Vyhledávaní

Jak vybrat příčníky na auto?

23.5. 2022

S blížícími se prázdninami možná řešíte, jak zvýšit nákladní prostor vašeho vozu. Dobrou volbou je střešní nosič, lidově „zahrádka“ na auto, která umožní převážet náklad na střeše auta.

Chystáte se na rodinnou dovolenou, ale máte málo místa v kufru? Nebo řešíte, jak převézt jízdní kola nebo lyže? Zahrádka na auto, přesněji příčníky na auto představují základní stavební kámen pro přepravu sportovního vybavení či dalšího většího nákladu. Výběr vhodných příčníků je prvním krokem k následnému upevnění střešního boxu, nosiče na kola či nosiče lyží a snowboardů.
pricniky01.jpg

Základní rozdělení příčníků

1. Příčníky na hagusy

Jde o nejjednodušší a nejčastější řešení. Dnešní moderní vozy mají totiž podélníky již v prvovýbavě, a vy tak nemusíte řešit jejich dodatečnou koupi. V případě, že auto hagusy nemá, a vy na ně chcete přesto příčníky na střechu upevnit, je třeba je koupit samostatně a zajistit jejich montáž. Uchycení příčníků na hagusy bývá snadné a rychlé. Pouze je třeba zajistit kompatibilitu s vaším vozem. Některé univerzální příčníky na hagusy však lze také prodloužit a zkrátit.

2. Příčníky na integrované hagusy

Nejnovější auta mají podélníky integrované jako svoji nedílnou součást, zapuštěnou do střechy vozu. Zde je uchycení nosičů opět velmi jednoduché a rychlé, ale je třeba vybrat bezpodmínečně kompatibilní příčníky s vaším vozem. S integrovanými hagusy totiž není možná jakákoliv manipulace.

3. Montážní body

Pokud máte auto bez podélníků, často na něm najdete tzv. montážní body, do kterých příčníky umístíte pomocí šroubů či magnetů. Zde je opravdu důležité koupit příčníky kompatibilní s vaším vozem.

4. Uchycení pod lem střechy

K tomuto řešení přistupte ve chvíli, kdy zjistíte, že vaše auto nemá hagusy ani montážní body. Jde o funkční řešení, avšak montáž si žádá trošku manuální zručnosti a především trpělivosti. Opět je zde nezbytná 100% kompatibilita s modelem vozu včetně jeho roku výroby.

Jak vybrat délku příčníků?

Délka příčníků je patrně ten nejdůležitější parametr pro jejich správný výběr. Je nezbytné koupit příčníky přímo na ten daný typ vozu. Mějte na paměti, že i pro různé verze vozu stejné modelové řady (např. Škoda Octavia II a Škoda Octavia III) se může délka i tvar příčníků lišit.

Jak příčníky namontovat na střechu?

V případě, že víte, jak dlouhé příčníky ideálně vybrat, zaměřte se na způsob uchycení, případně tvar příčníků. Přestože uchycení bývá často univerzální, ne vždy tomu tak musí být. Myslete také na to, že k příčníkům budete montovat další vybavení – střešní box, nosič na kolo atd.
pricniky02.jpg
Příčníky by tedy měly být dostatečně vysoké, aby vám např. vázání lyží nedrhlo o střechu. V mnohých případech se setkáte s klasickým U-profilem, který funguje na podobném principu jako visací zámek. Stále častější je však systém s tzv. T-drážkou, která slouží ke snadné a rychle montáži. Ať už plánujete na zahrádku připevnit cokoliv, ověřte si vzájemnou kompatibilitu ještě před nákupem.

Materiál příčníků

  • Ocelové příčníky vynikají dobrou odolností a relativně nízkou pořizovací cenou.
  • Hlavní vlastností, pro kterou jsou oblíbené hliníkové příčníky je jejich nízká hmotnost. Manipulace při montáži je tak o něco snadnější a lehce se sníží i spotřeba vozu. Nevýhodou je vyšší pořizovací cena.
  • Při výběru příčníků hraje roli také jejich maximální zatížení. Dnešní ocelové i hliníkové tyče však s přehledem unesou i 100 kg, což jednoduše vystačí pro převážení plně naloženého střešního boxu i pro převoz jízdních kol.

Zahrádka a náklad na střeše se můžou negativně projevit na jízdních vlastnostech vozu. Před montáží příčníků a dalšího vybavení na střechu vozu proto raději zkontrolujte tlak v pneumatikách a změřte výšku dezénu pneumatik.

 

 

 

Další články poradny