Vyhledávaní

Jak a kdy používat celoroční pneumatiky?

22.8. 2023

Kladete si občas otázku, zda je použití celoročních pneumatik vhodné pro váš vůz. V následujících řádcích vám ukážeme, pro koho je používání celoročních pneumatik ideální a kdo má raději střídat letní a zimní pneu.

celorocky-(1).jpg

Na co myslet před pořízením celoročních pneumatik?

Celoroční pneumatiky se vyrábějí ve verzích celoroční osobní pneumatiky, pneumatiky celoroční pro dodávkové, SUV a 4X4 vozidla.

Před nákupem celoročních pneumatik si musíte spočítat, kolik km ročně najezdíte a v jakých podmínách. Tedy zda se například pohybujete v horských oblastech, nebo jen po městě. Pokud najedete více jak 10 000 km ročně na všech typech silnic, jezdíte také do zahraničí na zimní dovolenou či služební cesty, odpověď je jasné NE.

Pro řidiče s velkým ročním nájezdem se celoroční pneumatiky nehodí. Je rozhodně lepší mít v každé situaci pneumatiky odpovídající typu povrchu a ročnímu období. Pokud hodně jezdíte, mějte na voze v létě raději letní pneu a v zimě zimní.

Celoroční pneumatiky jsou vždy spíše kompromisem vlastností mezi zimní a letní pneu. Jestli vás někdy napadla otázka, zda můžete používat celoroční pneumatiky místo zimních, přečtěte si náš článek.

Pro koho jsou tedy celoroční pneumatiky vhodné?

Celoročky jsou vhodné pro vozidla, které mají nízký roční nájezd kilometrů a jezdí hlavně v mírných oblastech, především ve městech. Jak jsme si řekli, celoroční pneu je vždy určitý kompromis mezi letní pneu a zimní pneumatikou a ani nejlepší celoroční pneumatiky plnohodnotně nenahradí ani letní, ani zimní směs.

Pokud bychom to měli více upřesnit, vhodný kupující pro celoroční pneu je motorista či motoristka s ročním nájezdem do 7 000 km, kteří absolvují jízdu hlavně v městském provozu. Pro takového řidiče jsou celoroční pneumatiky ideální.

Označení celoročních pneumatik

Při výběru celoročních pneumatik si dávejte pozor na to, co na sobě mají napsáno. Měli byste vědět, že správné označení celoročních pneumatik, abyste je mohli opravdu používat po celý rok, obsahuje konkrétní symboly.

Každá celoroční pneumatika mimo označení M+S musí mít na bočnici ještě symbol sněhové vločky a sluníčka. Většinou je také doprovázené označením All Season na bočnici. Takové označení je správné a pneumatika splňuje možnost provozu po celý rok. 

Continental-AllSeasonContact-2_bocnice.jpg

Pokud však chcete mít jistotu, že na celoročních pneumatikách budete moct jezdit bez obav i do zahraničí, volte celoroční pneumatiky s označením 3PMSF (hora s vločkou). Pouze tyto pneumatiky jsou schváleny pro zimní provoz například v Německu a v Rakousku.

Jak dlouho vydrží celoroční pneumatiky?

Jak asi tušíte, na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Závisí totiž na mnoha faktorech jako je konkrétní model celoroční pneu, roční km nájezd, typ automobilu, styl jízdy a povětrnostní podmínky v průběhu roku. Obecně však celoroční pneumatiky vydrží o něco kratší dobu, než sada letních a zimních pneumatik.

Počítejte také s tím, že v zimě je i u celoročních pneumatik povinnost dodržet minimální výšku dezénu 4 mm, i když v létě byste na nich mohli ještě jezdit. Z toho jednoznačně vyplývá, že se hodí spíše pro řidiče s menším ročním nájezdem km. 

Dále by vás mohlo zajímat:

Další články poradny