Vyhledávaní

Kdy a jak vyměnit zapalovací svíčky?

11.4. 2023

Svíčky do auta jsou důležité součástky pro nastartování spalovacího i vznětového motoru. Podívejte se, kdy a jakým způsobem vyměnit zapalovací a žhavicí svíčky.

Na co jsou v autě žhavicí a zapalovací svíčky?

Zapalovací a žhavicí svíčky mají podobný způsob fungování. U dieslového motoru však není pro zapálení směsi vzduchu a paliva potřeba jiskra, jakou vytváří zapalovací svíčka v benzínovém motoru.

Svicky-(2).jpg

Vznětový motor se nastartuje díky žhavicím svíčkám, které ohřívají spalovací komory. Po vstříknutí nafty pak dojde k zážehu paliva, které probíhá díky vysoké teplotě uvnitř válce.

Význam žhavicích svíček v dieslovém motoru

Naštěstí už je dávno pryč doba, kdy jste museli čekat dlouhou dobu, než se žhavicí svíčka dostala do správné provozní teploty a motor se nastartoval. V současnosti dochází k ohřevu svíček a nastartovná motoru během několika sekund. To je zvlášť v zimě velmi vítané.

Pro dieselové automobily jsou v zimě žhavicí svíčky naprosto nezbytné, zejména při studených startech, kdy je stlačený vzduch velmi chladný a bez svíčky by se směs paliva se vzduchem nevznítily a motor by nezačal pracovat. Svíčky fungují jako topné spirály, do kterých putuje elektrický proud, který je ohřívá na vysokou teplotu a dochází tak k tzv. předžhavení. Poté kontrolka zhasne a vy můžete nastartovat.

Jak často měnit svíčky?

U vznětových motorů se interval výměny svíček určuje podle počtu studených startů. Nicméně obecně platí, že kvalitní svíčka by měla vydržet přibližně 150 až 200 tisíc kilometrů. Na životnost žhavicích svíček však může mít vliv celkový stav vozidla, styl jízdy, míra přetěžování motoru, kvalita paliva a motorového oleje, a další faktory.

Svíčky jsou však často vystaveny i vibracím, vysokým teplotám a tlaku, případně spálenému palivu a korozivním chemikáliím. Proto se může stát, že vám žhavicí svíčky odejdou o něco dříve.

Výměna svíček: cena

Cena výměny žhavicích i zapalovacích svíček se liší v závislosti na časové náročnosti konkrétního úkonu a hodinové sazbě konkrétního autoservisu. Někdy to jde zvládnout do hodiny, ale jindy je to boj i pro zkušeného automechanika.

Jak na výměnu svíček svépomocí?

Oba druhy svíček lze s trochou zručnosti vyměnit i doma v garáži. Budete potřebovat vhodné nářadí, trochu zručnosti a hodně trpělivosti. Připravte si klíč na šrouby, momentový klíč, vzduchovou pistoli (nebo štětec) a čistý hadr. Při práci vždy používejte rukavice a ideálně i ochranné brýle.

Vymena-svicek.jpg

Nejprve nechte auto dostatečně vychladnout. Poté otevřete kapotu a najděte motor. Většina moderních vozidel dnes má kryt motoru, který je obvykle upevněn šrouby, tak ho opatrně odstraňte.

Výměna zapalovacích svíček

  1. Odpojte zapalovací cívky, které jsou připojeny kabely ke svíčkám. Až poté budete moci měnit zapalovací svícky.

  2. Při odpojování zapalovacích cívek od svíček si označte, který kabel patří ke které svíčce. To vám pomůže v budoucnu zachovat správné pořadí a zajistit tak správné fungování motoru.

  3. Nyní můžete zapalovací svíčku vyšroubovat pomocí klíče s vhodným nástavcem. Poté použijte stlačený vzduch nebo štětec k očištění otvorů svíčky od sazí a jiných nečistot.

  4. Na závěr vložte novou zapalovací svíčku a pomocí momentového klíče ji utáhněte na stanovený utahovací moment.​

Výměna žhavicích svíček

  1. Po odstranění krytu motoru opatrně povolte svíčky pomocí klíče (nepoužívejte přílišné síly, aby se nezablokovaly závity).

  2. Vyčistěte otvor vzduchovou pistolí a čistým hadříkem. 

  3. Vložte nové svíčky a utáhněte je pomocí momentového klíče na předepsaný utahovací moment. Poté nasaďte a připevněte kryt motoru zpět na své místo.

Možné komplikace během výměny svíček

I když výměna svíček na první pohled vypadá jako jednoduchá úloha, může občas způsobit problémy i zkušeným mechanikům. Může nastat situace, kdy svíčka zůstává uvězněná a nejde ji odšroubovat, což může být způsobeno různými faktory. Pokusy o násilné odšroubování mohou navíc poškodit závit a způsobit vážnější problémy.

Pokud vás něco takového potkalo, nevěště hlavu. Každý dobrý autoservis by měl být vybaven nářadím, které jim umožňuje odšroubovat svíčky bez nutnosti sundávat hlavu motoru.

Přibližná cena za odstranění jedné svíčky se strženým závitem se pohybuje mezi 2 000 až 6 000 korunami v závislosti na složitosti úkonu. Většinou není nutné volat odtahovku, mechanik může přijet za vámi, což vám ušetří náklady na odtah.

Jak funguje zapalovací svíčka ve benzinovém autě?

Pro zapálení směsi paliva a vzduchu v spalovacím motoru je nezbytná jiskra, kterou zajistí právě zapalovací svíčka. Ta se skládá z elektrod vyrobených z iridia, itria nebo slitin niklu, mezi nimiž se vytvoří výboj a přeskokové napětí.

Jak často měnit zapalovací svíčky?

Interval výměny zapalovacích svíček je někde mezi 15 a 90 tisíci kilometry dle typu motoru. Často se doporučuje měnit svíčky u benzinového motoru spolu s každou čtvrtou výměnou oleje. 

Jak poznat špatnou svíčku?

Způsob, jak poznat špatné žhavicí svíčky i zapalovací svíčky je poměrně jednoduchý. Pokud jsou svíčky ve špatném stavu, může to mít za následek klepání motoru, nerovnoměrný chod, špatné startování, přehřívání motoru nebo pokles výkonu. Když podíváte pod kapotu, můžete si všimnout různých barev svíček:

  • Když je elektroda na svíčce opálená, signalizuje to nutnost co nejrychlejší výměny svíčky, neboť se blíží ke konci své životnosti.
  • Šedé saze na špičce svíčky jsou obvykle způsobeny krátkými jízdami. Lze je snadno vyčistit použitím benzínu a kartáčku.
  • Svíčka žluté barvy signalizuje vznik samozápalů. To může být způsobeno tím, že byla zvolena příliš teplá svíčka pro daný motor.
  • Černé usazeniny na svíčce znamenají problém s usazováním spalin a příliš studenou svíčku.

Jak vyzkoušet žhavicí svíčky?

Pro ověření funkčnosti žhavicí svíčky je možné ji vyšroubovat a přímo na nabité baterii vyzkoušet. Svíčku stačí sevřít kleštěmi. Kvalitní svíčka by měla začít žhnout do 1-2 sekund a po 5 sekundách by měla být rozžhavená celá. Nicméně, je třeba dávat pozor, protože i když svíčka přestane svítit, neznamená to, že už není teplá.

Dále by vás mohlo zajímat:

Další články poradny