Vyhledávaní

Jaká pokuta vám hrozí za překročení rychlosti?

10.7. 2023

Porušení předepsané rychlosti je častým přestupkem, který řidiči na silnicích často porušují a za který jsou často pokutováni. Je důležité si uvědomit, že maximální povolená rychlost není pouze určena konkrétními dopravními značkami, ale zákonem jsou stanovena také obecná pravidla pro maximální rychlost vozidla v různých situacích. V následujících řádcích se o pokutách za rychlost dozvíte více.

Obecná pravidla pro rychlost v silničním provozu

Dle zákona by měl řidič přizpůsobit rychlost těmto okolnostem:

  • svým řidičským schopnostem
  • ​vlastnostem pneumatik a technickému stavu vozidla, případně povaze nákladu
  • stavu pozemní komunikace a jejímu typu
  • předpovědi a aktuálnímu počasí
  • dalším okolnostem, které lze předpokládat
 
  • rychlost-(2).jpg


Maximální povolená rychlost v obci

Jak si jistě pamatujete z autoškoly, maximální povolená rychlost v obci je 50 km/h. Pokud ale dálnice prochází obcí, pak je maximální povolená rychlost 80 km/h.

obec-50.jpg

Tyto rychlostní limity platí pouze v případě, že dopravní značení neupravuje jinou rychlost. Sankce za překročení maximální povolené rychlosti v obci záleží na tom, o kolik jste ji překročili.

Výše pokuty za rychlost v obci

Překročení rychlosti o

Bloková pokuta

Správní řízení

Body

1 až 5 km/h

1 000 Kč

1 500 až 2 500 Kč

0

6 až 19 km/h

1 000 Kč

1 500 až 2 500 Kč

2

20 až 39 km/h

2 500 Kč

2 500 až 5 000 Kč

3

40 a více km/h

nelze projednat

5 000 až 10 000 Kč, zákaz řízení 6 až 12 měsíců 

5

 

Jak se vyhnout zaplacení pokuty za rychlost?

Nezaplacení pokuty za rychlost v řádném termínu (do následujících 15 dní) může při další policejní kontrole vést až k zadržení registračních značek a PČR vám může zabránit v dalším řízení tzv. botičkou.

Pokud byste však byli přesvědčeni, že vám pokuta za rychlost byla udělena neprávem (například jste přesvědčeni, že nebyla dodržena odchylka měření), máte možnost nechat přestupek projednat ve správním řízení

V tomto případě však nepodepisujte blokovou pokutu. To je jediný legální způsob, jak neplatit pokutu za rychlost. Počítejte však s tím, že pokud se ve správním řízení potvrdí vaše překročení rychlosti, cena pokuty za rychlost ve správním řízení bude vyšší.

Maximální povolená rychlost mimo obec

Mimo obce nebo města jste oprávněni jet maximálně 90 km/h, ale na dálnicích je povolená maximální rychlost 130 km/h.

dalnice-130.jpg

Je důležité si však uvědomit, že tyto rychlostní limity mohou být změněny dopravním značením. Pro vozidla s hmotností nad 3,5 tuny platí mimo obce maximální povolená rychlost 80 km/h. Výše pokuty za překročení povolené rychlosti mimo obec se liší dle výše překročení rychlosti.

Pokuta za rychlost mimo obec

Překročení rychlosti o

Bloková pokuta

Správní řízení

Body

1 až 10 km/h

1 000 Kč

1 500 až 2 500 Kč

0

11 až 29 km/h

1 000 Kč

1 500 až 2 500 Kč

2

30 až 49 km/h

2 500 Kč

2 500 až 5 000 Kč

3

50 a více km/h

nelze projednat

5 000 až 10 000 Kč, zákaz řízení 6 až 12 měsíců 

5

 

Kdo může měřit rychlost na silnicích a dálnicích?

Právo na měření rychlosti vozidel na komunikacích je vyhrazeno pouze Policii ČR. Nicméně je možné se setkat i s případy, kdy provádí měření rychlosti městská policie, ale ta při měření musí dodržovat stanovená pravidla.

