Vyhledávaní

Kolik stojí výměna pneumatik?

9.4. 2018

Podívejte se, kolik stojí výměna pneumatik v autoservise, ať víte, kolik si máte nachystat, až budete na jaře řešit výměnu zimních pneumatik na letní a na podzim výměnu letních pneumatik na zimní. 

Cena výměny pneu se může hodně lišit. Někde se vejdete do zaplatíte 800, ale také se můžete setkat s cenou okolo 1700 za celou sadu i s vyvážením kol a uskladněním pneu. Ceny se také liší dle velikosti disků. Větší ráfky mají vyšší sazbu, než ty menší. 

Např. v pneuservisu TASY je cena za přezutí Škody Octavie s rozměrem 195/65 R15 s ocelovými koly a bez výměny z disku na disk 1112 Kč s vyvážením, mytím a uskladněním na max. 9 měsíců. 

Proč pneu přezouvat a jak?

Jak jsme již zmínili, přezutí je doporučeno nechat odborníkům s profesionálním vybavením, kteří i mohou poradit jak se o pneumatiku starat, čemu se vyvarovat a jak prodloužit životnost pneu na co nejdelší možnou dobu. Navíc je možnost pneu uskladnit a neřešit uskladnění pneu doma, v garáži nebo někde jinde.

Z dlouhodobého hlediska je výhodněnší vlastnit 2 sady disků na zimní i letní pneu. Počáteční investice do 2 sad disků je sice větší, ale výměna kol včetně disků je rychlejší a levnější, než sundávání pneu z disků. Pneumatiky také vydrží déle a zároveň se při sundávání nedeformují disky. Po přezutí by se šrouby po zhruba 100 km měly zkontrolovat a případně dotáhnout. 

Koupě nových pneumatik je zásahem do rozpočtu. Nezapomínejte ale, se jedná o investici do bezpečné a pohodlné jízdy. Cena výměny pneumatik je pořád nižší, než cena za nové auto či dokonce trvalé následky na zdravím v případě nehody zaviněné sjetými pneumatikami. 

Vyplatí se na pneumatikách šetřit?

Velikost vaší investice do pneumatik by se měla odvíjet od toho, pro jaký účel je budete používat, kolik toho najezdíte a v neposlední řadě také podle stylu vašeho řízení. V žádném případě se nevyplatí přehnaně šetřit. Pneumatiky jsou důležitý bezpečnostní prvek vašeho vozu. Zejména u zimních pneumatik je kvalita důležitá.

U levných pneumatik musí člověk počítat s tím, že jejich jízdní vlastnosti budou méně kvalitní. Koupě ojetých pneumatik nebo tzv. protektorů se už dnes nevyplatí. Cena nejlevnějších pneumatik je na podobné úrovni. I když ani ty nejsou ideální řešení, tak vám 100% vydrží déle a jízda na nich bude bezpečnější.

Další články poradny