Vyhledávaní

Jak táhnout porouchané auto na laně či na tyči?

4.9. 2023

Každý, kdo zažil poruchu na silnici, po které nemohl pokračovat v jízdě, určitě dobře ví, jak nepříjemná tato situace je. Pokud se vám auto z důvodu poruchy zastavilo, nebo se rozsvítila některá z kritických kontrolek, je obvykle nutné ho odvézt domů, do servisu, nebo ho alespoň odstranit z hlavní silnice či dálnice. Tažné lano běžnou výbavou většiny aut, a tak byste neměli mít problém se s touto situací vyrovnat. Můžete vozidlo jednoduše táhnout na laně.

tažné lano
 

Bezpečnost by měla být na prvním místě

Při táhnutí vozidla na laně či na tyči je bezpečnost klíčová. Přesvědčte se, že máte kolem vozidla dostatečný prostor, aby se minimalizovalo riziko srážky s projíždějícími vozidly. V případě špatné viditelnosti použijte výstražný trojúhelník, ale rozhodně nepoužívejte výstražná světla. Přišli byste tak možnost upozornit ostatní účastníky silničního provozu na změnu směru jízdy.

Zvolte dostatečně pevné lano či tažnou tyč

Pro tažení nepojízdného vozidla použijte pouze speciální tažné lano či tažnou tyč určenou k tažení vozidla. Rozhodně k tažení auta nepoužívejte provizorní prostředky, jako jsou jiné provazy či řetězy. Mohly by se utrhnout a způsobit vážné nebezpečí.

Nechte se odtáhnout dostatečně silným vozem

Vůz, který táhne porouchané auto, by měl být dostatečně silný na to, aby porouchaný vůz utáhnul. Ujistěte se, že je jeho tažná kapacita vyšší, než hmotnost porouchaného auta.

Našroubujte tažná oka na oba vozy

Každé vozidlo by mělo mít tažné oko vpředu i vzadu. U starších aut je toto oko obvykle viditelné a přístupné, ale u novějších modelů je nutné ho našroubovat. Najdete ho většinou v kufru mezi povinnou výbavou. Většinou stačí odstranit záslepku v nárazníku a tažné oko našroubovat.Závit na tažném oku bývá často opačný než na běžných šroubech.

Provlečte tažné lano 

Vezměte tažné lano a provlečte ho tažným okem a zajistěte pomocí kolíku. Stejný postup proveďte i u druhého vozu. Některá lana jsou vybavena karabinou, což usnadňuje připevnění. Ujistěte se, že napnuté lano tvoří správný rozestup mezi vozidly v rozmezí 2,5 až 6,0 metrů, což obvykle v pohodě splňují běžně dostupná tažná lana.

jak-provlect-lano.jpg

Je také důležité, aby lano bylo označeno červeným praporkem o minimálních rozměrech 300 x 300 mm. Nikdy nepoužívejte lano ani karabinu na místech, pro která nejsou určena, zejména ne na částech náprav nebo karoserie. Ani tažné zařízení není určeno pro vlečení motorového vozidla.

Před tažením si domluvte způsob komunikace s druhým řidičem

Při táhnutí vozidla je důležitá spolupráce mezi řidiči obou vozidel. Před začátkem tažení vozidla si domluvte jednoduché signály, případně si během jízdy můžete bezpečně volat skrz handsfree. Řidič taženého vozidla vyřadí rychlost a pokud to stav vozu umožní, zapne elektroniku, aby fungoval posilovač řízení.

Opatrně se rozjeďte a snižte rychlost při vlečení vozidla

Ujistěte se, že je volná cesta, dejte znamení a plynule a pomalu rozjeďte přední vozidlo Jeďte tak, aby měl řidič v porouchaném voze dostatek času reagovat na změny směru a mohl včas brzdit. V ideálním případě by lano mělo být po celou dobu jízdy co nejvíce napnuté, aby nedošlo k cukání a přetržení lana.

Brzděte včas a plynule

Pokud je třeba zastavit na křižovatce či před nějakou překážkou, brzděte pokud možno plynule, aby do vás vozidlo na laně nenarazilo. Při delší trase je dobré občas lano překontrolovat, jestli dobře drží v obou spojích a netrhá se.

Někdy je lepší vsadit na odtahovku

Táhněte vozidlo pouze na krátké vzdálenosti a pouze do nejbližšího místa, kde můžete vozidlo opravit. Například vlečení vozidla na dálnici je zakázané. Výjimkou je samozřejmě nutné odstranění vozidla z dálnice. V tom případě musíte ale sjet hned na nejbližším výjezdu. Pokud potřebujete odtáhnout vozidlo do servisu, který je od místa poruchy vzdálený stovky km, zavolejte si raději odtahovou službu. Sice za ni zaplatíte, ale je to určitě lepší, než se nervovat desítky km na laně. Asistenční služba je navíc v určitém okruhu od místa bydliště součástí některých havarijních pojištění a povinných ručení.

odtahová služba

Jak na tažení auta s automatickou převodovkou?

Zvláštní pozornost věnujte vozidlům s automatickou převodovkou. Obecně není výrobci a odborníky doporučeno táhnout auto s automatem. Pokud vám nic jiného nezbývá, tak ho odtáhněte jen na nejbližší bezpečné místo s převodovkou v poloze N.

Vlečení vozidla na tyči

Kromě vlečení auta na laně je dalším oblíbeným způsobem vlečení motorového vozidla na tyči. Zejména pro tažení dodávek či nákladních vozů je výhodnější místo lana použít tažnou tyč, která má také svou stanovenou podobu. Tyč se obvykle vyskytuje ve dvou variantách: fixní nebo skládací ocelové tyči s povinnými příčnými červenými i bílými pruhy o šířce 75 mm.

tažná tyč

Délka tažné tyče se pohybuje v rozmezí od 1 do 6 metrů. Je však třeba mít na paměti, že tažná tyč je poměrně objemná, těžší a finančně nákladnější. Kromě toho, během vlečení vozidla je potřeba počítat s vyššími nároky na řidičské schopnosti obou řidičů. Při použití tyče jsou vozy pevně spojeny, což odstraňuje některé nevýhody spojené s použitím lana, ale přináší i určité nevýhody v oblasti manévrovatelnosti.

Auto bez SPZ či STK nesmíte ani vléct na laně

Vlečení vozidla bez platné STK, stejně jako tažení vozidla bez SPZ je samozřejmě zakázané. Pokud v těchto případech potřebujete auto přesunout, zavolejte si odtahovou službu.

Dále by vás mohlo zajímat:

Další články poradny