Městská policie má od PČR konkrétní vyhrazená místa, kde může provádět měření. Pamatujte také, že místo měření už nemusí být označeno dopravní značkou s nápisem "Měření rychlosti". Současně je důležité poznamenat, že soukromé osoby již dle rozhodnutí soudu nemají právo provádět měření rychlosti vozidel.

Druhy měření rychlosti: Pokuta za rychlost a radar

Existují 3 základní druhy měření rychlosti:

Stacionární radary: pokuta za rychlost bez fotky

Dlouhodobým prostředkem dohledu a kontroly dodržování maximální rychlosti na konkrétním místě je stacionární radar. Tento typ radaru je schopen měřit rychlost vozidla na předem stanoveném místě.

radar

Obvykle je rychlost vozidla měřena na úseku několika desítek metrů před samotným radarem. Řidiči jsou obvykle upozorněni na přítomnost stacionárního radaru prostřednictvím dopravní značky. Pokud překročíte rychlost v přítomnosti stacionárního radaru, očekávejte pokutu za rychlost poštou, případně do datové schránky. 

Pokuta za rychlost bez fotky?

Pokuta za rychlost ze stacionárního radaru chodí v obálce většinou bez fotky, ale je možné si ji dodatečně vyžádat, případně jsou rovnou v dopise instrukce, jak k ní získat online přístup.

Úsekové měření rychlosti

Během úsekového měření se vozidlo vyfotí na začátku a na konci měřeného úseku. Ke každému snímku je přidán přesný čas a počítač následně vypočítá průměrnou rychlost vozidla na daném úseku. Toto měření se používá například na dálnicích během rekonstrukce.

Ruční mobilní radary

Přenosný ruční radar je důležitou součástí vybavení policie v boji proti porušování silničních pravidel. Toto zařízení umožňuje zaměřit vozidla, včetně motorek, až na vzdálenost 300 metrů. 

Mobilní radar využívá moderní technologie pro monitorování překročení povolené rychlosti řidiči. Jeho součástmi jsou digitální kamera, laserové měřiče a GPS modul, který zachytává informace o řidičích, kteří překračují povolenou rychlost.

Mobilní radary v policejních autech

Policie má k dispozici také mobilní radary instalované ve vozidlech. Tato technologie je poměrně složitá a umožňuje měřit rychlost i během jízdy. Policejní vozidlo s radarem je vybaveno kamerami umístěnými v přední a zadní části vozu, a samotný systém je schopen měřit rychlost vozidla nejen před sebou, ale i rychlost vozidla v protisměru.
 

policejní vůz


Odchylka a tolerance při měření rychlosti

Překročení maximální povolené rychlosti se obvykle prokazuje záznamem z policejního radaru. Radary však nemusí být vždy absolutně přesné, a proto i policie počítá s jejich odchylkou. V ČR jsou radary schvalovány s odchylkou ± 3 km/h při rychlosti do 100 km/h, a ± 3 % při rychlosti nad 100 km/h.

Radarová odchylka není přesně zobrazena na radaru. Je na policistovi nebo strážníkovi, aby ji zohlednil. V teorii by mohlo dojít k situaci, kdy vozidlo, které skutečně jede rychlostí 50 km/h, ukazuje jeden radar rychlost 47 km/h a jiný 53 km/h. Jako překročení povolené rychlosti v obci 50 km/h se tedy považuje moment, kdy se na radaru zobrazí rychlost 54 km/h či vyšší. Tím určitě nechceme nabádat k rychlé jízdě, ale jezdit dle tachometru 45 km/h v obci nám přijde opravdu zbytečné a zbytečně to brzdí plynulost provozu.

Jak zjistit pokutu za rychlost?

Myslíte si, že vás vyfotil stacionární radar, ale do schránky ani do datovky vám zatím nic nepřišlo? Navštivte místní Odbor registru vozidel a řidičů. Na základě vašich osobních údajů zde budou schopni dohledat, zda máte nějaké nezaplacené pokuty za dopravní přestupky.

Antiradary aneb jak se vyhnout pokutě za rychlost

Zákony ČR sice zakazují použití aktivních antiradarů, které ruší policejní antiradary, ale nijak neomezují použití tzv. pasivních antiradarů, které upozorňují řidiče na možnost měření rychlosti.

Dále by vás mohlo zajímat:

Další články poradny