Vyhledávaní

Jak se starat o světlomety, abyste dobře viděli?

28.12. 2023

Světlomety auta hrají klíčovou roli v otázce bezpečnosti na silnici. Pravidelná údržba světlometů nejen zlepšuje viditelnost, ale také prodlužuje jejich životnost. V tomto článku se si ukážeme, jak pečovat o světlomety a jak je případně renovovat, aby byla zachována jejich plná svítivost.

Čištění světel


Jak vyčistit světlomety?


Pravidelné čištění světlometů je jednoduchý způsob, jak zajistit optimální viditelnost. Jak vyčistit světlomety u auta? Používejte měkkou houbu a neagresivní čisticí prostředky, abyste nepoškodili povrch světlometu. Umyjte světlomety od prachu, hmyzu a jiných nečistot.


Seřízení světlometů zajistí lepší viditelnost


Nejen správné pneumatiky, ale také správně seřízené světlomety jsou klíčové pro bezpečnou jízdu, zejména pak v noci a v zimě. Špatně nastavené světlomety by mohly oslňovat ostatní řidiče, nebo snižovat vaši viditelnost. Seřízení světlometů by tedy mělo být součástí pravidelné údržby vozu. Tuto úpravu by měl ideálně provádět odborník v autoservisu, ale samozřejmě můžete provést orientační kontrolu podle návodu k obsluze vozu.


Jak vyleštit světlomety?


Leštění světlometů je další metoda, jak obnovit jejich lesk a zlepšit jejich průhlednost. Pro leštění můžete použít leštící pastu a speciální nástroje na leštění. Podívejte se na stručná návod na leštění světlometů:

  • Naneste leštící pastu na povrch světlometu.
  • Použijte leštící nástroje podle pokynů v návodu.
  • Důkladně očistěte povrch od zbývající pasty.
Leštění světel

Po čase se hodí také renovace světlometů


Světlomety mohou časem ztrácet svou průhlednost a lesk. To může být způsobeno expozicí UV záření, špínou nebo agresivními čistícími prostředky. Renovace a oprava světlometů je účinný způsob, jak obnovit jejich původní vzhled.


Svěřte renovaci světlometů do rukou odborníkům


Pokud si na renovaci světlometů netroufáte, navštivte autoservis, který se renovacemi světlometů zabývá. Můžete ale zkusit použít renovační sada na světlomety. Ta obvykle obsahuje brusné papíry různých hrubostí, leštící pastu a ochranný nátěr. Postupujte vždy podle přiložených instrukcí a dodržujte bezpečnostní pokyny.


Pravidelná údržba světel zajistí bezpečnost na silnici


Pravidelná péče o světlomety vám poskytne nejen lepší viditelnost na silnici, ale také prodlouží životnost světel. Dodržujte doporučení výrobce a provádějte údržbu světlometů, abyste si zajistili bezpečnou jízdu za každých podmínek.


Dále by vás mohlo zajímat:


Další články poradny