Vyhledávaní

Jak nahradit senzor tlaku v pneumatikách?

18.1. 2023

Moderní vozy jsou vybaveny senzory tlaku v pneumatikách. Označovány jsou zkratkou TPMS (Tire Pressure Monitoring System). Zajímá vás, jak nahradit senzor tlaku v pneu v případě, že není funkční nebo ho potřebujete použít na jiné sadě disků? Tak čtěte dále!

Co je vlastně senzor tlaku v pneumatikách?

Snímač tlaku v pneu (senzor tlaku pneumatik, případně zkráceně TPMS) je složité technické zařízení, které je naprogramováno ke komunikaci s řídící jednotkou automobilu. Proto je nutné svěřit tyto úkony odbornému autoservisu nebo pneuservisu, který je vybaven zařízením, jež umožní TPMS systém správně nastavit.

Neprimy-system-TPMS-(2).jpg

Z čeho se skládá snímač tlaku v pneumatikách?

Systém TMPS se skládá z tlakového senzoru, modulu rádiové komunikace, baterie, která vše napájí a ventilu. Sestava se instaluje na každé kolo zvlášť.

Údržba tlakových senzorů

Samotný TPMS senzor vyžaduje i pravidelnou kontrolu stavu baterie a celého zařízení, zda je technicky v pořádku. Opět zajistí pneuservis či servis, který tomu rozumí. Životnost tlakového senzoru je omezená kapacitou baterie, která obvykle vydrží asi 5 let.

Ventilky TPMS vyžadují vaši občasnou kontrolu

Kromě senzoru tlaku pneumatik je součástí kontroly tlaku TPMS také tzv. ventilek TPMS. Ten je nutné v pravidelných intervalech kontrolovat, abyste měli jistotu, že jsou všechny mechanické části v pořádku.

Samotné přezouvání pneumatik je díky tomu náročnější na přesnost a technické provedení, protože čidlo lze velice lehce poškodit. Servis, výměnu, případně údržbu vždy svěřte do rukou odborníka.

Dále by vás mohlo zajímat:

Další články poradny