Vyhledávaní

Jak ochránit auto proti korozi?

2.10. 2023
Koroze představuje problém, který častěji řeší majitelé starších vozidel, ale jednou nemine ani současná moderní auta. Ochrana vůči korozi u automobilů spočívá ve správné péči a preventivních opatřeních. Jak lze redukovat vliv koroze a jak vozidlo chránit před nevratným poškozením způsobeným korozí co nejdéle? To se dozvíte v našem článku!
ochrana-proti-korozi-(1).jpg

Základem je pravidelná očista automobilu

Ptáte se, jak zabránit korozi auta? Pravidelná údržba automobilu a čištění jsou základem prevence proti korozi auta. Především během nepříznivých povětrnostních podmínek je důležité důkladně umýt auto, a to zejména v zákoutích, kde se hromadí nečistoty a v zimě posypová sůl.

Ta je známým spouštěčem koroze, a proto je nezbytné ji odstranit co nejrychleji, abyste minimalizovali riziko poškození karoserie. Auto můžete umýt doma s pomocí zahradní hadice, autošamponu a mycí houby. Nebo navštivte naše moderní samoobslužné mycí centrum v Brně

Investujte jednou za čas i do vosku

Pravidelné voskování karoserie vytváří ochrannou vrstvu, která zabraňuje působení vlhkosti a solí na lak auta. Navoskovat si můžete auto doma podle přiloženého návodu, nebo v myčce zvolit program včetně voskování auta.

Dejte pozor na polétavou rez

Se znečištěním tzv. vzdušnou korozí se setkáte téměř u každého vozidla, ale mnozí řidiči o tomto jevu vůbec neví. Polétavá rez jsou jemné částice železného prachu, které se uvolňují při brzdění a obrušování brzdových kotoučů.

poletava-rez.jpg

Ta je nazývána "polétavou" kvůli tomu, že se tyto částice volně pohybují vzduchem a usazují se na různých částech vozidla. Tyto mikroskopické částice jsou ostré a mají schopnost se zacvaknout do povrchů. Pokud se však myjete vůz běžným způsobem, polétavá rez často na karoserii zůstává. Pro účinné odstranění polétavé rzi potřebujete speciální odstraňovač polétavé rzi, který je schopen odstranit i zapečený brzdový prach.

Další preventivní kroky směrem k ochraně proti korozi

Ochrana proti korozi auta zahrnuje také rychlé zacelení slabých míst, kde by mohlo auto rezivět. Jedním z takových případů jsou škrábance v laku. Ošetřete je proto co nejdříve, abyste zabránili korozi karoserie. Důležitá je také pravidelná kontrola podvozku. Tu můžete udělat i doma, pokud máte nájezdy. Nejjistější je ale pravidelná kontrola vozu v autoservisu, kterou můžete spojit třeba s přezouváním pneu

Vybírejte auta s nejlepší ochranou proti korozi

Jedním ze základních opatření proti korozi je pořídit si auto s výbornou ochranou proti korozi. Mezi nejlepší automobily, co se týče ochrany proti korozi dlouhodobě patří všechny modely Audi, VW Golf, VW Passat, Volvo S80, ale dokonce i Peugeot 307. Tyto modely lze při základní údržbě vidět na silnicích jako auta bez koroze i přes dřívější rok výroby.

Vyzkoušejte nátěr podvozku proti korozi

Ošetření podvozku auta proti korozi může značně přispět k prevenci koroze. Tato ochranná vrstva vytváří bariéru mezi kovem a prostředím, které by mohlo způsobit poškození. Zvolte kvalitní nátěr proti korozi, který je odolný vůči povětrnostním vlivům i mechanickému opotřebení.

Oprava koroze auta

Dříve či později se u starších vozů korozi nevyhnete. Pokud jste zachytili korozi auta v počáteční fázi, kdy se jedná pouze o menší zrezivělou oblast, můžete to snadno vyřešit sami.

Jak odstranit korozi z auta?

  • Použijte brusný papír k odstranění laku a rzi, až dosáhnete kovového podkladu.
  • Tuto oblast ošetřete technickým benzínem, aplikujte nátěr a počkejte, než zaschne.
  • Poté vyhlaďte jemným brusným papírem plochu, naneste základovou barvu a nakonec plochu nalakujte
  • Při odstraňování koroze je důležité chránit se ochrannými brýlemi a respirátorem proti prachu.

Pokud však nemáte potřebné nástroje, nebo si na odstranění koroze svépomocí netroufáte, není problém se obrátit na autoservis. Odborníci v autoservisech mají zkušenosti s řešením problémů s korozí a zařídí, aby vás dále netrápily. Vždy je však důležité, abyste v případě, že vám auto začne rezivět, začali situaci řešit co nejdříve.

Dále by vás mohlo zajímat:

Další články poradny