Vyhledávaní

Proč potřebuji pro nová alu kola typový list a kde ho získám?

3.10. 2022

Pořídili jste si nové alu disky, ale nemáte je zapsané v technickém průkazu? Bez tohoto úkonu byste neměli vyjet na silnici. Podívejte se, jak získat typový list pro alu kola a jak zapsat alu disky do technického průkazu.

Co je typový list?

Typový list je osvědčení, které uvádí, že zakoupená kola a pneumatiky jsou vhodné pro vaše vozidlo. Dokument zároveň uvádí, že kola byla schválena pro provoz na veřejných komunikacích.

Typový list alu kola lze vystavit pouze ke kolu, které má příslušnou homologaci ke konkrétnímu vozu. To, zda jsou kola homologovaná pro váš vůz zjistíte podle modelu vozu, motorizace a roku výroby.

Platný typový list musí být potvrzený:

Jak získat typový list?

Možností, kde sehnat typový list není mnoho. Typový list se vždy vystavuje na konkrétní automobil. Typový list je naprosto nezbytný pro zápis alu disků do technického průkazu.

Typový list si proto vyžádejte vždy při nákupu nových kol, ideálně společně s TÜV posudkem pro váš vůz. Tyto posudky jsou často psané v němčině, ale většina prodejců alu kol poskytuje rovnou i jejich překlad do češtiny.

Typový list: cena

Typový list by vám měl vždy vydat prodejce alu kol zdarma (v ceně disků). Dejte si pozor na podvodníky, kteří falšují typové listy a snaží se touto nekalou činností přivydělat.

S typovým listem se vydejte na STK

Pro zápis kol do TP v první řadě musíte navštívit STK. Před návštěvou si nachystejte typový list kola a TÜV posudek. Zde vám tzv. servisní technik typu „K“ potvrdí montáž kol podle TÜV posudku.typu „K“ potvrdí montáž kol podle TÜV posudku.

Na STK přijeďte už s novými koly na vozidle. Technik jen zkontroluje údaje podle TÜV a potvrdí montáž na typovém listu. Cena tohoto úkonu se pohybuje kolem 300 Kč.

Typový list k tažnému zařízení

Typový list je potřeba i ke všem tažným zařízením. Pokud bylo tažné zařízení namontované přímo při koupi nového vozu, bývá tato skutečnost zaznamenaná v technickém průkazu. Ale může se stát, že tam tažné uvedené není.
 
V takové situaci vám pak nezbyde nic jiného, než si nechat dodatečně vystavit typový list. Neobejdete se bez něho ani při výměně tažného zařízení. Pokud byste typový list neměli a neprovedli zápis tažného zařízení do technického průkazu, hrozí vám nepříjemné sankce.

Dále by Vás mohlo zajímat:

Další články poradny