Vyhledávaní

Jak často měnit motorový olej a jaký olej vybrat pro váš vůz?

22.11. 2023
Pravidelná výměna oleje v motoru patří mezi základní servisní úkony pro optimální chod motoru a prodloužení jeho životnosti. Názory na vhodný interval výměny se liší a lidé často vědomě překračují doporučené limity s cílem uspořit pár stovek. To však může vést k rychlejšímu opotřebení třecích částí motoru a vyšší náklady na opravu motoru. Ta už však bývá mnohem nákladnější, než pravidelná výměna motorového oleje. Starost o včasnou výměnu maziva tak patří mezi klíčové faktory pro udržení auta v optimální kondici.

Dolití oleje

Jak často měnit olej?

Tato otázka sice zní jednoduše, ale odpověď je o něco komplikovanější. Každé auto je jedinečné a každý řidič má jiný styl jízdy a ujede různý počet km za rok. Obecné doporučení zní měnit motorový olej v intervalu 10 až 15 tisíc kilometrů.

Výrobce konkrétního auta udává doporučený interval výměny oleje v manuálu. Pokud si chcete pojistit optimální kondici motoru, není nic špatného na zkrácení intervalu na 5 až 8 tisíc kilometrů. 

U vozidel s nízkým ročním nájezdem (do 10 tisíc km) se doporučuje provádět výměnu oleje alespoň jednou ročně. Vlastnosti oleje totiž degradují nejen vlivem ujetých kilometrů, ale také pod vlivem počasí a četnosti studených startů.


Nezapomeňte vyměnit olejový a vzduchový filtr

Kromě výměny ojeje je důležité také vyměnit olejový filtr. V zaneseném filtru se často nachází ztuhnutý olej, který se uvolní až po zahřátí. Tím pádem hrozí nedostatečné mazání motoru, což se může negativně projevit na životnosti motoru.

Vyměňte filtry

Spolu s výměnou olejového filtru zvažte také výměnu vzduchového filtru. Ten slouží k ochraně motoru před prachem a nečistotami. Při této příležitosti doporučujeme rovnou vyměnit i kabinový (pylový) filtr. Ten se stará o udržení zdravého klimatu ve vozidle.


Fungují long life oleje?

Možná už jste zaregistrovali rostoucí popularitu tzv. longlife olejů, které slibují interval výměny až 30 tisíc kilometrech. Je však důležité zdůraznit, že tato hodnota rozhodně neplatí ve všech podmínkách a už vůbec ne pro všechna vozidla.

Klíčovým faktorem je rovněž olejový filtr, jehož maximální životnost se pohybuje kolem 15 tisíc kilometrů. Nastává zde tak zásadní otázka. Není přece jen výhodnější vyměnit olej spolu s filtrem? My určitě doporučujeme současnou výměnu oleje a filtrů.


Jaký motorový olej podle typu auta?

Nevíte, jaký olej do motoru vybrat? Otázka jak vybrat motorový olej se na první pohled může zdát složitá, ale ve skutečnosti je to docela jednoduché. Základní specifikace oleje jsou uvedeny v servisní knížce vozidla. Vždy se řiďte těmito údaji, pokud vám odborník neposkytne jiné doporučení (většina motorů má určitou toleranci).

Druhy motorových olejů

Co znamenají písmena a čísla na motorovém oleji?

Důležité je podívat se na označení SAE. To udává viskozitu oleje, a klasifikaci výkonnosti ACEA (Evropa), nebo API (Amerika). To poskytuje informace o vlastnostech maziva v závislosti na pracovním zatížení. Jakmile máte tyto informace (např. 5W30, 10W40, 0W20 atd.), zbývá vám pouze vybrat konkrétní značku oleje.


Jak vybrat značku motorového oleje?

Většina renomovaných výrobců nabízí široký sortiment olejů pokrývajících různé výkonnostní třídy a viskozity. Kromě ceny oleje berte v potaz také zkušenosti motoristů a automechaniků s konkrétním mazivem.

Olej do motoru je investice, která vás nemusí nutně zruinovat. Nejlevnější 5 litrové balení oleje se pohybuje kolem 500 Kč a i tyto cenově dostupnější oleje plní svou funkci. Některé vybrané značky navíc nabízí i širokou škálu prémiových olejů, které snižují tření a opotřebení součástek motoru.

Mezi velmi spolehlivé značky olejů se řadí např. Aral, Castrol a Motul. Oleje těchto výrobců mají optimální viskozitu a jejich součástí jsou aditiva, která zlepší výkon a prodlouží životnost motoru.


Co znamená červená kontrolka oleje?

Kontrolka oleje se na chvíli rozsvítí ve chvíli, kdy nastartujete motor, ale poté by měla zhasnout během několika sekund. Pokud zůstane rozsvícená nebo bliká, může to znamenat problémy s čidlem nebo skutečné problémy s olejem.

Rozhodně byste neměli pokračovat v jízdě. Zastavte na prvním bezpečném místě a vypněte motor. Pokud to umožňuje dopravní situace, můžete otevřít kapotu a zkontrolovat hladinu oleje. Pokud je hladina oleje nízká, můžete dolít olej. Buďte ale opatrní, abyste se nedotkli horkých částí motoru.

