Vyhledávaní

Proč v autě pískají brzy a jak se pískání zbavit?

17.1. 2023

Pískají, vržou, drhnou či hučí vám brzdy? Důvodů, proč pískají brzdy sice může být více, ale všechny lze naštěstí odstranit. Také vás naučíme, jak pískání předcházet. Čtěte dál a dozvíte se o pískání brzd více, než byste čekali.

V ideálním případě brzdy téměř neslyšíte

Brzdy auta jsou prakticky neslyšné ve chvíli, kdy jsou v ideálním stavu. Jenže co je v reálném světě ideální? Velmi často se proto stává, že se při brzdění, nebo dokonce během plynulé jízdy od brzd ozývá nepříjemné pískání, drhnutí a další nepříjemné zvuky. Podívejte se na nejčastější důvody, proč brzdy pískají. Ukážeme vám také, jak pískání brzd řešit.

pískající brzdy

Opotřebení brzdových destiček a kotoučů

Ozývá se nepříjemné pískání brzd při dobržďování nebo dokonce během jízdy? Jedním z důvodů pískání bubnových brzd i kotoučových brzd je jejich opotřebení. Brzdný materiál na brzdové destičce, lidově „maso”, se při brzdění opotřebovává. V té chvíli také produkuje pevné částice (saze), které se zachytávají na kolech. 

Když sjedete destičky do té míry, že na nich žádné „maso” nezbývá, začne se třít kov o kov, což samozřejmě dělá hluk. Některé kvalitnější destičky mají indikátory opotřebení, tedy plíšky, které začnou vydávat specifický zvuk ve chvíli, kdy jsou destičky opotřebované. Tím vás upozorňují na nutnost výměny. Tento zvuk je také velmi nepříjemný.

Opotřebovávají se samozřejmě také brzdové kotouče. Případy, kdy je kotouč oholený až na chladicí žebra, je samozřejmě extrémní. Hluk však může začít vydávat i lem, který se při brzdění vytvoří. Destička totiž nikdy nepokrývá celou plochu kotouče, ale jen její prostřední část.

Kotouče se občas neodborně opravují na soustruhu, ale rozhodně to není něco, co lze s klidným svědomím doporučit. Jen nové brzdové kotouče a destičky fungují dokonale. Jsme toho názoru, že do bezpečnosti jízdy se vždy vyplatí investovat.

Nečistoty mezi kotoučem a destičkou

Častou příčinou pískání a drhnutí (nejen) při sešlápnutí brzdového pedálu bývá špína, nejčastěji kamínky, prach, či posypové směsi všeho druhu, které se dostanou do prostoru mezi destičkou a kotoučem

Zarezlé kotouče

Zdrojem silného drhnutí mohou být také zrezivělé kotouče. Zejména v chvíli, kdys autem delší dobu nejezdíte, má povrch kotoučů tendenci korodovat. Troška rzi je úplně běžná a rychle se obrousí při během jízdy a používání brzd. Pokud jsou ale kotouče zkorodované fest, je potřeba je nechat ofrézovat, v těch nejhorších případech rovnou nechat vyměnit.

rezave-kotouce.jpg


Nové brzdové kotouče jsou proti korozi chráněny olejem. Ten je třeba před instalací odstranit, nejlépe čističem brzd. Dejte si však pozor, abyste čističem brzd příliš nezasáhli destičky. Mohlo by se poškodit nejen „maso”, ale i lak na zádech destičky.

Chybí brzdový segment

Sešlápnete brzdový pedál a automobil sotva zareaguje? Ozývají se zvuky pískání a kvílení? Mohlo by jít o velmi závažnou poruchu, kde chybí brzdový segment. Brzdy jsou už opotřebované natolik, že byste rozhodně neměli pokračovat v jízdě. Vyhledejte první autoservis a nechte si brzdy raději zkontrolovat.

Diagnostiku brzd nechte raději na profících

To, zda brzdy pískají skrz pár zrnek písku, nebo je na vině závažná porucha často nejde poznat na první pohled. Proto pískání brzd u auta raději nepodceňujte a zajeďte do autoservisu, kde vám brzdy odborně zkontrolují a případně rovnou vymění opotřebované součástky.

Pískání brzd u nového vozu

Pískání nových brzd se může někdy projevit v prvních kilometrech jízdy. Brzdy si musí stejně jako ostatní části auta nejdříve tzv. sednout. Hlavně se však nenechte se uchlácholit tím, že auto právě sjelo z linky. I v tomto případě je možné, že se mezi kotouče a destičky dostaly nečistoty.

Pískající brzdy i po návštěvě autoservisu

Brzdy po výměně občas pískají z toho důvodu, že mechanici vyměnili kotouče a destičky, ale zároveň nevěnovali pozornost dalším opotřebovaným částem brzdového systému.

Na pozoru se mějte hlavně v případě, kdy se ozývá pískání brzd při jízdě ve chvíli, kdy se brzdového pedálu vůbec nedotýkáte. Pokud se vám nezdá výměna brzd v pořádku, neprodleně kontaktujte autoservis, ve kterém vám servis brzd prováděli.

Pro včasné zastavení jsou důležité i správné pneumatiky

Nezapomeňte, že o správně brzdění se kromě brzdové soustavy starají také správně zvolené pneumatiky s dostatečnou výškou dezénu. Používejte proto v létě kvalitní letní pneu a na zimní období nazujte kvalitní zimní pneumatiky.

Dále by vás mohlo zajímat:

Další články poradny