Vyhledávaní

Našli jste překousané kabely v autě? Podívejte se, jak se zbavit kuny v motoru

20.9. 2023
Pokud se vám někdy stalo, že jste otevřeli kapotu zjistili, že některé kabely a dráty byly překousané či poškozené, velmi pravděpodobně to má na svědomí kuna. Kuna obecná je malý škůdce, který často mění své útočiště a teplé místo v motorovém prostoru se jim často zdá ideální. V tomto článku vám představíme několik triků, jak se zbavit kuny v motoru a jak zabránit dalším škodám na automobilu.
kuna-(1).jpeg


Zkontrolujte rozsah poškození

Kuna v motoru není rozhodně nic příjemného, ale není třeba zbytečně panikařit. Kuna motor rozhodně nepoškodí, ale i překousané kabely od kuny mohou pořádně znepříjemnit život. Prvním krokem by měla být důkladná kontrola kabelů. 

Podívejte se pod kapotu a hledejte známku poškozených kabelů, zvukové izolace či plastových součástek. Kuna v motoru auta má bohužel často tendenci kousat kabely a dráty, což může vést k poruchám elektronických součástí vašeho vozu. Rovnou si zapište všechna poškození, které bude třeba opravit.

Ukliďte motorový prostor

Než začnete s opravou, je důležité důkladně vyčistit motorový prostor. Kuna v autě může přinášet do motorového prostoru různé předměty, které mohou způsobit další problémy, případně přilákat další kuny. Odstraňte listí, větve a další potenciální úkryty, které by mohly kunám poskytnout útočiště.

Jak velkou dírou proleze kuna?

Kuna je velmi hubený a mrštný tvor a dá se říct, že proleze všude, kam se vleze její hlava o velikosti tenisového míčku

Vyzkoušejte pachový odpuzovač kun

Na trhu existuje několik prostředků, které mají za cíl odpudit kuny od vašeho vozidla.

Obvykle jde o sprej na kuny do auta, který obsahuje látky, které kuny svým zápachem odpuzují. Použití těchto produktů může být účinným způsobem, jak udržet kuny od vašeho vozu v dostatečné vzdálenosti. Mějte však na paměti, že jejich účinnost se může lišit v závislosti na okolním prostředí.

sprej proti kunám


Ochraňte kabely

Proti kunám lze použít také různé prostředky mechanické ochrany. K dostání jsou speciální sítě a kryty kabelů, které zabrání kunám v přístupu k citlivým oblastem vašeho motoru. Tyto ochranné prvky jsou vyrobeny tak, aby byly odolné vůči pokusům o překousnutí a zabránily tak dalším poškozením.

Zkuste také ultrazvuk

Ultrazvuková plašička na kuny do auta je dalším způsobem, jak zastrašit kuny. Jedná se o zařízení, které generuje vysokofrekvenční zvuky, které jsou pro lidi téměř neslyšitelné, ale pro kuny nepříjemné a rušivé. 

Tato zařízení jsou navržena tak, aby vytvářela pulzy nebo konstantní zvuky, které mají za úkol odrazovat kuny od motorového prostoru vašeho automobilu, zároveň jsou však neslyšitelné pro člověka. Dle zkušeností uživatelů však tato ochrana není 100%. Některé kuny mohou být více odolné vůči těmto zvukům než jiné.

Levný přírodní odpuzovač kun

Chcete ušetřit a hledáte levné a účinné řešení, jak na kuny v autě? Jednou ze zaručených věcí, co odpuzuje kuny, jsou zvířecí chlupy či lidské vlasy. Kuna vycítí přítomnost člověka či šelmy a vašemu autu se raději obloukem vyhne. 

Zbavit se kuny v motoru není vždy jednoduchý úkol, ale s vhodnými preventivními opatřeními a důkladnou kontrolou můžete minimalizovat riziko dalších poškození. Pravidelně kontrolujte své vozidlo a používejte různé druhy odpuzovačů, aby se kuny držely co nejdál od vašeho motoru.

Dále by vás mohlo zajímat:

Další články poradny