Vyhledávaní

Vyplatí se více alu kola, nebo plechové disky?

17.1. 2023

Disky na auto si můžete vybrat jen podle vzhledu a ceny. Pokud však chcete zohlednit i jejich vlastnosti v různých podmínkách, je dobré vědět, jak sevými vlastnostmi alu disky liší od plechových. Které disky se více hodí pro váš vůz? Jaký materiál disků zvolit na co při jejich výběru dát pozor? To a mnohem ještě více se dozvíte v článku!

Plechové disky jsou odolnější proti poškození

Mnohem lepší odolnost proti mechanickému poškození mají plechové disky. Naopak alu disky je možné mnohem snáze poškodit např. nešetrným nájezdem do obrubníku. Naopak v dešti jsou hliníkové disky odolnější proti korozi. Pokud však dojde k většímu poškození disků, mohly by začít galvanicky korodovat. V té chvíli velmi rychle ztrácí svou hodnotu.

alu kola vs. plechové disky

Alu disky přinášejí nižší spotřebu, plecháče vyšší bezpečnost

Hliníkový disk je nejen lehčí ale hlavně má mnohem lepší rozložení váhy. Výsledkem je mírně snížená spotřeba a menší opotřebení závěsných součástek. Pokud pořizujete plechová kola, počítejte s vyšší hmotností a pomalejším rozjezdem.

Pokud vám jde o bezpečnější jízdu, budou lepší volbou disky plechové. Vzhledem k charakteru konstrukce a poklicím se do brzdového systému nedostanou malé kamínky, které by mohly ohrozit plynulost jízdy.

Cena hraje také roli

Pokud je pro vás hlavním kritériem nižší pořizovací cena, budou jasnou volnou plechové disky, které jsou řádově levnější, než alu kola. Mějte však na paměti, že jak plechové, tak hliníkové disky kol je třeba udržovat v kondici pravidelnou očistou.

V designu vyhrávají alu disky, ale i plecháče mohou vypadat k světu

V oblasti designu mají samozřejmě náskok alu disky před plechovými. Můžete je například sladit s barvou vozu, případně si vybrat zajímavý design podle svých preferencí. Plechový disk sice vzhledově pokulhává, ale můžete ho alespoň doplnit o plastovou poklici s pěkným designem, která může dokonce imitovat vzhled hliníkových disků.

Dvě kompletní sady kol se vyplatí

Z dlouhodobého horizontu je mnohem výhodnější pořídit 2 sady disků. Oblíbená je např. varianta, kdy jsou letní pneumatiky obuté na alu kolech a zimní pneumatiky na plechových discích. Počáteční investice do 2 sad disků je sice poměrně zásadní, ale výměna pneu včetně disků je mnohem rychlejší a levnější, než sundávání pneu z disků. Pneumatiky ani disky se zároveň se při sundávání nedeformují, takže vydrží déle.

Plechové, nebo hliníkové disky na zimu?

Na otázku, zda použít alu nebo plechové disky na zimu není jednoznačná odpověď. Dříve platilo, že alu disky na zimu byly nevhodné, protože jim hrozilo poškození posypovou směsí a kamínky. V dnešní době už se však vyrábí i speciální zimní hliníkové disky, které si s tímto poradí. Jejich cena je ale samozřejmě mnohem vyšší, než u plechových disků. 

Jak poznat kvalitní alu kola?

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv materiál disků, vybírejte vždy homologované disky, které jsou schválené pro silniční provoz. Podívejte se také, jak vybrat alu kola, abyste zvolili ty správné alu disky.

Dále by vás mohlo zajímat:

Další články poradny