Vyhledávaní

Speciální značení pneumatik a jejich důležitost

18.11. 2021

Doba, kdy bylo na trhu asi 10 různých rozměrů pneumatik a výrobci automobilů si museli vybrat, který z nich nejlépe sedne na jejich nový model auta je dávno pryč. Současným trendem především v oblasti sportovních automobilů, ale i prémiových SUV je vývoj nové pneumatiky spolu příchodem nového modelu auta. Vznikají tak speciální pneumatiky určené na konkrétní modely a značky aut.

Jeden dezén, více variant 

Tento trend vychází ze skutečnosti, že každý nový model automobilu má své specifické vlastnosti (váha auta, výkon umístění motoru atd.). A správné jízdní vlastnosti může podpořit mimo jiné i pneumatika vytvořená na míru.

To prohloubilo také spolupráci mezi automobilkami a výrobci pneumatik. Příkladem může být třeba dezén Pirelli P Zero Winter. Ten se totiž vyrábí kromě klasických verzí bez označení také speciálně ve variantách s homologacemi pro vozy Porsche, BMW, McLaren, nebo Audi. Homologované pneumatiky vám přinesou ten nejlepší zážitek z jízdy a maximální možnou úroveň bezpečí.

Na pneuboss.cz najdete nejen klasické pneumatiky na nižší a střední třídu automobilů, ale i speciální homologované pneumatiky pro konkrétní značky automobilů. Na eshopu jsou označeny logem dané automobilky. Přímo na pneumatikách pak najdete např. označení * pro vozy BMW, nebo NA0 pro Porsche 911 a Carrera.Pneu Pirelli P Zero homologované pro BMW

Jaká pneumatika je nejlepší pro moje auto?

Přesné informace o pneumatikách homologovaných (schválených) na váš vůz najdete ve velkém technickém průkazu vašeho vozu. Jedná se o kombinaci znaků značení pneumatiky, které uvádí jak rozměry (šířka, boční profil, průměr) 245/40 R18, tak také nosnostní index a rychlostní index 97V. Z praxe je dobré vždy kontrolovat při koupi ojetého vozu, zda vám souhlasí velikost pneumatik a ráfků s údaji ve velkém technickém průkazu.

Další speciální značení a technologie

Kromě označení homologace se dále setkáváme i s dalšími písmeny a symboly, které označují technologie a další speciální značení.

  • Runflat dojezdová technologie (nejčastěji RFT, SSR)
  • ​Samozacelující pneu (Conti-Seal, Seal-Inside, Self Seal,)
  • Tiché technologie (Conti-Silent, NST, PNCS, Acoustic)
  • 3PMSF, na pneu je symbol hory s vločkou značí zimní pneu vhodnou pro i alpské oblasti (dnes již standard u zimních pneu většiny značek)
3PMSF symbol-hora s vločkou
  •  

Náhled do budoucnosti

Ze současného vývoje pneumatik je zřejmé, že nové pneumatiky se budou stále více přizpůsobovat konkrétním automobilům. A to později i mimo prémiové segmenty, což přinese lepší jízdní vlastnosti a větší bezpečnost na silnicích.

Určitě se budou využívat také moderní technologie, které budou snímat stav pneumatik a následně s údaji dále pracovat. První předzvěstí je technologie Pirelli Connesso. Senzory umístěné v pneumatice komunikují s aplikací v chytrém mobilním telefonu a také se servery Pirelli (Pirelli Cloud). Informace získané miniaturními senzory integrovanými v pneumatikách (tlak, teplota, vertikální zatížení, opotřebení dezénu) se přenášejí do cloudu, který je vyhodnocuje a posílá do aplikace v telefonu.

Nadstavbou je možnost přímé komunikace s prodejcem pneumatik, případně pneuservisem pro snadné plánování výměny či opravy pneu. Tato funkce bude spuštěna později. Pirelli v budoucnu počítá s dalším rozšiřováním funkčnosti systému Connesso. Intenzivně se například pracuje na propojení se samotnými automobily, které budou v budoucnu schopné své nastavení přizpůsobovat právě aktuálnímu stavu pneumatik.

A další velcí hráči jako Michelin, Goodyear či Continental určitě také nespí na vavřínech a ve vývoji pneumatik se tak máme na co těšit.

Další články poradny