Vyhledávaní

Návod: Jak vyměnit stěrače na autě

22.8. 2023
Správně fungující stěrače jsou nezbytnou součástí bezpečného jízdy během nepříznivých povětrnostních podmínek. Pokud si všimnete, že stěrače na vašem autě nečistí sklo tak, jak by měly, nebo jsou již opotřebované a zašpiněné, nastal čas na jejich výměnu. V následujícím článku se naučíte, jak jednoduše vyměnit stěrače či gumičky stěračů.

Výměna stěračů

Kdy je čas na výměnu stěračů?

Ideální čas pro výměnu stěračů nastává s příchodem jara. Gumové stírací lišty jsou po zimě často poškozené solí, mrazem a ledem na čelním skle. Dalším důvodem pro výměnu stěračů může být jejich hlučnost či nepravidelné stírání. Nezapomínejte občas vyměnit také zadní stěrač, který je rovněž důležitý pro optimální viditelnost a bezpečnost během jízdy. 

Zajímá vás, jak často měnit stěrače? To je individuální dle četnosti jejich použití, jejich kvality a dalších specifických podmínek. Určitě ale nic nezkazíte, když je vyměníte alespoň jednou za 2 roky.

Vyberte si správné stěrače pro váš vůz

Je klíčové, aby jste si vybrali správný typ na výměnu stěračů pro váš vůz. V opačném případě by nemusely stěrače sedět, nebo by mohly dokonce poškodit přední sklo vašeho vozu. Prodejci toto rozhodování usnadnili tím, že u stěračů bývají uvedeny kompatibilní vozidla. Dnes můžete stěrače koupit na benzínových pumpách, v obchodech s nářadím a také v e-shopech.

Nemusíte nutně kupovat originální značkové stěrače, ale určitě se vyhněte nejlevnějším stěračům či gumičkám v nabídce. Nám se obvykle osvědčila zlatá střední cesta, který nabízí optimální poměr cena/výkon.

Stručný postup výměny stěračů

Ještě než začnete odstraňovat staré stěrače, opatrně je zvedněte od čelního skla a upevněte je do vzpřímené polohy. Následný postup se liší podle druhů stěrače. Detailní postup, jak vyměnit stěrače, najdete v přiloženém manuálu, případně mrkněte na web, jestli někdo nenatočil názorný video návod, jak vyměnit stěrače. Pravděpodobně však máte na voze buď ramínkové, nebo ploché stěrače:

Jak vyměnit ramínkové stěrače

1. Odlepte stěrač od skla a uvolněte jeho uchycení.
2. Pod úhlem 45° odskočte stěrač od skla.
3. Nový stěrač, který je zbavený ochranného pásku, znovu uchopte za háček pod stejným úhlem.
4. Vložte stěrač zpět do polohy z bodu 1 a chyťte ho zpět do ramene.

Výměna ramene stěrače je jednoduchá a s trochou zručnosti a cviku ji zvládne opravdu každý!

Jak vyměnit ploché stěrače

1. Zmáčkněte pojistku stěrače, umístěnou přibližně v polovině délky stěrače.
2. Vyjměte stěrač ze svého uchycení.
3. Nasuňte nový stěrač, který je zbavený ochranného pásku.
4. Zacvakněte pojistku zpět na své místo.

Výměna gumiček stěračů

Pokud chcete něco málo ušetřit, můžete také vyměnit pouze gumičky do stěračů. Ani výměna gumičky stěrače není nic složitého.

vymena-gumicky.jpg
 

  • Pokud používáte ploché stěrače, postupujte podle výše uvedených instrukcí a odstraňte stěrač podle návodu.
  • Poté odmontujte boční pojistku a jednoduše vysuňte starou gumičku stěrače.
  • Následně novou gumičku vložte do stěrače, případně ji zkraťte na požadovanou délku.
  • Nakonec nasaďte koncovku na stěrač a máte hotovo!

Dále by vás mohlo zajímat:

Další články poradny