Vyhledávaní

Jak se zbavit nepříjemných vibrací volantu při jízdě nebo brzdění?

20.9. 2023

Vibrace volantu při jízdě a při brzdění jsou nepříjemným zážitkem pro každého řidiče. Tyto vibrace mohou být známkou počínajících problémů s vozidlem a je důležité se snažit je odstranit, aby byla jízda bezpečná a komfortní. V tomto článku se zaměříme na to, co může způsobit vibrace volantu a jak se jich zbavit.

vibrace volantu

Nejčastější příčiny a řešení vibrací volantu

Existuje hned několik možných příčin chvění volantu. Podívejte se na nejčastější příčiny vibrací volantu a jejich řešení:

Nevyvážená kola

Špatná rovnováha kol může způsobit vibrace volantu během jízdy, což se projeví jako chvění volantu. Navštivte autoservis, kde provedou kontrolu a vyvážení kol, aby se zajistila správná rovnováha a eliminovaly se vibrace volantu při jízdě.

Nerovnoměrné opotřebení pneumatik

Kola s nerovnoměrným opotřebením či poškozené pneumatiky mohou vést k vibracím při jízdě. Zkontrolujte stav a opotřebení pneu. Pokud jsou pneumatiky poškozené, nebo opotřebené nerovnoměrně, je třeba je vyměnit.

Problémy s brzdami

Opotřebené brzdové destičky, deformované brzdové kotouče nebo problémy s brzdovými třmeny mohou způsobit vibrace volantu při brzdění

  • Vibrace volantu při vyšší rychlosti a současně samovolné brzdění naznačuje problémy s kotouči.
  • Zaznamenáte-li vibrace volantu při nižší rychlosti, velmi pravděpodobně je způsobují zvlněné přední brzdové kotouče. Ty je třeba vyměnit společně s brzdovými destičkami.

Nechte zkontrolovat brzdový systém, včetně kotoučů a destiček a nechte vyměnit opotřebované a poškozené součástky a zbavte se klepání volantu při brzdění.

Problémy s odpružením vozu

Poruchy prvků odpružení, jako jsou tlumiče, silentbloky nebo pérování, mohou vést k vibracím volantu. Nechte v servisu prověřit pružiny, tlumiče a další součásti odpružení. Výměna poškozených či opotřebovaných částí je klíčová.

Problémy s geometrií vozu

Také nesprávně nastavená geometrie kol způsobit vibrace při jízdě. Navštivte autoservis pro správné nastavení geometrie řízení. Nejlepší variantou je moderní laserová geometrie kol.

Dále by vás mohlo zajímat:

Další články poradny