Vyhledávaní

Pro koho jsou celoroční pneumatiky vhodné?

1.12. 2021

Zjistěte, zda jsou pro vás vhodné celoroční pneumatiky. Celoročky využijete, pokud máte menší kilometrový nájezd a pohybujete se především ve městě a mírných oblastech. Celoroční pneu je vždy jen kompromis mezi letní a zimní pneumatikou. Víte, jak je poznat a jaké mají celoroční pneumatiky označení? Pojďte to zjistit!

Kdy je lepší zvolit zvolit střídání letních a zimních pneumatik?

Pokud jezdíte celý rok, najedete nad 5 000 km ročně a pohybujete se v městském, dálničním nebo dokonce horském prostředí, je jasné, že využijete potencionál letních i zimních pneumatik. K tomu se vám bude hodit znát období, kdy začíná a končí povinnost zimních pneumatik v ČR.

Střídání versus celoroční pneumatiky

My, jako odborníci, preferujeme sezónní přezouvání pneumatik. Letní a zimní pneumatiky jsou přesně koncipovány dezénem i směsí, aby fungovaly co nejlépe v období, které mají překlenout. Liší se svou koncepcí. Směs zimních pneumatik je vyrobena tak, aby i při mínusových teplotách zajistila přilnavost na zimních vozovkách se sněhem, ledem a břečkou.

Letní pneumatiky mají tyto zimní vlastnosti velice omezené. Pro letní období jsou ale upraveny tak, aby si poradily s rozpálenou vozovkou a například při dešti perfektně odváděly vodu, měly výbornou brzdnou dráhu na suchu, ovladatelnost na suché vozovce aj.

Celoroční pneumatiky jsou vždy kompromisem mezi vlastnostmi letních a zimních pneumatik. Musí fungovat v jakémkoliv prostředí, proto jak uvádíme na začátku tohoto článku, jsou vhodné spíše pro městský provoz a auta s nízkým ročním nájezdem km.

Vyplatí se celoroční pneu?

Laicky by se dalo říct, že jsou ideální na cestu do práce a domů mimo horské oblasti. Ani ty nejlepší celoroční pneu totiž samozřejmě nikdy plnohodnotně nenahradí letní, ale ani zimní pneumatiky. Více si o tomto tématu můžete přečíst také v článcích Jak a kdy používat celoroční pneumatiky a mohu použít celoroční pneumatiky místo zimních? 

Před nákupem pneumatik vždy doporučujeme brát v úvahu prostředí, nájezd km a podle toho vybírat typ pneu, který je pro vás vhodný.

Jak poznat celoroční pneu?

Ale jak v praxi rozeznat celoroční pneu od zimní či letní aneb jaké je označení celoroční pneumatiky? Je to poměrně jednoduché. Označení celoročních pneumatik bývá obvykle na bočnici pneumatiky ve formě symbolu sněhové vločky a slunce (v některých případech se přidává ještě symbol deště nebo listu). Občas na pneumatice může zároveň s těmito symboly být i text All Season. Naopak pneu s přívlastkem all-weather nejsou ve většině případů celoroční pneumatiky.

Jak dlouho vydrží celoroční pneumatiky?

Tím, že celoroční pneumatiky používáte za různých podmínek, vydrží méně ujetých kilometrů, než sada letních a zimních pneumatik. S ohledem na maximální životnost pneu 10 let se vyplatí hlavně řidičům s menším ročním nájezdem. Životnost celoročních pneu se uvádí v rozmezí 64000 a 160000 km dle velikosti pneu, modelu a výrobce.

Hloubka dezénu celoročních pneumatik

Minimální výška dezénu se u celoročních pneumatik liší podle toho, v jakém období je používáte. Minimální hloubka dezénu v létě 1,6 mm, ale v zimě 4 mm.

Kolik stojí celoroční pneumatiky?

Celoroční pneumatiky jsou obvykle o něco dražší, než letní či zimní pneumatiky ve stejné kategorii. Např. nejlevnější celoroční pneu 205/55 R16 vyjde zhruba na 1200 Kč. Pokud si rádi připlatíte za kvalitu a levné celoroční pneu vás zrovna nelákají, vyzkoušejte např. prémiové celoroční pneumatiky Continental.

Celoroční offroad pneu

Pokud vlastníte SUV, nebo dokonce offroad 4x4 vůz, možná jste si všimli, že i když jste auto koupili v létě, vaše pneumatiky mají na bočnici značení pneumatik M+S, nebo dokonce 3PMSF. V tom případě už celoroční pneumatiky máte na svém voze. U těchto typů aut se totiž celoročky často montují do základní výbavy.

 

Další články poradny