Vyhledávaní

Používání pneumatik s protiskluzovými hroty

31.12. 2023
Pneu s hroty patří mezi specifický druh pneumatik, který je vhodný do horských a zimou zkoušených oblastí. Pojďme se společně podívat na jejich typy, vlastnosti a možnosti použití. Můžeme je vůbec používat na silnicích v České republice?

Pneu s hroty

Co je pneu s hroty?


Jednoduše řečeno se jedná o zimní pneumatiky se zabudovanými kovovými hroty, které maximalizují kontrolu a trakci na vozovce pokryté ledem a sněhem. Své uplatnění nacházejí především v severských zemích, kde je potřeba pro losy a polární lišky dojet autem.


Proč a k čemu jsou dobré?


Často jsme zvyklí, že v zimních měsících jsou cesty upravené, sníh odklizen ke krajnicím a užíváme si jízdu zasněženou krajinou. Existují však cesty nebo územní celky, kde se sníh odklidit jednoduše nedá, cesty se vůbec nesolí a asfalt je několik čísel pod sněhem a ledem.

Zimní pneumatiky samy o sobě dokáží velké věci a zvládnou i velmi náročné zimní podmínky. Předpokladem je však stabilní povrch, do kterého se mohou zahryznout a to zrovna zasněžená cestička s ledovým podkladem není. V ten moment nastupují pneu s hroty, se kterými hravě prosvištíte až do ledového královstí.

Pneumatiky s protiskluzovými hroty ve zkratce? Ano, to je výjimečná přilnavost, perfektní jízdní stabilita, maximální trakce.

Pneu s protiskluzovými hroty


Typy hrotových pneumatik


Setkat se můžeme s několika typy pneumatik pro ocelové hroty. V základu se bavíme o pneu, které mají hroty součástí dezénu a nejde je vyjmout. Opačným typem jsou zimáky, které umožňují využít šroubovací hroty do pneumatik. Výhodou je, že je můžete nasazovat dle potřeby.

Historicky je zde i prototyp od finského Nokian, který dokáže hroty do pneumatik elektronicky vysouvat a zasouvat. Kouká se na to hezky, vypadá to hezky, technologicky je to potřeba ještě poladit. Pneumatiky s výsuvnými hroty jsou hudbou budoucnosti.

Kde jsou povoleny pneumatiky s protiskluzovými hroty?


Překvapivě se hroťáky mohou používat i v zemích Evropské unie, kde se prodá víc slunečních brýlí než zimních bot. Fakt?

Přehled vybraných zemí s povolením pro jízdu na pneumatikách s hroty:

  • Albánie
  • Dánsko
  • Estonsko
  • Finsko
  • Francie
  • Island
  • Litva
  • Lotyšsko
  • Norsko
  • Španělsko
  • Švédsko
  • Švýcarsko
a další země.

A co Česká republika?

Česko se řadí mezi země, kde si pneu s hroty neužijete a zákon je zakazuje. Co zákon konkrétně říká?


§ 21
Kola, pneumatiky a protiskluzové řetězy
(K § 2 odst. 5, 6 a 7 zákona)

Bod 11

Není dovoleno používání pneumatik s protiskluzovými hroty pro všechna vozidla, s výjimkou vozidel záchranné služby. Tento zákaz platí i pro vozidla v mezinárodním provozu.

Použitím pneu s hroty se na českých silních vystavujete riziku, že získáte k nevšednímu pocitu i pokutu do výše 2 000 Kč. Pokuta to výchovná, ale problém je tak trošku až za rohem. Stát se součástí dopravní nehody na pneumatikách s hroty nechcete, protože pojišťovna své plnění výrazně zkrátí nebo zcela vyloučí.


Poptávka pneu s hroty


Pneumatikami se zabýváme již více jak 30 let a dokážeme pro vás poptat a zajistit takřka jakýkoliv typ pneumatiky s hroty. Ve chvíli, když půjde do tuhého, tak vám místo pneu poptáme sněžný skútr. Kontaktujte nás.

Doporučujeme pneumatiky s protiskluzovými hroty


Čtěte dále


Další články poradny