jakmile totiž teploty klesnou směrem k nule, chování letních pneu se stává nevyzpytatelným a nebezpečným. Dejte si také pozor na minimální hloubku dezénu. U zimních pneu jsou to 4 mm.

Dopravní značka zimní výbava

V některých úsecích se setkáte s příkazovou dopravní značkou povinná zimní výbava. Jde o symbol vozidla a sněhové vločky na modrém podkladu. S úseky povinné zimní výbavy se setkáte především v horských oblastech, kde se může počasí náhle změnit.

znacka-zimni-vybava.jpg

Tato značka ukládá povinnost použití zimních pneumatik v období mezi 1. listopadem a 31. březnem za každých okolností. Tedy i v případě, že se teplota ani zdaleka neblíží nule a po sněhu nejsou památky. Tuto povinnost ukončuje stejná dopravní značka, ale přeškrtnutá červeným šikmým pruhem.

Další zimní výbava do auta, která se může hodit

Povinná zimní výbava auta kromě použití správných zimních pneu žádné další vybavení sice nezahrnuje, ale kromě zimních pneu se vám v zimě můžou hodit také sněhové řetězy. Ty přibalte do kufru, pokud se chystáte na zimní dovolenou v horách. Dobré je také vyzkoušet si jejich nasazení nanečisto.

snehove-retezy.jpg

Určitě se vám šikne mít po ruce také škrabku na okna a smetáček na sníh. Kromě škrabky je vhodné pořídit také rozmrazovač oken, který proces škrábání skel výrazně urychlí. Pokud máte starší vůz na klíč, mohl by se vám hodit také rozmrazovač zámků.

Samozřejmostí by pak mělo být dolití kvalitní zimní směsi do ostřikovačů. Určitě se v zimě neztratí ani kanystr a startovací kabely. Nikdy nevíte, kdy je budete potřebovat.

Další články poradny