V případě, že kontrolka oleje stále svítí po doplnění oleje, nebo pokud není jasné, proč kontrolka svítí, je nejlepší zavolat odtahovou službu a nechat se odvézt do nejbližšího autoservisu.


Co se stane, když zanedbám výměnu oleje?

Každé prodloužení intervalu výměny oleje přináší své důsledky. Ty obvykle nejsou okamžitě patrné zvenčí, ani se hned nemusí projevit na chodu motoru. Avšak uvnitř motoru dochází postupně k hromadění karbonových částic, které mohou fungovat jako tichý původce problémů.

Závada na autě

 

Hromadění karbonových částic má za následek nedostatečné mazání jednotlivých částí motoru, což vede k nadměrnému opotřebení třecích částí. To způsobuje zvýšení teploty hnací jednotky. To vede ke zvýšení spotřeby paliva a úbytku výkonu. V pokročilé fázi může dojít k nevratným poškozením jednotlivých komponentů, a v extrémních případech k přehřátí a zadření motoru.

Dopady odkládání výměny oleje nemusí být patrné hned, ale dokonce ani během prvního roku. Vážnější problémy se mohou projevit až po 5 nebo 10 letech. Výsledkem může být nadměrné tření, úbytek výkonu a nutnost opravy, která může přijít na desítky tisíc korun.


Pravidelná údržba vozu se vyplatí

Všem těmto problémům by se dalo předejít investováním 2 až 3 tisíc Kč za výměnu oleje. Doporučujeme proto nepodceňovat údržbu automobilu včetně výměny filtru motorového oleje. Významně tak přispějete nejen k optimalizaci výkonu vašeho vozidla, ale především prodloužíte jeho životnost.


Jak vyměnit olej v autě a jak vyměnit olejový filtr?

Nejjistější bude navštívit autoservis, kde vám olej vymění proškolený automechanik. Pokud si však chcete olej vyměnit sami, máme pro vás návod:

  1.  Auto z lehka projeďte. Lehce zahřátý olej lépe poteče. Naopak neměňte olej po dlouhé jízdě. Horký olej by mohl způsobit vážné popáleniny.
  2. Zvedněte vůz s pomocí heveru. Auto musí stát na rovině a být zabrzděné.
  3. Oblečte si pracovní oblečení včetně rukavic a ochranných brýlí.
  4. Sundejte spodní kryt motoru, pod výpustní šroub postavte nádobu, do které olej vypustíte.
  5. Povolte šroub na dně olejové vany a vypusťte olej do připravené nádoby.
  6. Najděte starý olejový filtr a vyměňte ho za nový podle manuálu k automobilu. 
  7. Našroubujte zpět výpustní šroub, dejte zpět spodní kryt motoru a sundejte auto dolů z heveru.
  8. Odměřte si množství oleje doporučené výrobcem a začněte ho postupně dolévat. Průběžně hladinu kontrolujte pomocí měrky (výsledná hladina musí být mezi minimální a maximální hodnotou měrky).
  9. Vůz nastartuje a nechte motor chvíli běžet na volnoběh. Hladinu oleje opět zkontrolujte. V případě potřeby olej dolijte.
  10. Po dokončení výměny oleje bude nutné ještě informovat řídící jednotku motoru, která hlídá, že byla výměna oleje provedena. Znovu bude také nutné nastavit servisní interval. K tomu už však bude zapotřebí navštívit autoservis, který disponuje profesionální diagnostikou.

Jak dlouho trvá výměna oleje?

Zkušený mechanik v autoservisu vymění olej v autě za 20 až 30 minut, doma vám to při prvním pokusu bude asi trvat o dost déle.


Jak odsát olej z motoru?

Může se stát, že to s množstvím oleje přeženete. V tomto případě je někdy lepší přebytečné množství oleje odsát, než zase lézt pod auto a riskovat, že vypustíte více oleje, než je třeba. K odsání oleje z motoru vám bude stačit silikonová hadička a injekční stříkačka.

  1. Jeden konec hadičky zasuňte do motoru a druhý oblečte na hrdlo injekční stříkačky. Čím větší stříkačku najdete, tím lépe vám půjde práce od ruky.
  2. ​Opětovně natáhněte olej do injekční stříkačky tolikrát, kolikrát je třeba.​
Existuje ale také speciální odsávačka na olej, kterou seženete za pár stovek.

Co dělat, když motor žere olej?

Příčin pro náhlý úbytek motorového oleje může být hned několik. Každopádně byste úbytek oleje neměli zanedbat. Zde jsou nejčastější důvody, proč motor žere olej:

  1. Vidíte, že teče olej z motoru? Na vině může být únik motorového oleje způsobený netěsností, horším případě proraženou olejovou vanou.
  2. ​Častým problémem je také olej nízké kvality. Sledujte kromě hladiny oleje také jeho barvu. Tmavě hnědý či dokonce černý olej v motoru ukazuje, že nastal čas na výměnu oleje.
  3. Poškozené pístní kroužky v motoru mohou způsobit prosakování oleje, který následně vniká do vnitřní spalovací komory vozu. To způsobí nejen spalování oleje, ale také karbonové usazeniny na kroužcích a válcích.
  4. Těsnění v motoru auta může postupem času začít mírně proplývat. Výsledkem bude větší spotřeba oleje.

Dále by vás mohlo zajímat:

Další články poradny