Vyhledávaní

Jak vybrat nosič na kola?

13.6. 2022
Letní prázdniny jsou za dveřmi a možná si říkáte, že letošní dovolenou byste mohli místo válení u moře trávit aktivně. Cyklistika je skvělou volbou pro aktivně strávený čas s celou rodinou. Pomůžeme vám vybrat nosič na kola, abyste si je mohli vzít na dovolenou s sebou.

Nosiče na kola jsou oblíbeným příslušenstvím pro cyklisty, kteří rádi objevují na kole různé kouty České republiky, ale i Evropy. Nosič na kola zajistí pohodlnou přepravu bicyklů bez nutnosti jejich ukládání do zavazadlového prostoru, kde na ně většinou není prostor.

Na co si dát při výběru nosiče na kola pozor? Jaký typ nosiče zvolit? Na tyto i další otázky vám odpoví následujících pár řádků.

Nosiče kol na střechu automobilu

Střešní nosič na kolo je nejčastěji používaným druhem přepravy jízdních kol. Umožní snadný přístup do kufru a kola se na něm, na rozdíl dalších dvou typů nosičů, téměř neušpiní.

strecha.jpg

Při skladování zabírají střešní nosiče jen minimum místa a jejich výhodou jsou také docela nízké pořizovací náklady, zejména v případě, že vlastníte jen několik málo kol. Stačí koupit tolik nosičů, kolik kol se chystáte převážet.

Záleží především na velikosti prostoru na střeše a její nosnosti, kolik kol auto na střeše uveze.

Často vyhledávaným dotazem je střešní nosič na 4 kola. Na střechu auta typu combi většinou pohodlně umístíte až 2 dospělácká a 2 dětská kola. Musíte však samozřejmě pořídit celkem 4 nosiče.

Nevýhodou střešních nosičů je ale fyzicky náročnější montáž, zhoršení jízdních vlastností a také zvýšená spotřeba vozu. A myslete také na to, že s koly na střeše se nevejdete do garáže ani do podzemní garáže v obchodním domě.

Jak namontovat střešní nosič kol?

Střešní nosiče kol se montují na příčníky, jejichž výběru jsme se věnovali v článku Jak vybrat příčníky na auto. Uchycení na příčníky záleží na daném typu nosiče, návod bývá přiložený v originálním balení, můžou vám také pomoci různá instruktážní videa na YouTube.

Nosiče kol na tažné zařízení

Instalace nosičů kol na tažné zařízení je docela jednoduchá, je však nutné počítat s jejich vyšší hmotností. Jestli se o svá kola bojíte, vyberte si model, který umožní uzamčít kola k nosiči a zároveň nosiče k tažnému zařízení. Avšak kola rozhodně nenechávejte v nosiči přes noc.

tažné.jpg

Nosič na tažné zařízení poskytuje snadný přístup ke kolům, navíc při montáži nehrozí poškrábání laku či dokonce poškození karoserie. Sofistikovanější modely lze také sklopit, takže se lehce dostanete i do kufru svého auta. 

Nosič na tažné uveze až čtyři bicykly a lze s ním parkovat v garáži. Dražší nosiče lze také zcela složit a dosáhnout tak snadnějšího skladování. Kola se však na nosičích na tažné zařízení špiní o něco více než na střeše a docela zavazí ve výhledu.

Nosiče jsou obvykle vybaveny tabulkou pro třetí poznávací značku a brzdovými světly. Buď můžete pokaždé přesouvat zadní SPZ na nosič, nebo si jednoduše pořiďte třetí SPZ. Za 600 Kč vám ji vystaví místní inspektorát a 50 Kč dáte za zápis do velkého technického průkazu. Jiná možnost než mít originální tabulku neexistuje a policie podomácku vyrobené značky pokutuje.

Nosiče kol na páté dveře

Nosič na páté dveře pořiďte v případě, kdy nechcete kola převážet na střeše nebo nemáte na autě tažné zařízení. Nosič na zadní dveře není vhodný pro auta se zadními světly v úrovni, případně těsně pod úrovní zadního skla.

5-dvere.jpg

Pokud vám nosič či kola zakrývají SPZ nebo zadní světla vozu, je nutné pořídit doplňková zadní světla a držák SPZ. V takovém případě je však většinou z finančních důvodů lepší pořídit jiný typ nosiče.

Nosiče kol na páté dveře cenově dostupné a snadno se instalují. Většinou je však nelze použít na menších vozech typu sedan a levnější držáky nemají možnost upevnění pneumatik do lišt, takže reálně hrozí poškození laku auta. 

I z tohoto důvodu se vyplatí připlatit za dražší, ale profesionálnější modely nosičů na páté dveře. Každé auto má jiné rozměry a hodí se tak na něj jiný nosič. Ještě před koupí nosiče ověřte jeho kompatibilitu s vaším vozem. Nevýhodou nosiče na páté dveře je, že obvykle uveze jen 2 kola. Pro čtyřčlennou rodinu je určitě lepší volbou nosič na tažné či střešní nosiče na kola.

Je třeba zdůraznit, že na trhu najdete poměrně velké množství výrobců nosičů na kola, ale jejich kvalita je často pochybná. My máme nejlepší zkušenosti s nosiči značky Thule, ale dobré recenze mají také české značky Hakr a Neumann. Přejeme Vám šťastnou ruku při výběru nosiče i letní dovolené.

Dále by Vás mohlo zajímat:

Další články poradny