Vyhledávaní

Kamera v autě: V jakých státech ji můžete použít?

31.5. 2024

Kamery do auta jsou čím dál populárnější. V Česku se záznam z nich často používá jako důkazní materiál v případě nehod, což může pomoci prokázat vaši nevinu a ušetřit si tak pokutu i trestné body. Ne ve všech státech ale můžete kamery v autě používat. Nyní se mrkneme na to, jak je to s používáním kamery v autě v různých zemích v Evropě i ve světě nebo kde jsou nejpřísnější pravidla GDPR

Image by Freepik 

Kamera v autě v Evropě

Pokud vás zajímají typy kamer do auta, přečtětě si článek Jak vybrat kameu do auta. Nyní půjdeme rovnou k zákonům a pokutám. Jen ve zkratce zmíníme, že existuje celkem dost typů kamer - klasické, duální, ve zpětném zrcátku, bezdrátové - které se liší svými funkcemi i cenou. Dnes už se zdaleka nejedná o extrémní investici, nejlevnější kamery vás vyjdou na pár stovek, při výběru však koukejte na to, jaké je rozlišení a kvalita obrazu, úhel záběru, napájení a další funkce navíc.

Jak je to tedy s používáním kamer v různých zemích? Začneme našimi sousedy.

Kamera v autě v Rakousku

Používání kamery v autě v Rakousku je celkem komplikované a striktní. Rakouské právo používání autokamer sice výslovně nezakazuje, ale vyžaduje, aby záznamy z kamery byly použity čistě pro osobní účely. Restrikce tu však nekončí, neměli byste natáčet např. veřejné prostory, nepřetržitý provoz, konkrétní osoby, registrační značky apod

Pokud rozsáhlá omezení nedodržíte, pokuty jsou v řádech tisíců eur. Proto je lepší kameru v autě v Rakousku prostě vypnout, případně úplně sundat. Pokud se totiž nachomýtnete k nehodě,  záznam z kamery vám stejně k ničemu nebude. Video z průběhu nehody nemůžete k obhajobě použít. Policii můžete maximálně ukázat video následků nehody. 

Kamera v autě v Německu

V Německu je situace ohledně autokamer o kus volnější - autokamera by akorát neměla být ve vašem zorném poli a v případě zveřejnění záznamů musíte rozostřit registrační značky a obličeje

Kamera v autě v Polsku a na Slovensku

Polsko a Slovenskou jsou na tom s autokamerami podobně jako Německo. V Polsku můžete jízdu normálně natáčet, ale v případě zveřejnění záznamu musíte opět rozostřit obličeje a registračky. Na Slovensku pak navíc nesmíte natáčet konkrétní chování lidí na veřejnosti. U obou zemí samozřejmě platí, že by vám kamera neměla překážet ve výhledu.  

man-getting-ready-new-taxi-ride-1.jpgImage by Freepik 

Jak je to ve zbytku Evropy?

  • V Albánii, Bosně a Hercegovině, Bulharsku, Černé Hoře, Dánsku, Estonsku, Finsku, Chorvatsku, Itálii, Irsku, na Islandu, v Litvě, Lotyšsku, Makedonii, na Maltě, v Moldavsku, Nizozemsku, Norsku, Rumunsku, Slovinsku, Srbsku, Švédsku, Turecku a ve Velké Británii je použití autokamer v pohodě. Kamera by vám opět jen neměla překážet ve výhledu a měli byste případně rozostřit obličeje a značky na autech. 
  • V Portugalsku si kameru nesmíte ani koupit! Platí tu totiž velmi přísná pravidla GDPR, do kterých kamery v autě rozhodně nezapadají.
  • V Lucembursku si sice kameru můžete koupit, ale nesmíte ji použít.
  • V Maďarsku je autokamera v pohodě pro osobní účely, ale maďarské právo to nikde přesně nespecifikuje. Video navíc nesmí být moc kvalitní, musíte zajistit, že ho nikdo nezneužije a po pár dnech (5 pracovních) ho musíte stejně smazat.
  • V Belgii můžete nahrávat téměř co chcete, ale záznam nesmíte zveřejnit. Pokud chcete video použít jako důkaz, musíte mít souhlas všech zúčastněných.
  • Ve Francii je pak situace podobná, pokud však chcete videem něco dokazovat, musíte ho předat policii.
  • V Řecku můžete mít pro osobní účely kamer kolik chcete, ale videa nesmíte zveřejnit - můžete je použít jako důkaz jen v případě trestných činů.
  • Ve Švýcarsku pro osobní účely natáčet nemůžete vůbec - musíte mít legální důvod. Navíc, pokud nahráváte, měli by o tom vědět všichni, kteří se na videu ocitnou. Nesmíte také nahrávat mnohakilometrové jízdy, ale primárně důležité události. Kameru byste tak ideálně měli zapnout před nehodou a pak ji hned zase vypnout, což není moc reálné.

Kamera v autě mimo Evropu

Autokamery se stávají stále populárnější třeba v Asii a Kanadě i v jiných částech světa.

  • V USA je používání kamer v autě regulováno na úrovni jednotlivých států, což znamená, že pravidla se mohou lišit v závislosti na tom, kde ve státech se zrovna nacházíte.
  • V Austrálii pak mají kamery v autech mnoho zastánců, především mezi policisty a pojišťovacími společnostmi, kteří oceňují jejich přínos pro zvýšení bezpečnosti na silnicích a efektivitu vyšetřování dopravních nehod.
Image-by-jplenio1-on-Freepik.jpgImage by jplenio1 on Freepik

Pár tipů na závěr k používání kamery v autě v zahraničí 

Pokud v autě chcete použít kameru, ujistěte se, že znáte místní zákony a víte, jaké zhruba čekat pokuty. Zjistit si místní zákony se hodí i z důvodu rozdílných povinností zimních pneumatik a minimální výšky dezénu v zahraničí. Před každou cestou proto dodržujte tato pravidla: 

  • Informujte se o dopravních předpisech v zahraničí.
  • Respektujte soukromí. 
  • Kameru mějte tak, aby neomezovala vaše zorné pole.
  • Použijte vhodný typ kamery (vyberte si takovou, která odpovídá vašim požadavkům a kterou v případě potřeby jednoduše sundáte).
  • Buďte připraveni na krizové situace.

Přejeme spoustu šťastně najetých kilometrů, ať už s kamerou nebo bez. 

Další články poradny