Vyhledávaní

Jak na přezutí pneumatik

15.11. 2021

Většina z nás se často dívá pouze na bezpečnostní prvky výrobce a daného vozu, ale už málokdo se dívá, jakou pneu vybrat ať už jde o jízdní vlastnosti nebo brznou dráhu. Přitom pneu je jediná část vozu která ho spojuje s vozovkou, tudíž je to velice důležitá část vozu do které by se člověk neměl bát investovat. Pokud se tedy jedná o pneumatiky, něměli byste váhat investovat  klidně o něco více peněz, jelikož jde o bezpečnost vás i vaší rodiny. Hlavně pokud jde o zimní pneu.

jak-prezouvat-pneumatiky-(2).jpg


Letní pneumatiky, proč prezouvat a nejezdit na zimních? 

I přesto že v létě v ČR nehrozí že by padal sníh, nebo byla námraza na vozovce, není dobré si říct, že nám zimní pneumatiky stačí a není vlastně důvod přezouvat na letní. Ovšem není tomu tak. Jak je již zmíněno rozdíl je ve složení, tudíž při vyšších letních teplotách zimní pneumatika z měkčí směsi by mohla popraskat a ztvrdla by.

Další nevýhodou je delší brzdná dráha zimní pneumatiky v létě. Na suché vozovce při brždění ze 100 km/h vozidlo se zimními pneu na tachometru 42 km/h zatímco vozidlo s letními pneu už stojí. Test prováděl rakouský autoklub ÖAMTC. Co se týče výběru letních pneumatik, je to podobné jako u těch zimních. Na prvních místech testů se pravidelně pohybují letní pneu Continetal a Pirelli. Výborně si vedou také letní pneu GoodYear a Dunlop.

Přezutí pneu je nezbytná součást údržby vozidla ale také jeden z nejdůležitějších prvků bezpečnosti. Proto se porozhlédněte po našem e-shopu a pečlivě vyberte ty nejlepší pneumatiky pro váš vůz. Pokud budete mít otázky neváhejte nás kontaktovat na čísle +420 544 425 324.


Zimní pneumatiky, kdy přezouvat a které zvolit?

I když v ČR platí zákon o poviné zimní výbavě v období od 1. 11 do 31.3 nemusíte zimní pneu mít pokud na vozovce není led, nebo souvislá vrstva sněhu. Ovšem pokud se zeptáte kohokoliv z auto-moto prostředí tak Vám doporučí aby jste přezuli na zimní pneu. Rozdíl totiž není jen v jiném dezénu pneu ale v jeho struktuře a vlastnostech. Jakmile je teplota nižší než 7°C, tak mají zimní pneu daleko lepší jízdní vlastnosti než pneu letní. Zimní pneu je také pro lepší trakci a jízdní vlastnosti složena z měkčí směsi. Co se týče výběru značky nebo dezénu tak je to velice individuální. Například zimní pneu Continental se pravidelně pohybují na předních místech testů. Následují je zimní pneumatiky GoodYear, Dunlop, Nokian, Pirelli nebo Michelin.

Pro správné a profesionální přezutí pneumatik doporučujeme využití špičkově vybaveného pneuservisu.

Vice si přečtěte ve článku Jak vybrat pneumatiky?

Další články poradny