Vyhledávaní

Jaký tlakoměr pořídit do auta pro případ nouze?

27.2. 2023

Důležitým aspektem pro bezpečnou a ekonomickou jízdu je správný tlak v pneumatikách. O tom, jaký tlak udržovat v pneumatikách, už jsme psali. Můžete se ale ocitnout v místech, kde nejsou čerpací stanice a erární tlakoměry. V dnešním článku se proto zaměříme na přehled tlakoměrů, které můžete použít. 

Pro rychlou kontrolu si vystačíte s malým tlakoměrem v autě

Na trhu je široká nabídka tlakoměrů pro kontrolu tlaku v pneumatikách. Jsou to mechanické i digitální měřáky tlaku. Manometr na pneu (malý tlakoměr na pneu do auta) najdete v sortimentu obchodů a e-shopů s autodoplňky.

Manometr na měření tlaku v pneumatice

Jedná se o zařízení, které lze použít pro rychlou kontrolu tlaku v pneumatikách před jízdou nebo kdykoliv jindy, když se vám nezdá stav nahuštění vašich pneu. Pro změření tlaku manometr jednoduše nacvaknete na ventilek pneu. Pro okamžitou kontrolu jde toto zařízení použít. Musíte ale počítat s určitou tolerancí přesnosti měření.

Tlakoměr najdete obvykle i na benzínce

V případě, že u sebe manometr nemáte, může být nouzovou možností tlakoměr pneu na benzínové pumpě, který bývá součástí kompresoru. Ten však obvykle není nijak kontrolovaný, takže naměřený údaj může být zavádějící. Může se vám však taky stát, že projíždíte odlehlou krajinou, kde je to na nejbližší pumpu daleko.

Nejpřesněji měří pneumatiky kalibrovaný manometr

Nejpřesnější měřidla však 100% mají kvalitní pneuservisy a autoservisy, protože jejich měřidla jsou cejchována a jednou ročně kontrolována na přesnost měření. Proto pokud využijete jejich služeb, máte největší jistotu, že pneu jsou nahuštěny správně.

Moderní vozy si měří tlak samy

Poslední a nejjednodušší variantou jsou moderní vozy, které mají namontovány senzory permanentního měření tlaku v pneumatikách (TPMS) a informují online řidiče o stavu nahuštění pneu, a to na desetinu přesně. Přečtěte si také, jak funguje systém kontroly tlaku v pneumatikách TPMS.

Správný tlak v pneumatikách je důležitý pro bezpečnou jízdu

V každém případě nezapomínejte, že správný tlak v pneumatikách je důležitý pro vaši bezpečnost. Podhuštěná nebo prázdná pneumatika ovlivňuje jízdní vlastnosti a brzdnou dráhu vozu. 

Pokud dojde k úniku tlaku v pneumatice, možná bude nutné ji vyměnit. Podívejte se, jak vyměnit kolo u auta svépomocí. Méně technicky zdatným řidičům pak můžeme vřele doporučit run-flat pneumatiky, na kterých lze dojet do servisu i při ztrátě tlaku.

Dále by vás mohlo zajímat:

Další články poradny