Vyhledávaní

Jak vybrat střešní box na auto?

7.7. 2022
Chystáte se na dovolenou a zjistili jste, že kočárek, odrážedlo a 4 kufry do zavazadlového prostoru prostě naskládat nejde? Chystáte se na lyže a řešíte, kam je umístíte, aby se o ně děti nepořezaly? V obou případech je ideálním řešením střešní box. Pomůžeme vám vybrat tu správnou rakev pro váš vůz.

Co budete v rakvi převážet?

Neexistuje univerzální odpověď na otázku, který typ střešního boxu je ten nejlepší. Na trhu narazíte na velké množství rakví, které nabízí střešní boxy různého objemu a tvaru. V první fázi se zamyslete, jak často budete rakev na auto používat a co v ní chcete převážet. U střešních boxů na lyže bude nejdůležitějším parametrem vnitřní délka. Ta by měla být o něco delší, než nejdelší lyže, které chcete převážet. Pokud chcete naopak převážet např. kočárek, který není tak dlouhý, jako lyže, ale je hodně široký, podívejte se po boxu širokém alespoň 70 cm.Boxy se liší vnějšími rozměry, nosností, způsobem uchycení či systémem zamykání.

Střešní boxy.jpg

Důležitým údajem je také nosnost střešního boxu. Levnější boxy mají nosnost kolem 40 kg, což by nemuselo stačit v případě, že se rozhodnete do boxu strčit zimní výbavu pro celou posádku. Některé rakve však dosahují nosnosti až 70 kg, což je hladina, kterou běžná výbava na dovolenou jen málokdy překročí.

Nezapomeňte na maximální nosnost střechy a příčníků

Při výběru rakve se nedívejte jen na nosnost střešního boxu, ale také na nosnost střechy auta a nosiče (příčníků). Maximální nosnost střechy najdete ve velkém techničáku, maximální nosnost zahrádky by měla být uvedena v manuálu. V žádném případě ji nepřekračujte a při výpočtu zatížení nezapomeňte připočítat i hmotnost nosičů a prázdného boxu. Máte-li menší auto s nízkou nosností střechy, pořiďte si odlehčenou rakev, která střechu tolik nezatíží.

Střešní box by neměl být o moc delší než vaše auto

Volba délky střešního boxu by se měla odvíjet také od typu auta. Čím větší a delší osobní automobil máte, tím delší rakev na něj můžete pořídit. Základní pravidlo zní, že rakev by neměla přesahovat délku střechy.

Používáním příliš dlouhého střešního boxu se vystavujete zbytečnému riziku. Box přečnívající vpředu bude bránit ve výhledu čelním sklem, při přesahu zadní části střechy může rakev zavazet při otevírání kufru.

Kromě velmi krátkých aut a kabrioletů se dá střešní rakev na auto namontovat na všechny typy vozů. Univerzální střešní box však neexistuje. Před nákupem pečlivě přeměřte rozměry střechy a ověřte si vzájemnou kompatibilitu s modelem nosiče, který používáte.

Jak namontovat střešní box?

Pro upevňování střešních boxů na nosiče se používají různé druhy upínacích mechanismů. Nejrozšířenější je montáž boxu pomocí U-profilů na dně střešního boxu, přes které se box k nosičům kotví pomocí třmenů. Některé nosiče jsou zase vybaveny T-drážkou, do které se přes „téčkové“ adaptéry na nosičích box jednoduše zasune a zajistí.

uchyceni.jpg

Plánujete-li v box z auta často sundávat, upřednostněte pohodlnější rychloupínáky. Upínací mechanismus se jednoduše prostrčí skrz dno rakve, zachytí se na příčník a otáčením hlavice uzamkne.

Všechny druhy upínání jsou certifikované přináší maximální stabilitu a spolehlivé kotvení k nosiči. V prodejně se střešními boxy si vyzkoušejte různé způsoby kotvení a vyberte takový, který vám bude nejlépe vyhovovat.

Jak namontovat střešní box?

Střešní boxy se vyrábí z různých materiálů od polystyrenu či polyetylenu až po mimořádně odolný, ale zároveň lehký ABS plast. Nejlepší autoboxy mají navíc dno vyztužené ocelovými pruty, díky kterým se zvyšuje stabilita a nosnost.

Mimo materiálu je poměrně důležitý i aerodynamický tvar střešního boxu, aby nedocházelo k neúměrnému růstu spotřeby paliva. Ale i při používání rakví s aerodynamickými prvky je třeba počítat se zvýšením spotřeby cca. o 20 %. U levnějších a méně propracovaných modelů však může být nárůst spotřeby mnohem větší.

Důkladně vybírejte i systém otevírání a zamykání rakve

Pokud se vám se střešním boxem bude špatně manipulovat, nebudete ho používat rádi. Proto si vyberte rakev s jednoduchým systémem otevírání, nad kterým si nebudete lámat hlavu a k uloženým věcem se dostanete za pár vteřin. 

Některé boxy se dají otevírat jen z jedné strany, dražší boxy mají praktičtější oboustranné otevírání. Oblíbené jsou také autoboxy se zadním otevíráním.

Rakev na auto.jpg

Protože budete ve střešním boxu přepravovat i drahé vybavení jako lyže a snowboardy, nepodceňujte systém zabezpečení. Levnější typy mají často jen jediný zámek na střešní box, jehož prolomení je pro zkušeného zloděje otázkou vteřin.

Doporučujeme pořídit střešní box s centrálním zámkem. Takový box se po otočení klíčem zamkne na více místech. Vypáčení střešního boxu s centrálním zámkem je časově i fyzicky náročné. Samozřejmě nejjistější variantou je však všechny cenné věci schovat na noc např. do lyžárny.

Přizpůsobte rychlost

Myslete na to, že řízení auta s rakví vyžaduje úpravu stylu jízdy. Jeďte pomaleji a především do zatáček najíždějte opatrně. Před cestou zkontrolujte tlak v pneumatikách a výšku dezénu pneu. Pokud zjistíte, že už pomalu dosluhují, vyberte si u nás nové pneumatiky.

Kam umístit střešní box, když ho zrovna nepotřebuji?

Střešní box asi nebudete vozit celoročně, proto se možná ptáte, kam ho uskladnit. Ideální volbou je samozřejmě garáž, ale ne každý má ten luxus k dispozici. Dobře však poslouží i sklepní prostory a když není jiná možnost, najdete určitě vhodné místo i v bytě. 

V rámci úspory místa můžete pořídit např. držák na střešní box, který připevníte na zeď. Pokud trpíte akutním nedostatkem skladovacích prostorů, můžete využít některé z půjčoven střešních boxů.

Jakou značku střešního boxu vybrat?

Stejně jako u nosičů na kola a příčníků na auto patří mezi oblíbené výrobce švédská značka Thule, případně vyzkoušejte cenově dostupnější značky Hakr a Neumann.

Další články poradny